A ja uważam, że Rosjanom łatwiej by było gdyby trafili na Serbię, bo w tej ekipie nie przekonują mnie jakoś wysocy zawodnicy. Serbii mimo wszystko brakuje do poziomu, który potrafią prezentować adekwatnie do swojego potencjału.
Litwini? W takich turniejach, przed własną publicznością, to i ściany pomagają. A w meczu z Rosjanami, z takim rywalem, gdy dojdzie element odpowiedniej mobilizacji są w stanie wg. mnie bardziej powalczyć niż
Serbia. I sędziowie pokazali również w tym turnieju, że potrafią bardzo po aptekarsku odgwizdywać faule. A Litwini wg. mnie bardziej są groźniejsi w ataku niż Serbowie.
W tym właśnie upatruję szans, że w ekipie Litwy indywidualności mają większe szanse, aby złapać swój dzień.
Choć nie wierzę mimo wszystko, że Blatt będzie skłonny, by posunąć się do takich kroków, aby odpuszczać jakiś mecz, by w kolejnym mieć łatwiej. Bo takie kalkulacje często kończą się przeciwnie. A Blatt raczej nie należy do tego typu szkoleniowców, by coś kombinować.
Moja prognoza
Rosja -9@ 2.02 pinnacle
Słoweńcy. Też lubię ten zespół, ale każda niemalże wygrana, to na zasadzie "ślizgania". Nie wiem, czy zespół, który gra mizernie od początku turnieju, będzie w stanie się podnieść i znokautować Finlandię, która preferuje szybką koszykówkę. Obrona Słoweńców w poprzednich meczach była kiepska, a przy tej szybkości i
Finlandia, która jest bez presji - nie wiem, czy nie posunie się o niespodziankę. Choć mimo wszystko Słoweńcy wg. mnie mają przewagę wśród wysokich zawodników.
Ja bym tutaj był skłonny do wzięcia
Finlandia +9.5 @ 1.66
Grecy grają o nic bo wiedzą że w 1/8 grają z Francją. Jednak nie wierzę że przegrają lub nawet odpuszczą ten mecz. 10 zawodników jest mocno zmotywowanych a teraz gdy przegrali z Rosjanami to nawet zawodnicy w rotacji Gruzję spokojnie pykną.
Nie mówię, że ich nie pykną. Ale przed nimi bardzo wymagający rywal i wątpię, by aż tak eksploatowano zawodników przed takim meczem, bo z samym nastawieniem, by TYLKO wygrać dzisiejszy mecz Grecy powinni spokojnie ich pokonać. Jednak, czy Grecy będą aż tak walczyć w obronie przed meczem z Francją? Śmiem mocno wątpić... Tym bardziej, że
Francja nie ma długiej ławki i zachowanie zdrowych zawodników na ławce Greków może być kluczowym elementem.