Bencic-Swiatek 2 1,72
Poczatkowo chcialem zagrac na Bencic, ktora gra coraz lepiej ale Iga pokazala charakter I dobra gre, zwlaszcza w meczu z Kontaveit, stad ten typ.
Widzialem mecz szwajcarki z Pegula to ogolnie bylem pozytywnie zaskoczony postawa Bencic ALE grala z zawodniczka,ktora jakby nie byla soba w tym meczu.Pegula wygladala mi na jakas oslabiona, wygladala jak zmora na tym spotkaniu.Amerykanka slabo serwowala, zwlaszcza w waznych momentach (oprocz kilku pilek) I jej poruszanie na korcie pozostawia wiele do zyczenia.Dodatkowo, bardzo malo wywierala presji w wymianach na Bencic, przewaznie
Szwajcaria robila krok I miala juz pilke na rakiecie, gdzie w druga strone bylo juz totalnie odwrotnie.
Swiatek widzialem z Kontaveit I grala naprawde niezle.Anett postawila spory opor ale mimo to Iga wygrala ten mecz, przede wszystkim swietnym poruszaniem I defensywa a takze, co istotne bedzie dzisiaj, potrafila czesto przejmowac inicjatywe w wymianie.
Bencic wg mnie nie poradzi sobie z presja jaka bedzie stwarzac jej Iga w wymianach, takze duzo lepsze poruszanie sie Polki I defensywa przysporzy duzo klopotow Szwajcarce.
Bencic tutaj jak narazie bardzo dobrze serwuje ale nie miala rywalki klasy Igi a ta z kolei na returnie z solidna Kontaveit miala az 20 szans na przelamanie.
Wg mnie bedzie to latwiejsze starcie dla Swiatek niz poprzednie dwa.Iga ma tu spore szanse na final I mam nadzieje, ze tego nie zmarnuje.
Rogers-Raducanu 2 1,57
Dosc ciezkie spotkanie ale pojde w strone Brytyjki.Z ciekawosci zobaczylem jak radza sobie kobiety na US w nastepnej rundzie kiedy wygrywaja ze strata tylko jednego gema.Na jakies 10 spotkan, tylko raz zawodniczka przegrywala mecz bedac faworytka (kursowa czyli kurs ponizej 1,7) I byla to Radwanska, ktora przegrala wtedy z pozniejsza polfinalistka Peng, a kurs na nia wtedy wyniosl ponad 5.
Mamy tu ciekawe starcie mlodosc vs gospodyni.Rogers odwrocila losy meczu z Barty, ktora jednak nie byla soba w tym spotkaniu.Niemniej jednak australijka to nr 1 I zawsze wygrane z nr 1 beda robic wrazenie.
Popatrzylem rowniez jak zachowuje sie zawodniczka, ktora ogrywa #1 na US od 2007.Jesli ktos wygrywal z nr 1 I pozniejszym meczu byl underdogiem to zawsze przegrywal a bylo tych meczy z 6-7.Jesli ktos wygrywal I pozniej byl faworytem to rowniez wygrywal mecz (oprocz finalu Williams ze Stosur w 2012).Wnioskiem zatem jest fakt, iz po ograniu turniejowej 1 bukmacherzy praktycznie sie nie myla wystawiajac kursy w nastepnym spotkaniu.
Co do samych zawodniczek to Brytyjka popelnia tutaj malo bledow, dobrze sie porusza, jest agresywna, Rogers dla mnie troche za masywna I bedzie miec klopoty z poruszaniem sie przy zwawej Radacanau.Z pewnoscia to wielki test dla Brytyjki, ktora przeciwko sobie bedzie miec rowniez publicznosc, ale sadze, ze da rade