Odisio, masz rację. Ostatnio JKM zyskuje co raz więcej u młodych, którzy nie do końca rozumieją jakie skutki ma pełna liberalizacja gospodarki itd.
Polska jest już tak zadłużona, system socjalny jest w takiej zapaści a szkolnictwo w takim stanie że z dnia na dzień nie da się z tego zrezygnować, bo doprowadzi to do katastrofy na której mogą znów wzbogacić się tylko nieliczni jak to zawsze w okresie zmiany ustroju. Ponadto jesteśmy w UE, które jest tak socjalistyczne że nie pozwoli na takie działania. A prawo EU od grudnia 2009 jest ważniejsze. W tej chwili nie jesteśmy członkiem Unii Europejskiej a jesteśmy obywatelami Państwa Unii Europejskiej :grin::grin:
Według mnie sama idea bardzo słuszna i ją popieram ale tego nie da się przeprowadzić ot tak.
Nie mniej na stronie
http://www.test-wyborczy.pl/wyniki.php można zauważyć, że osoby które przed testem deklarowały że chcą głosować na JKM miały najbardziej zbliżone wyniki do swojego kandydata. Znaczy, że znają poglądy tego pana i nie głosują na ładne oczy jak większość zwolenników Pis/Po/Sld. Niby taki test nie powinien być podstawą do wyciągania jakiś konkretnych wniosków ale jednak mówi sporo ...
Ja jestem przekonany, że gdyby JKM zainwestował w spin-doctora, który by go troszkę utemperował i "przypudrował" jak innych kandydatów to spokojnie mógłby się stać 3 siła w Polsce. A obecnie jest tak jak mówisz. Pan z muszką odstrasza nie tylko potencjalnych nowych zwolenników ale również swoich wyborców ????
Gadanie JKM o tym czego by to nie wprowadził, jakby to nie pozmieniał struktur finansowych, administracyjnych ogólnie całej konstytucji, prawa polskiego jest przed wyborami PREZYDENCKIMI zwykłym populizmem bo jak każde dziecko w miarę dobrze słuchające na WOSie wie że prezydent naszego kraju kompetencje ma bardzo ograniczone (politykę wewnętrzną prowadzi przede wszystkim rząd na czele z premierem) a jego rola jest głównie reprezentacyjna. Nie dziwiłbym się więc gdyby to były
wybory parlamentarne i na partia Pana Janusza wtedy rzeczywiście można by spróbować zagłosować, ale teraz ? Po co ?
Ale z tego co czytałem to JKM wcale nie twierdzi, że będzie to mógł zrobić jako prezydent. Wręcz przeciwnie. Po co głosować ? Z prostej przyczyny. Za rok
wybory parlamentarne i jak znów uzyska tylko 1-2 % to w następnych wyborach znów jego przeciwnicy będą mogli mówić o zmarnowanym głosie i że z takim poparciem jego partia nie wejdzie do sejmu i sporo ludzi zrezygnuje. Jak uzyska ponad 5 % to będzie zupełnie inaczej. Wtedy do sejmu wejdą bez problemu, bo wahający się będą mieli dowód że jest po co zagłosować na UPR/WiP.
Ogólnie nie skreślam Korwina jak napisałem, chciałbym tylko żeby lepiej zaprezentował się i swoje poglądy bo to co mówi dla mnie jest czystą utopią - ja chce konkretów, tego jakie działania zostaną podjęte np. w sprawie likwidacji urzędów, ZUS-u itd i co w zamian proponuje.
Na wszystkie te pytania, jak również to co w zamian za UE, z kim
Polska powinna prowadzić interesy masz odpowiedzi na jego stronie www, a nawet na Youtubie. Wybacz ale akurat w tym aspekcie to tylko Twoje lenistwo żeby sprawdzić
A w ogóle myślicie, że to przypadek, że JKM startuje właściwie we wszystkich możliwych wyborach (prezydenckich, parlamentarnych, europejskich) i prawie zawsze ponosi porażkę? Na siłę próbuje zaczepić się w polskiej polityce i trudno określić czy jego ambicje sięgają krzesła senatora, posła, eurodeputowanego czy może fotela prezydenta Warszawy albo RP.
Trudno się dziwić, że "po nocnej zmianie" i z tak niepopularnymi poglądami ciężko mu się zaczepić. W pewien sposób to jego atut, że nie stara się za wszelką cenę walczyć o głosy tylko trzyma się sztywno swoich poglądów prawda ?
Ponadto w Polsce głosuje się na partie. Nieważne kto by wystartował z PIS-u, PO to i tak dostanie głosy zwolenników tych partii. Ale śmiem twierdzić że gdyby w wyborach do sejmu głosowano nie na partie a na bezpośrednich kandydatów to dostał by się do sejmu bez problemów. 2 % to może nie dużo ale ile procent dostałby np. p.Napieralski jakby kandydował też p.Kwaśniewski czy p.Olejniczak lub p. Komorowski gdyby kandydował premier Tusk ? A JKM zawsze dostanie wszystkie głosy zwolenników UPR/WiP. Jego blog na którego czasem zaglądam nie bez przyczyny jest najpopularniejszym w Polsce. Podobnie jego kanały na YT. Nie lekceważyłbym ani nie deprecjonowałbym jego elektoratu ...
Ogólnie ja nie uważam p. Korwin-Mikke za oszołoma. Wręcz przeciwnie jest to bardzo inteligentny gość, który w wielu sprawach ma rację i bardzo przyjemnie go się słucha/ogląda. I to nie tylko ja tak twierdze. Wszędzie gdzie daje wykład aule są wypełnione po brzegi i to nie tylko przez jego zwolenników. Ale niestety jest z zupełnie innego świata. Fajnie by go było mieć w sejmie ale nie jako prezydenta. Zgadzam się. Prezydent w obecnej sytuacji to powinien być mąż stanu, obyty w świecie. Znający języki. Niezbyt agresywny i nie dzielący Polaków. Po prostu świetny dyplomata. Niestety według mnie nie ma w tym roku żadnych takich kandydatur. Smutne ... Od lat czekam na NIEZALEŻNEGO KANDYDATA NA PREZYDENTA. Niezależnego tzn. bezpartyjnego ...
PS Sorry za składnie ale za długo dziś na nogach.