>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Słowo Boże jedyną Prawdą!

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]
Kościół nie palił czarownic we Francji, to jest fikcja literacka, która ma na celu szkalowanie imienia Kościoła. Oczywiście heretycy byli mordowani, ale nie przez Kościół, bo ten w tamtym okresie nie miał takich uprawnień. O czym oczywiście wy nie wiecie, bo niby skąd?
[...]
Kościół nie tylko we Francji nie mógł palić czarownic i heretyków.
(Zresztą należałoby rozróżnić te dwie grupy podejrzanych ponieważ wyroki Inkwizycji składającej się z przedstawicieli Kościoła i Króla, państwa to nie ordalia - sąd boży czyli środek dowodowy, stosowany chyba [?] przeważnie przed sądami świeckimi).

Robiła to władza świecka. Władza królewska.
Było to w czasach gdy w Europie istniał faktyczny &quot;sojusz tronu i Ołtarza&quot; ale Kościół nie posiadał w zakresie wykonywania wyroków żadnych możliwości.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Przecież powiedział prawdę. Ludzi na największą skale mordowali komuniści – czytaj wojujący ateiści. Dziś pod przykrywką partii: Demokratycznych, Socjalistycznych i Lewicowych.*
A ty nie miałeś argumentu, ergo zbyłeś go śmiechem.

a więc jeszcze raz:
http://www.youtube.com/watch?v=NlCJBxEAVT4
Hitler jako ateista ???? Jego genialnie stosunki z księżami katolickimi w tamtym okresie to też pewnie fikcja. To, że Stalin był ateistą według Ciebie spowodowało u niego taką bezwzględność i to, że wymordował tyle ludzi? a więc to wina ateizmu? ????
Kościół nie palił czarownic we Francji, to jest fikcja literacka, która ma na celu szkalowanie imienia Kościoła. Oczywiście heretycy byli mordowani, ale nie przez Kościół, bo ten w tamtym okresie nie miał takich uprawnień. O czym oczywiście wy nie wiecie, bo niby skąd?
Niemożliwym jest to co głosisz. Nie wiem jak było we Francji, ale jeśli piszesz, że kościół nie palił heretyków to w zasadzie nie ma tutaj o czym rozmawiać.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Watykan-przeprasza-za-Inkwizycje,wid,5349964,wiadomosc.html?ticaid=111260 . To co powiedziałeś można stawiać na równi kłamstwa oświęcimskiego.
http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/zbrodnie/heretyk.php przeczytaj lekturę.
Bardzo mądre słowa Einsteina: „Smutnym dla ludzkości jest przymuszenie jej do przynależności kościelnej poprzez strach, kary oraz obietnice na nagrodę po śmierci. Dlatego zrozumiałym jest, że Kościoły zawsze zwalczały postęp i prześladowały jego zwolenników”.
Kościół to wróg postępu a tym samym wróg całej ludzkości, oni chcieliby aby lud cały czas był ogłupiały a oni jako jedna z wyższych warstw społecznych mogli ludowi wmówić wszystko. Znasz bajeczkę o kapłanach Majów i zaćmieniu słońca? to jedna z najsłynniejszych.

Zobacz jak księżulki zachowywały się podczas wojny: http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/hitler.php

Zapraszam także do obejrzenia tej wypowiedzi Hitchensa:
http://www.youtube.com/watch?v=t8p6AC6jn5A
Pokazałeś w tym fragmencie, że twoja wiedza jest minimalna. Argument jaki wyciągnąłeś jest typowym biczem lewicy, bo jest zrozumiałym dla ciemnych mas. Kościół nie ma problemu z pedofilią, skala jest marginalna.
Skala jest marginalna bo ofiary ohydnych pedryli często nawet nie mówią o swoich przeżyciach, bo jest im najzwyczajniej wstyd. Zapewniam, że moja wiedza na ten temat jest o wiele większa niż Twoja. Znam osobiście człowieka, który był przez pewien okres w katolickim klasztorze, szybko zrezygnował bo to co się tam dzieje przechodzi ludzkie pojęcie ???? (chyba wiesz o co mi chodzi).
Jak można zabronić mężczyźnie rozładowywać napięcie seksualne? ???? Przecież normalne, że tego nie można od tak z siebie wyrzucić, to jest natura człowieka, psychika wymyśla dziwne rzeczy gdy przez coś takiego musi przechodzić.
Polecam także: http://husyta.wordpress.com/2012/04/04/zakazy-czytania-biblii/

Odnieś się jeszcze do terroryzmu na bliskim wschodzie. To też ateiści pewnie? ????

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Hitler jako ateista
Hitler był tak jak napisałem agnostykiem. Kościół katolicki traktuje agnostycyzm podobnie jak ateizm.
Jego genialnie stosunki z księżami katolickimi w tamtym okresie to też pewnie fikcja.
Podczas procesu Norynberskiego generał SS Karl Wolff potwierdził, że Hitler wydał mu rozkaz przygotowania planu „neutralizacji papieża”. Watykan miał zostać zajęty, kuria wymordowana, a Pius XII wywieziony do zamku w Lichtenstein, gdzie miał zostać zamordowany.
To, że Stalin był ateistą według Ciebie spowodowało u niego taką bezwzględność i to, że wymordował tyle ludzi? a więc to wina ateizmu?
Ideolodzy komunizmy widzieli w kościele nie tyle wroga, co przeszkodę w zbudowaniu idealnego w ich mniemaniu świata. Podobnie jak dzisiejsza lewica. Zresztą komuniści mordowali księży również dlatego, że należeli do inteligencji, która również stanowiła dla nich przeszkodę. Stalin chciała mieć kraj ateistów i ciemnoty, to wybił wierzących i księży, bo ci spełniali kryteria.
Niemożliwym jest to co głosisz. Nie wiem jak było we Francji, ale jeśli piszesz, że kościół nie palił heretyków to w zasadzie nie ma tutaj o czym rozmawiać.
Za 1,2, 3 lata Polacy przeproszą za Holokaust. Uwierz mi, że tak będzie. Niemcy już od jakiegoś czasu wzywają nas do rozliczenia. Skoro ja wiem, że Kościół nie palił czarownic bo jest to wiedza ogólnie dostępna, to nie interesuje mnie to czy oni za to przeprosili. Oni przeprosili za całokształt bo tak mają w zwyczaju (gdy czytali list dotyczący Wołynia miesiąc temu to też przeprosili Ukraińców), ale to nie znaczy, że byli głównym sprawcą.
Bardzo mądre słowa Einsteina: „Smutnym dla ludzkości jest przymuszenie jej do przynależności kościelnej poprzez strach, kary oraz obietnice na nagrodę po śmierci. Dlatego zrozumiałym jest, że Kościoły zawsze zwalczały postęp i prześladowały jego zwolenników”.
Einstein oczywiście wypowiadał się w wielu sprawach niedotyczących fizyki. Opublikował w jakiejś gazecie tekst pod tytułem „Dlaczego socjalizm” – więc dziękuje za jego opinię dotyczącą kościoła, bo każdy przedstawicieli lewicy to antyklerykał.
Kościół to wróg postępu a tym samym wróg całej ludzkości, oni chcieliby aby lud cały czas był ogłupiały a oni jako jedna z wyższych warstw społecznych mogli ludowi wmówić wszystko. Znasz bajeczkę o kapłanach Majów i zaćmieniu słońca? to jedna z najsłynniejszych.
Gdybyś wiedział cokolwiek o PL, to byś wiedział, że tam gdzie przeróżni ludzie chcieli nas zniszczyć jako naród tam stanęli klerycy i próbowali do tego nie dopuścić. Np. w latach 90 doskonale zdawali sobie sprawę , że media to 4 władza i zakon Franciszkanów sprowadził do Polski Ruperta Murdocha i wszystko po to, żeby media zbudowane na postkomunistycznym kapitale nie wyprały ci mózgu.
Mówisz, że Kościół ogłupia, a powiedz szkoły to co robię, tv, prasa pobudzaj twoją inteligencję? – zakłamując historię, manipulując faktami. Gdybym miał szukać jakiś wartości, przejawów wysokiej kultury to właśnie szukał bym ich na Kazaniu podczas mszy.
Skala jest marginalna bo ofiary ohydnych pedryli często nawet nie mówią o swoich przeżyciach
Oni owszem nie mówią, ale skoro media tego nie tłuką dzień w dzień, 24/7 to skala jest pewnie strasznie mała. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że TVN darowałby sobie księdza pedofilia, skoro z księdza buntowania zrobił telenowelę.
Odnieś się jeszcze do terroryzmu na bliskim wschodzie. To też ateiści pewnie?
Uważam, że skoro Syryjczycy mają problem, którego ani USA, ani Europa nie chce im pomóc rozwiążą to mają absolutne prawo toczyć woje domową. Jestem również, zdania że Izralel nie ma prawa odbierać Palestyńczykom przestrzeni życiowej i powinien w drodze ugodowej podzielić swoje terytorium.
Nie interesują mnie te filmiki, które tu cięgle wklejasz, bo ładnie mówić potrafi każdy. Pisz swoje zdanie, a nie podpierasz się pewnie anonimowymi dla ciebie osobami.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Nie interesują mnie te filmiki, które tu cięgle wklejasz, bo ładnie mówić potrafi każdy. Pisz swoje zdanie, a nie podpierasz się pewnie anonimowymi dla ciebie osobami.
Uważam, że skoro Syryjczycy mają problem, którego ani USA, ani Europa nie chce im pomóc rozwiążą to mają absolutne prawo toczyć woje domową. Jestem również, zdania że Izralel nie ma prawa odbierać Palestyńczykom przestrzeni życiowej i powinien w drodze ugodowej podzielić swoje terytorium.
Ja nie mówie o polityce, ale o religii ???? i o samobójczych atakach, gdzie za zabicie niewiernego idzie się do raju. Tego nauczyła ich religia

Z resztą ja się nie będę powtarzał, obejrzyj linki i wypowiedzi Hitchensa na ten temat.

scyth 98

scyth

Użytkownik
obaj dobrze o tym wiemy, że to nie jest kwestia tego, że te dni są ustawowo wolne od pracy.. Sam fakt, że obchodzisz te dni inaczej niż inne dni ustawowo wolne, wystarczy. Jak zasiadasz do stołu z rodziną w Wigilię Bożego Narodzenia, to co świętujesz? To, że następne dwa dni masz wolne od pracy? Nie. Boże Narodzenie, a jeśli w sposób uroczysty świętujesz Boże Narodzenie, to wybacz, ale ateistą na pewno nie jesteś.
Nie wiem czemu wciąż zakładasz że cokolwiek świętuję. Jasno Ci pisałem, że w jakichkolwiek obchodach nie uczestniczę. To że jestem w domu z rodziną nie znaczy że coś z nimi świętuję. A mam nie wracać do domu bo rodzina świętuje a ateiście nie mozna wtedy z nimi przebywac? Nie przesadzajmy. To co oni robią to ich sprawa. Ja spędzam ten czas w domu bo mam kilka dni wolnego i już. Oni sobie obchodzą święta, ja najzwyczajniej w świecie mam wolne. Dla mnie to nic innego jak dłuższy weekend na który wracam do domu i tyle ????

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Odnieś się do linku : http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKUL...izm/hitler.phpPięknie kościół się zachowywał co?
Państwo watykańskie, w roku 1933, jako pierwsze uznało nazistowską dyktaturę, mimo, iż Adolf Hitler już 30 stycznia 1933 roku zagroził wytępieniem rasy żydowskiej w Europie.
Jakiś czas temu Korwin wywołał debatę dotyczącą udziału Hitlera w Holokauście. Korwin powołał się na badania Davida Irvinga, który twierdzi, że nie ma dowodu na udział Hitlera w Holokauście. Jako koronny dowód potwierdzający tą tezę ma być brak zapisu jakiejkolwiek wypowiedzi Hitlera o tym, że zabijają Żydów. Chcesz powiedzieć, że historycy nie dotarli do takiej wypowiedzi, a autor tego bloga owszem?

Nie popieram Korwiona, uważam że mimo braku odnotowywanych wypowiedzi Hitler musiał wiedzieć o Holokauście*

Duża część wypowiedzi Biskupów, duchownym jest wyjęta kontekstu (w twoim tekście). Zwłaszcza kontekstu wynikającego z okoliczności ich wypowiadania. W dodatku są to pojedyncze zdania, co totalnie dyskredytuje cały materiał.

Tego nie ma w tym tekście, ale wspomniany w nim kardynał Faulhaber, znany z tego, że wyświęcił Ratzingerów na księdza. Który odprawił mszę za Hitlera (z tekstu nie wynika w jakich okolicznościach), już w momencie podpisania konkordatu postępował z dystansem, a to było 6 lat przed wojną.

Autor w ogóle nie podnosi tematów ludzkich typu: strachu, szantażu ze strony Hitlerowskich służb, obawy o jakieś utrudnienia w codziennym funkcjonowaniu w duchowym życiu i pełnieniu misji.

Co razi tekst jest strasznie nierzetelny. Nie widzę też nazwiska autora, więc nie wiadomo, czy napisał to historyk, czy ktokolwiek inny z czyim zdaniem nie warto się liczyć.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
=DawidBarça;3812833]Ale to są autorytety w dziedzinie debat na tematy religijne ???? Ja im do pięt nie dorastam, więc posługuje się ich niezwykle mądrymi wypowiedziami ???? .
Jeśli nie zgadzasz się z tym co mówią to podaj argumenty, no a jeśli się zgadzasz to nie ma o czym rozmawiać.
Odnieś się do linku : http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/hitler.php Pięknie kościół się zachowywał co? ???? [...]
Odniosę się ja, choć popatrzyłem jedynie na niego pobieżnie. Wystarczyły mi daty.
Czy już mówiłem o naukach np. społecznych patrzących na Świat oczami jego współczesnych?
W latach 30 tych ubiegłego wieku. Narodowy Socjalizm albo np. faszyzm były po prostu ... ustrojami nie gorszymi od innych.
Pewnie znalazłoby się 3/4 Europy zafascynowanej nowymi tworzącymi się wówczas ustrojami i świadomie podążającymi za nimi.
Patrzymy na to wszystko post factum. Przez pryzmat kominów Auschwitz - Birkenau. Wtedy, przed okresem niemieckich pieców krematoryjnych, rzymskie pozdrowienie oznaczało piękny gest, którym Olimpijczycy obdzielali widzów.
Cały Świat nawiązywał lub utrzymywał kontakty z państwami takimi jak Niemcy, Włochy, Japonia i nie było w tym nie niezwykłego. Watykan (Państwo Kościelne, także).
(Linkami można sobie żonglować tylko po co ... http://religia.onet.pl/publicystyka,6/papiez-hitlera-w-rzeczywistosci-ratowal-ofiary-holokaustu,54239.html)
Ba! Hitler był murowanym kandydatem do pokojowego Nobla. Gdyby nie rozpoczął wojny.
Rok 1943? Nie wiem czy wskazany Papież egzaltował się jak to jest w cyt. kilka postów wcześniej materiale (nie popartym zresztą chyba źródłem) wyprawą Hitlera na Moskwę. (Zresztą w ogóle Niemcy same nie były. Nie mówię o uderzeniu na Rosję ale w ogóle o przymierzach, koalicjach). Niemcy były bardziej lub mniej, bardziej w sposób naturalny lub bardziej w sposób wymuszony na innych, za pan brat z Węgrami, Portugalią, Włochami, Bułgarią, Rumunią, Chorwatami, wcześniej z jednolitą Jugosławią, Słowakami, Japonią, Hiszpanią, później Ukraińcami, pewnie wielu pominąłem).
Natomiast, gdyby egzaltował się wyprawą Rosji Sowieckiej na Niemcy czyli w oczywistej konsekwencji na resztę Europy to byłby dobry kierunek?

Biorąc jakiś wycinek i mówiąc &quot;patrz jak się Kościół zachowywał&quot; jest bo musi być, wybiórczy. Ja mógłbym wskazać wiele trupów w tym ofiar zamordowanych masowo po stronie rzymskokatolickiego kleru albo bohaterskiej jego śmierci i powiedzieć: patrz jak się godnie i pięknie zachowywali. Jak umierali za wielu. Tylko, że nie zamierzam, nie chcę nikogo przekonywać bo mnie cudze poglądy w tej kwestii zwyczajnie nie obchodzą. Prawda obroni się sama.

[...] Ja nie mówię o polityce, ale o religii ???? i o samobójczych atakach, gdzie za zabicie niewiernego idzie się do raju. Tego nauczyła ich religia
[...]
Tak zwany &quot;terroryzm&quot; jest zwyczajnie jednym ze środków, narzędzi [nie zamierzam się tutaj rozwodzić nad etyką stosowania tego środka bo to na inny temat. Istotne, że patrzymy na tę kwestię z punktu widzenia etyki ... łacińskiej czy to się komuś podoba czy nie ...] do uzyskania celu. W zw. z tym jak słyszę o &quot;cywilizowanego Świata&quot; &quot;walce z terroryzmem&quot; to nie mogę przestać się śmiać. Może dlatego, że jest to tak samo wydajna walka jak &quot;walka z wiatrakami&quot;. Jest to bowiem walka z narzędziem, które służy do zrealizowania celu.
Na prawdziwej wojnie zaś, nie walczymi z narzędziami tylko walczymy narzędziami. Z ludźmi.

Poza tym, to nie jest moja religia.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Wracając jeszcze do inkwizycji i tego co robił podczas niej Kościół Katolicki, oraz bzdur jakie tutaj przeczytałem jakoby była to fikcja literacka ????
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2121 3 strony lektury
Nie odnoszę się już do tematu Hitlera, bo nie ma to już raczej sensu. Po prostu chciałem uświadomić kilka osób, którym ktoś w jakiś niesamowity sposób wmówił, że Kościół nie miał nic wspólnego z zabijaniem heretyków.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Bracia i siostry już nie ma odwrotu - spłonę w piekle. W sumie&quot; spłonę &quot; to pobożne życzenie, pownienem napisać raczęj będę płonął. Mam nadzieję, że nie uraziłem tym żadnego wierzącego ? nie martwcie się juz niedługo wasz pan Jezus Christ pokaże wam jak cierpią niewierni. Wieczne palenie w ogniu to odpowiednia kara prawda ? Jezus jest niewątpliwie niedoscignionym wzorcem moralności i mądrosci.
Ten film jest dowodem, że muszę zapłacić za brak wiary w zmyślonych bogów , przy kompletnym braku nań istnienia dowodów. Miłego oglądania.
http://www.youtube.com/watch?v=n5zbB4J9gFE&amp;amp;feature=c4-overview-vl&amp;amp;list=PLD65C7925383AF49F
A i bym zapomniał , z powodu braku rozumu popełniłem niewybaczalny grzech. Zanegowałem istnienie ducha świętego , teraz nie ma odwrotu - pragne aby pan Chytrus wysłał mnie do piekła , chće zapłacic cene za swoje zachowanie. Jak ktos chce zanegować ducha świętego to tu jest instrukcja - &quot; razem z Patem wam się uda ! &quot;.
http://www.youtube.com/watch?v=Ra_g64RsGvg

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Bracia i siostry już nie ma odwrotu - spłonę w piekle. W sumie&quot; spłonę &quot; to pobożne życzenie, pownienem napisać raczęj będę płonął. Mam nadzieję, że nie uraziłem tym żadnego wierzącego ? nie martwcie się juz niedługo wasz pan Jezus Christ pokaże wam jak cierpią niewierni. Wieczne palenie w ogniu to odpowiednia kara prawda ? Jezus jest niewątpliwie niedoscignionym wzorcem moralności i mądrosci.
Ten film jest dowodem, że muszę zapłacić za brak wiary w zmyślonych bogów , przy kompletnym braku nań istnienia dowodów. Miłego oglądania.
[...]
A i bym zapomniał , z powodu braku rozumu popełniłem niewybaczalny grzech. Zanegowałem istnienie ducha świętego , teraz nie ma odwrotu - pragne aby pan Chytrus wysłał mnie do piekła , chće zapłacic cene za swoje zachowanie. Jak ktos chce zanegować ducha świętego to tu jest instrukcja - &quot; razem z Patem wam się uda ! &quot;.
[...]
... ale o o co w ogóle chodzi?
Przecież, wierz sobie w co chcesz i neguj co chcesz.
Co mam powiedzieć, że było multum niewierzących, którzy zaczęli wierzyć a przy których Twoja niewiara w Boga to pewnie &quot;pan pikuś&quot;? Było.

Dlaczego nie wpadam na Fora ateistyczne albo tematy dowodzące braku istnienia Boga?
[Niniejszy temat, przypomnę posiada tytuł: &quot;Słowo Boże Jedyną Prawdą!&quot;]. Nie muszę.
Mnie to nie dotyczy.
Życzę Ci wszystkiego najlepszego. Z Twojego punktu widzenia być może to jest coś najgorszego ???? , bo życzę Ci Nawrócenia. Właśnie do Jezusa.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
... ale o o co w ogóle chodzi?
Przecież, wierz sobie w co chcesz i neguj co chcesz.
Co mam powiedzieć, że było multum niewierzących, którzy zaczęli wierzyć a przy których Twoja niewiara w Boga to pewnie &quot;pan pikuś&quot;? Było.

Dlaczego nie wpadam na Fora ateistyczne albo tematy dowodzące braku istnienia Boga?
[Niniejszy temat, przypomnę posiada tytuł: &quot;Słowo Boże Jedyną Prawdą!&quot;]. Nie muszę.
Mnie to nie dotyczy.

Życzę Ci wszystkiego najlepszego. Z Twojego punktu widzenia być może to jest coś najgorszego ???? , bo życzę Ci Nawrócenia. Właśnie do Jezusa.
Jezus jest dla Ciebie Bogiem? zapytam z ciekawości

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Jezus jest dla Ciebie Bogiem? zapytam z ciekawości
Tak. Jest.
I jest to dla mnie kwestia bezdyskusyjna.
Tzn. ja już nie biorę udziału w dyskusjach, w których są zamieszczane przykłady, mające mi powiedzieć, że nie jest czy wchodzenia w meandry teologiczne typu Bóg czy Syn Boży.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Tak. Jest.
I jest to dla mnie kwestia bezdyskusyjna.
Tzn. ja już nie biorę udziału w dyskusjach, w których są zamieszczane przykłady, mające mi powiedzieć, że nie jest czy wchodzenia w meandry teologiczne typu Bóg czy Syn Boży.
Każdy Katolik, który twierdzi, że Jezus jest Bogiem nie może odpowiedzieć na pytanie: dlaczego Jezus wielokrotnie modlił się do Boga, m.in podczas umierania. Czy modlił się sam do siebie?
Poza tym dalej nikt nie jest wstanie odpowiedzieć na to, co jeżeli to Wielki Ju Ju ma racje ????
Poza tym, to nie jest moja religia.
Nie jest to Twoja religia, bo urodziłeś się w Polsce ???? Gdybyś urodził się w Arabii to niewątpliwie byłaby to Twoja religia.
Po raz kolejny odsyłam do wcześniej podanej przeze mnie wypowiedzi Dawkinsa. Już to widzę, jak bylibyście Katolikami żyjąc w Afganistanie ????

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Każdy Katolik, który twierdzi, że Jezus jest Bogiem nie może odpowiedzieć na pytanie: dlaczego Jezus wielokrotnie modlił się do Boga, m.in podczas umierania. Czy modlił się sam do siebie?
Poza tym dalej nikt nie jest wstanie odpowiedzieć na to, co jeżeli to Wielki Ju Ju ma racje ????
Po pierwsze, nie napisałem, że jestem Katolikiem ale faktycznie, jestem. Rzymskim dla ścisłości. Moja Narzeczona, jest Protestantką i o dziwo ???? (żart) też nie ma z tą kwestią żadnego problemu.
Tak czy inaczej, nie mam aspiracji do wykładów tutaj teologicznych ;)
Nie jest to Twoja religia, bo urodziłeś się w Polsce ???? [...]
Mylisz się. Tę religię przyjąłem świadomie. Poza tym nigdzie nie napisałem, że urodziłem się w Polsce.

[...] Gdybyś urodził się w Arabii to niewątpliwie byłaby to Twoja religia.
Gdyby babcia miała wąsy to byłaby dziadkiem.

[...] Po raz kolejny odsyłam do wcześniej podanej przeze mnie wypowiedzi Dawkinsa. Już to widzę, jak bylibyście Katolikami żyjąc w Afganistanie ????
Mnie naprawdę żadne Dawkinsy nie interesują ???? Dylematów brak.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Po pierwsze, nie napisałem, że jestem Katolikiem ale faktycznie, jestem. Rzymskim dla ścisłości. Moja Narzeczona, jest Protestantką i o dziwo ???? (żart) też nie ma z tą kwestią żadnego problemu.
Tak czy inaczej, nie mam aspiracji do wykładów tutaj teologicznych ;)
Dalej nie widzę odpowiedzi dlaczego Jezus modlił się do samego siebie.

Wiesz jaka jest szansa, że to akurat Twoja religia głosi prawdę? jakieś 1%, a może nawet i to nie. Na świecie jest jakiś tysiąc religii, każda z nich twierdzi, że ma racje ????
Którą mam wybrać? Katolicyzm bo jestem Polakiem? a co jeśli to murzyni w południowo-wschodniej Angoli mają rację i ich bóstwo ukarze mnie po śmierci?

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Dalej nie widzę odpowiedzi dlaczego Jezus modlił się do samego siebie.
Nie widzisz jej z mojej strony, bo ja nie zamierzam wciągać się tutaj w dysputy teologiczne, (jak również aspirować do roli &quot;wyjaśniacza&quot; albo religijnego mentora albo odwalania umysłowej roboty za kogokolwiek). Mam to już za sobą. Moja wiara, moja sprawa.

[...] Którą mam wybrać? Katolicyzm bo jestem Polakiem? a co jeśli to murzyni w południowo-wschodniej Angoli mają rację i ich bóstwo ukarze mnie po śmierci?
Sorry. Wybór naprawdę należy do Ciebie. Zwłaszcza, że Ty już być może przecież wiesz, że Bóg to ściema, prawda?
Wiesz również na pewno tyle, że ja uważam, iż Jezus istnieje i jest Bogiem.
Jak się zdecydujesz na jakąś inną opcję, to faktycznie, z mojego punktu widzenia będziesz miał przerąbane ???? . Owocnych poszukiwań życzę.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Nie widzisz jej z mojej strony, bo ja nie zamierzam wciągać się tutaj w dysputy teologiczne, (jak również aspirować do roli &quot;wyjaśniacza&quot; albo religijnego mentora albo odwalania umysłowej roboty za kogokolwiek). Mam to już za sobą. Moja wiara, moja sprawa.
Ja nie chce abyś odwalał za mnie umysłową robotę, po prostu z logicznego punktu widzenia modlenie się samemu do siebie jest trochę bez sensu. Więc dziwi mnie, że uważasz, że Jezus sam do siebie się modlił a i mało tego uważasz iż jest to kwestia bezdyskusyjna ????
ale rzeczywiście Twoja wiara, Twoja sprawa.

Wielki Ju Ju i tak wsadzi nas wszystkich do kotła i w zasadzie koniec tematu.

Do góry Bottom