Hitler był tak jak napisałem agnostykiem. Kościół katolicki traktuje agnostycyzm podobnie jak ateizm.
Jego genialnie stosunki z księżami katolickimi w tamtym okresie to też pewnie fikcja.
Podczas procesu Norynberskiego generał SS Karl Wolff potwierdził, że Hitler wydał mu rozkaz przygotowania planu „neutralizacji papieża”. Watykan miał zostać zajęty, kuria wymordowana, a Pius XII wywieziony do zamku w Lichtenstein, gdzie miał zostać zamordowany.
To, że Stalin był ateistą według Ciebie spowodowało u niego taką bezwzględność i to, że wymordował tyle ludzi? a więc to wina ateizmu?
Ideolodzy komunizmy widzieli w kościele nie tyle wroga, co przeszkodę w zbudowaniu idealnego w ich mniemaniu świata. Podobnie jak dzisiejsza lewica. Zresztą komuniści mordowali księży również dlatego, że należeli do inteligencji, która również stanowiła dla nich przeszkodę. Stalin chciała mieć kraj ateistów i ciemnoty, to wybił wierzących i księży, bo ci spełniali kryteria.
Niemożliwym jest to co głosisz. Nie wiem jak było we Francji, ale jeśli piszesz, że kościół nie palił heretyków to w zasadzie nie ma tutaj o czym rozmawiać.
Za 1,2, 3 lata Polacy przeproszą za Holokaust. Uwierz mi, że tak będzie.
Niemcy już od jakiegoś czasu wzywają nas do rozliczenia. Skoro ja wiem, że Kościół nie palił czarownic bo jest to wiedza ogólnie dostępna, to nie interesuje mnie to czy oni za to przeprosili. Oni przeprosili za całokształt bo tak mają w zwyczaju (gdy czytali list dotyczący Wołynia miesiąc temu to też przeprosili Ukraińców), ale to nie znaczy, że byli głównym sprawcą.
Bardzo mądre słowa Einsteina: „Smutnym dla ludzkości jest przymuszenie jej do przynależności kościelnej poprzez strach, kary oraz obietnice na nagrodę po śmierci. Dlatego zrozumiałym jest, że Kościoły zawsze zwalczały postęp i prześladowały jego zwolenników”.
Einstein oczywiście wypowiadał się w wielu sprawach niedotyczących fizyki. Opublikował w jakiejś gazecie tekst pod tytułem „Dlaczego socjalizm” – więc dziękuje za jego opinię dotyczącą kościoła, bo każdy przedstawicieli lewicy to antyklerykał.
Kościół to wróg postępu a tym samym wróg całej ludzkości, oni chcieliby aby lud cały czas był ogłupiały a oni jako jedna z wyższych warstw społecznych mogli ludowi wmówić wszystko. Znasz bajeczkę o kapłanach Majów i zaćmieniu słońca? to jedna z najsłynniejszych.
Gdybyś wiedział cokolwiek o PL, to byś wiedział, że tam gdzie przeróżni ludzie chcieli nas zniszczyć jako naród tam stanęli klerycy i próbowali do tego nie dopuścić. Np. w latach 90 doskonale zdawali sobie sprawę , że media to 4 władza i zakon Franciszkanów sprowadził do Polski Ruperta Murdocha i wszystko po to, żeby media zbudowane na postkomunistycznym kapitale nie wyprały ci mózgu.
Mówisz, że Kościół ogłupia, a powiedz szkoły to co robię,
tv, prasa pobudzaj twoją inteligencję? – zakłamując historię, manipulując faktami. Gdybym miał szukać jakiś wartości, przejawów wysokiej kultury to właśnie szukał bym ich na Kazaniu podczas mszy.
Skala jest marginalna bo ofiary ohydnych pedryli często nawet nie mówią o swoich przeżyciach
Oni owszem nie mówią, ale skoro media tego nie tłuką dzień w dzień, 24/7 to skala jest pewnie strasznie mała. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że TVN darowałby sobie księdza pedofilia, skoro z księdza buntowania zrobił telenowelę.
Odnieś się jeszcze do terroryzmu na bliskim wschodzie. To też ateiści pewnie?
Uważam, że skoro Syryjczycy mają problem, którego ani
USA, ani Europa nie chce im pomóc rozwiążą to mają absolutne prawo toczyć woje domową. Jestem również, zdania że Izralel nie ma prawa odbierać Palestyńczykom przestrzeni życiowej i powinien w drodze ugodowej podzielić swoje terytorium.
Nie interesują mnie te filmiki, które tu cięgle wklejasz, bo ładnie mówić potrafi każdy. Pisz swoje zdanie, a nie podpierasz się pewnie anonimowymi dla ciebie osobami.