Nie zamierzam rozmawiać z osobnikami, którzy uważają, że ludzie o inteligencji Dawskinsa "paplają" a on jako jeden z nielicznych zrozumiał otaczający nas świat . Szanuj ludzi, którzy jednym zdaniem zjechaliby cie jak cioła, nie mającego pojęcia o prawach ewolucji.
Dawkins zjechałby mnie jak cioła? Kto wie, może i tak, ale dla niego na pewno byłaby to spora odmiana, bo on bryluje tylko gdy jest autorem monologu. W momencie, w którym zaczyna się dialog, Dawkins jest jak dziecko we mgle, które strzela na oślep. Dawkins sam za bardzo nie rozumie praw ewolucji - tak, już czytałem, ewolucja zaistniała, ale nie na naszych oczach ???? i jest jak detektyw, który natknął się na morderstwo, ale przyszedł, gdy już się wydarzyło. Ale, to co widzisz, to mnóstwo poszlak. Może i mnóstwo poszlak, ale za to na miejscu zbrodni są też dowody, a przy ewolucji jest mnóstwo poszlak, za to zero dowodów. Poza tym, przy morderstwie zawsze jest element sprawczy, ktoś za nim stoi. A ewolucja dzieje się sama z siebie podobno ???? . Faktycznie, trafne porównanie ????
Dlaczego nie boisz się, że Wielki Ju Ju wrzuci cię do kotła po śmierci? . Nie oczekuje, że ogarniesz jakąś rzeczową odpowiedź, masz na to za małe IQ.
może i małe, ale wciąż większe od twojego i na twoim miejscu bardziej martwiłbym się o siebie ????
Dalej durniu nie rozumiesz, że jesteś praktycznie osamotniony w tej swojej popapranej interpretacji Potopu? ile jeszcze linków ci mam podać, abyś to zrozumiał? Jak żyje nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś powiedział, że potop dotyczył jedynie okolic Morza Śródziemnego. Żaden ksiądz z którym rozmawiałem, żaden nie ośmielił się powiedzieć czegoś takiego.
możesz wrzucać tysiąc anonimowych wypowiedzi pod linkami ????
świadczy to tylko o tym, że krótko żyjesz, mało słyszałeś i mało czytałeś.
nie okolic Morza Śródziemnego, tylko basenu Morza Śródziemnego - widzę, że wyraz basen jest zbyt skomplikowany tudzież niezrozumiały dla ciebie, więc zastąpiłeś go czymś prostszym, ale kompletnie nietrafionym ????
Biblia była tłumaczona z wielu języków z przełomów starej i naszej ery, każdy tłumacz nadawał tłumaczonym słowom znaczenie, które najbardziej odpowiadało w jego subiektywnej ocenie. To, że ktoś przetłumaczył to na CAŁY ŚWIAT, nie oznacza, że potop objął cały świat - jak już pisałem, "Biblia jest w swojej treści zawężona obszarowo i etnicznie, natomiast trudno się dziwić, że Mojżesz który nie miał pojęcia o innych częściach świata pisał autoratywnie o sytuacji na całej Ziemi. " Skąd tamci ludzie mogli wiedzieć, że potop objął cały świat? Mieli technologię do zbadania tego? Opłynęli świat? Oni nawet nie wiedzieli, co składa się na całą Ziemię, żyli w swoim lokalnym świecie, więc jak mogli twierdzić, że potop objął cały świat? Nie mogli i tego nie wiedzieli. A to, że ktoś przetłumaczył hebrajskie słowo (hebrajskie słowa mają wiele znaczeń i często jeden wyraz może oznaczać zarówno cały świat, ale również cały obszar, całą okolicę etc.) na CAŁĄ ZIEMIĘ, bo tak mu pasowało w jego subiektywnym odczuciu interpretacji, wcale nie oznacza, że taki był zamysł autora tekstu. Ludzie mieli ograniczoną wiedzę w tamtym czasie, ograniczone horyzonty, zajmowali się swoją lokalną ziemią, nie wiedzieli jak duża jest ziemia, co się na nią składa, i gdzie sięga woda.
Kangury też się jakoś uchowały, choć nikt nie wiedział o ich istnieniu a nie było ich przecież w basenie Morza Sródziemnego, więc jakim cudem przeżyły, skoro datuje się je na 40 tys lat.
Czego nie rozumiesz w "przyjmując, że jest się osobą wierzącą"
Czyli jesteś ateistą, ale przyjąłeś, że jesteś osobą wierzącą? ???? Wobec tego, myślę, że jedyną rzeczą, jaką powinieneś przyjmować, są leki. ????