>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Słowo Boże jedyną Prawdą!

astorre 64

astorre

Użytkownik
wygoglujcie sobie &quot;ewolucja&quot; luk at ewidens end zrozumcie, że jest ona jedyną prawdą. Nie było grzechu pierworodnego, gdyż powstalismy dzięki wygoglować &quot;dobór naturalny&quot;.
Bez zmyslonej choroby całego gatunku tu - grzech pierworodny, nie było potrzeby aby saviour zszedł na tą planete... nie chce mi sie pisac więc Hitchens time...
http://www.youtube.com/watch?v=zB8bLEv0a3c

K 358

koeman66

Użytkownik
Obejrzalem i zgadzam sie z gosciem, madrze gada tylko troche przynudza jak stary pierd:grin:. Ja w przeciwienstwie do niego nie uwazam sie za 100% ateiste, gdyz nie neguje istnienia czegos dzieki czemu powstal wszechswiat, moja postawa to typowy agnostycyzm. Taka mysl mam, bo dzis pielgrzymka w Czestochowie fanatykow RM. To sa zorganizowane grupy, a do Czestochowy przyjezdzaja przewaznie autokarami. Znam osobiscie kilka osob, ktore tam dzisiaj ciezko sie modla i dostaja orgazmow na widok wielkiego swietego Jara. Osoby te znam od wielu lat. Sa to zwykle miernoty, w szkole byli typowymi lalusiami, a w doroslym zyciu radza sobie cienko, oni nie mysla tylko dyktuja z pamieci to co im powie ojciec rydzowaty, to typowi samotnicy, o ktorych nie pogadasz na zaden temat, bo nie maja zdania na zaden temat i nie interesuja sie niczym. Ja nie mowie, ze kazdy ma byc od najmlodszych lat bystry, ze kazdy ma byc liderem poczawszy od szkoly i bic slabszych, wiecie z pewnoscia o co mi chodzi. Mozecie mi nie wierzyc nie moja broszka ale pisze jak jest. Naprawde nie warto jest wchodzic w to g...o i marnowac sobie zycie. Sprawa jest taka, ze dwie z osob, ktore tam sie modla na pielgrzymce RM, leczyly sie psychiatrycznie wiele lat temu, cierpialy na jakies nerwice, schizofrenie, dokladnie nie pamietam, a wiec slabo wyleczono te osoby w latach jeszcze 80-tych, skoro nawrot choroby nastapil po parunastu latach i trwa w najlepsze. Pisze jak jest i radze ludziom mlodym, bo pewnie wiekszosc zaglada na forum bukmacherskie - zajmijcie sie czyms konkretnym, jak chcecie to nawet sledzcie i analizujcie tabele, statystyki - porcja analizy i matematyki jest milion razy lepsza od malej dawki zabobonu i fanatyzmu, o slepej wierze w to co mowi guru nie wspominajac. Uwazajcie i wierzcie w siebie!

aerts 78

aerts

Użytkownik
koeman66 nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale z tekstów które piszesz a już w szczególności ze stylu którego w nich używasz wynika, że możesz u wielu osób wywoływać podobne odczucia jakie u Ciebie wywołują osoby, które w powyższym tekście obrażasz(mam na myśli wszystkie Twoje epitety z diagnozami psychiatrycznymi włącznie).

K 358

koeman66

Użytkownik
Tak z pewnoscia sa to twoje odczucia...
Zostalem zniszczony:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Jaroslaw-Kaczynski-swiadkiem-tragedii-Wtedy-umarla,wid,15812375,wiadomosc.html?ticaid=110f1b&amp;amp;_ticrsn=3
Haha! Ja y.e.b.i.e!!! Jeden z tych psychicznych, o ktorych pisalem wyzej takze twierdzi, ze jego matka zylaby jeszcze bardzo dlugo, tylko lekarze przepisywali jej zle leki. Matka &quot;kwiata&quot; zyla... 98 lat. Pewnie gdyby nie lekarze, to zmarlaby w wieku 150 lat, masakra! Lekarze to kolejny wrog jarusia! Mordercy!!!

O 0

ogien

Użytkownik
Ateizm wobec bogów wymyślonych przez ludzi jest jedyna prawdą.
Niby jaką prawdą? Ateizm niczego nie rozumie, interpretuje wszystko na swój pokraczny sposób, i w głównej mierze tylko neguje nie dając nic w zamian.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Istnienie śmierci jest sprawą absolutnie centralną dla religii, a dokładniej centralne jest zaprzeczanie śmierci.
Dobrą nowiną ateizmu - ewangelią ateizmu - jest w zasadzie nic.
Po śmierci nie dzieje się nic
Nie ma nic, o co trzeba się martwić, nic, czego można się bać.
Kiedy umierasz, wracasz do tej nicości, w której byłeś, nim się narodziłeś.
Jeżeli wysuniesz nadnaturalne twierdzenie typu &quot; Biblia jest dziełem boga&quot; lub &quot; za swój ateizm będziesz płonąć w piekle po wiecznosc &quot; musisz podać równie nadnaturalne dowody aby owe twierdzenie obronić. Nie wystarczy skomentówać moich przemysleń słowami &quot; bełkot&quot; jak zrobiłeś to powyżej. Zgadzam sie z Tobą, ateizm niczego nowego nie wnosi , jest jedynie korektą dla masy głupich pomysłów. Istnienia bądz nie istnienia wyższej inteligencji nie da sie całkowicie potwierdzić bądz obalić. Jednakże mowa tu nie o bogu ludzi , tylko o faktycznej wyższej inteligencji, która zapoczątkowała cały ten skomplikowany proces trwający ponad 14 mld lat, a nie jak to w przypadku &quot;świętej&quot; ksiegi 6-10 tys lat. To Obłuda i tylko indokrynacja we wczesnym dziecinstwie treściami religijnymi może doprowadzic, do wiary w coś tak absurdalnego przy całej masie naukowych dowodów zaprzeczających temu twierdzeniu. Obecny ateizm nie jest opozycja wobec Boga i byc nie może. Jest jedynie opozycja wobec religii i religii zorganizowanej oraz temu co owa religia powoduje w naszym świecie. Zanim podejmiesz z kim kolwiek dyskusje typu Religia vs Ateizm warto poznac dwie strony sporu. Nie chce Cie obrażac, ale wdg mnie niewiele wiesz o ateizmie , i co jest jego podstawa u ludzi. Ateisci nie sa przeznaczeni do piekła i nigdy nie byli. Ateizm nie jest dziełem szatana gdyz takowy jest dziełem boga z księgi stworzonej przez człowieka.
Ja nie zamierzam tego co Ty piszesz nazywac bełkotem gdyz mam poszanowanie nawet do ludzi , którzy maja mniej &quot; logiki &quot; ode mnie.
Podaj twoje dowody a na istnienie boga biblii b na życie po smierci c na kare wieczna w ogniu ( tym samym udowodnisz , że wierzysz w potwora lub szalenca , a nie w Boga. I wyjasniej mi co i dlaczego nazywasz bełkotem.

Debata pomiędzy chrześcijaninem dr. Frankiem Turkiem a Christopherem Hitchensem na temat : :Co lepiej tłumaczy rzeczywistość: teizm czy ateizm ?&quot;
Powstrzymuję się od własnych opinii. Niech każdy sam osądzi.
Dalsze części (w sumie 14) w trakcie tłumaczenia. Miłego oglądania !

http://www.youtube.com/watch?v=NDl_AYfdEQA

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]
Ja nie zamierzam tego co Ty piszesz nazywac bełkotem gdyz mam poszanowanie nawet do ludzi , którzy maja mniej &quot; logiki &quot; ode mnie.
Podaj twoje dowody [...]http://www.youtube.com/watch?v=NDl_AYfdEQA
Obawiam się Panowie, że Wasza dysputa może przybrać obrót taki, jaki przybiera na setkach innych for internetowych [na koniec, przeważnie nie są to miłe oku komentarze ale oczywiście wszystko zależy od poziomu dyskutantów]. I oczywiście zasadnie jest przypuszczać, że do niczego konkretnego nie doprowadzi. Każdy pozostanie przy swoim.
Pewnie proponowałbym jeszcze o nietraktowanie osób wierzących jako &quot;mniej logicznych&quot;.
Wiara, nie musi iść choć może iść, w parze z logiką. Na tym polega wiara, że przyjmujemy jej prawdziwość bezwarunkowo. I czasem z premedytacją wykluczając logikę. W tych momentach włączamy ufność w kierunku Pana Boga. Mamy do tego prawo, tak robimy i nikomu nic do tego.
Sorry za zakłócenie dyskusji.

O 0

ogien

Użytkownik
Jednakże mowa tu nie o bogu ludzi , tylko o faktycznej wyższej inteligencji, która zapoczątkowała cały ten skomplikowany proces trwający ponad 14 mld lat, a nie jak to w przypadku &quot;świętej&quot; ksiegi 6-10 tys lat.
Ciekawi mnie źródło tego twierdzenia. Owej Księgi w całości jeszcze nie przeczytałem, ale nie przypominam sobie żeby była tam mowa kiedy dokładnie stworzono świat - a o tym jest na samym początku.

wiary w coś tak absurdalnego przy całej masie naukowych dowodów zaprzeczających temu twierdzeniu
Podaj choć jeden.

Obecny ateizm nie jest opozycja wobec Boga i byc nie może. Jest jedynie opozycja wobec religii i religii zorganizowanej oraz temu co owa religia powoduje w naszym świecie.
To chyba &quot;obecny ateizm&quot; nie jest ateizmem tylko jakąś nową religią wymyśloną właśnie przez ludzi (co zarzucasz Katolicyzmowi). Co więc owa religia powoduje w świecie i jaką religię masz konkretnie na myśli?

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Pięknie się czyta wywody ateisty i sposób argumentowania jest również godny obserwacji. Ponadto, żeby móc dyskutować na temat Biblii i stworzenia świata tudzież innych zjawisk wywołujących gorące dyskusje, trzeba badać obie strony medalu. W momencie, w którym ktoś twierdzi, że Biblia mówi o 6-10 tys. lat, potwierdza tym samym nieznajomość przynajmniej jednej strony medalu, co oznacza jednocześnie, że nie jest w stanie dyskutować w sposób złożony, bo w jaki sposób niby można polemizować z czymś czego się nie zna, nie czytało, nie rozumie etc. Logika, na którą się wielu powołuje, wyklucza możliwość takiej polemiki.
To samo w zasadzie można odnieść do argumentu nauki i miliarda naukowych dowodów zaprzeczających czy potwierdzających coś. Powoływanie się w dzisiejszych czasach na jakiekolwiek wyniki badań naukowych to już kompletne nieporozumienie. Wyniki badań są takie, że 10 lat temu twierdziły a, po to by 3 lata później twierdzić b, a 7 lat później twierdzić ab. Choćby to obrazuje jak daleko w lesie jesteśmy jeśli chodzi o naukę, badania i ich wyniki - wielu ludziom wydaje się, że wiemy już tak wiele, tymczasem wciąż wiemy tyle co NIC, nieco więcej niż 2000 lat temu, choć to i tak odważne stwierdzenie, biorąc pod uwagę, że niektóre ludy/cywilizacje/narody (jak zwał tak zwał) bez wybitnej technologii wiedziały setki lat temu tyle samo, jeśli nie więcej, co my teraz. Technologicznie owszem, idziemy do przodu, ale nie powiedziałbym, że za tym postępem idzie jakakolwiek praktyczna wiedza i odpowiedź na nurtujące człowieka pytania. Więc z tą gloryfikacją nauki to nie przesadzajmy - nauka nie potrafi sobie poradzić ze znacznie prostszymi z pozoru &quot;problemami&quot;, które pojawiają się po drodze, a tu nagle aspiruje do rozwikłania tajemnicy życia i śmierci oraz wszechświata...a to dobre ???? To tak jakby budować dom zaczynając od dachu.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Brak argumentów, brak odpowiedzi na pytania. Dyskusja w stylu religijnym. Dzięn boski wdg biblii to 1000 lat. Wdg biblii ewolucja nie miała miejsca , wszystko w tym ludzie zostało stworzone w ciągu 6 dni . Powołujac się na &quot; słowo boże &quot; 6 x 1000 = 6000 lat wczesniej NIC.
Ponawiam: Podaj twoje dowody a na istnienie boga biblii b na życie po smierci c na kare wieczna w ogniu ( tym samym udowodnisz , że wierzysz w potwora lub szalenca , a nie w Boga. I wyjasniej mi co i dlaczego nazywasz bełkotem d jak wdg Ciebie ma się ewolucja do biblii i całego chrzescijanstwa. e jezeli masz więdzę z psychologii jak ma się brak wolnej woli do sądu ostatecznego.
Jeżeli uzyskam odpowiedzi , sam udzielę swoich na zadane mi pytania.

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Jakieś źródło do tego twierdzenia, że dzień boski wg Biblii to 1000 lat? Skąd to wiesz? Poza tym, ciekawa logika - jest subtelna różnica między tym ile lat świat był tworzony (może był i 6000 lat tworzony) a ile lat istnieje.
Gdzie Biblia twierdzi, że ewolucja nie miała miejsca?
Za dużo latasz po forach, na których ludzie piszą bzdury. Czasami lepiej samemu się zainteresować, a nie powielać głupoty jednozdaniowe. Czy jesteś w stanie napisać coś od siebie?
Dowodów na istnienie Boga nie da się podać bo Bóg nie jest materią, a nauka zajmuje się materią. Myślałem, że to oczywiste. Dlatego parafrazując klasyka, którego filmik raczyłeś wstawić wyżej &quot;Mów dalej o tych wszystkich dowodach na nieistnienie Boga, a i tak będziesz dokładnie w tym samym punkcie...z niczym w rękach&quot;.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Mi istnienie Boga w niczym nie wadzi. Widocznie zle odebrałes to co napisałem badz , zle się wyraziłem , bez znaczenia. Faktem jest jednak, że istnienie boga z ksiązki napisanej przez ludzi ( biblii ) jest niemożliwe. Ewolucja wyklucza możliwośc grzechu pierworodnego , jężeli tego nie rozumiesz to &quot; polataj po forach &quot;. Bez urojonego grzechu nie trzeba było zsyłac Jezusa, zgadzasz się ? czy możesz odpowiedzieć choc na jedno z pytań, bo jak nie to po co dyskutować ? Pytasz mnie o zródło &quot; Jakieś źródło do tego twierdzenia, że dzień boski wg Biblii to 1000 lat? &quot;. Jeżeli nie wiesz, że tak jest napisane , to dlaczego wczesniej tak mnie określiłes &quot; W momencie, w którym ktoś twierdzi, że Biblia mówi o 6-10 tys. lat, potwierdza tym samym nieznajomość przynajmniej jednej strony medalu &quot; Jeżeli bierzesz dosłownie księgę Rodzaju , to nie masz wyjscia musisz wierzyc w 6-10 tys lat. Ponadto dlaczego wdg Ciebie , Bóg jest niematerialny i ma obsesje na punkcie gatunku ludzkiego ? Nie ma nic lepszego do roboty ? Czy nie jest to kultywowane wiele lat przez powstaniem Biblii ? Czy wiara biblijna nie opiera sie na wierzeniach starozytnych Egipcjan oraz Greków ? To ludzie to wszystko wymyslili i to czy będziesz sie dalej oszukiwac , że jest inaczej zależy tylko od Ciebie. Temat koncze , jeżeli jestes prawdziwym Chrześcijaninem , to życz mi piekła, abym zapłacił , że nie uwierzyłem w Jezusa jako zbawiciela, w Jahwe jako boga i w inne przedmioty Twej wiary. Jest oczywiste, że musze tego pożałować , &quot; Bóg &quot; w swym zapalczywym gniewie ( o czym w Biblii często wspomina ) będzie mnie karał po wiecznosć w morzu siarki. Zgadzasz sie ? czy jednak ewolucja wbudowała nam juz głębszą moralnosć niz to w co wierzyli ludzie piszący starozytna książke ? I jednak masz swiadomosc, że NIC co mógłbys zrobić nie zasługuje na kare wieczna w dodatku tak obrzydliwą , niegodna człowieka a co dopiero Boga .Jak nie mam racji napisz dlaczego lub kończymy dyskusuje , a Ty pozostajesz z niczym w rękach czyli z niematerialnym bóstwem oraz nadzieją, że Ty jako byt pochodzący od małpy będziesz zły wiecznie gdzieś w chmurach... powodzenia.
Ps dodaje Ci punkty reputacji , faktycznie nie potrafie wyjaśnic dlaczego 6-10 tys lat , wielkorotnie to słyszałem w wypowiedziach ludzi mądrzejszych ode mnie tu : Dawkins Richard, Hitchens Christopher , Sam Harris , oraz wielu innych mniej znanych osób. Jak juz znaje dlaczego tak jest to tu zamieszczę. Czuje się do tego zobowiązany , odnajde dowód i podam
Ps wizja Boga , juz wstawiałem , ale moze ktos nie widział . Takiego Boga mogę zaakceptować.
http://www.youtube.com/watch?v=eucZEKpxe34&amp;amp;list=PLC5E88DD5AA66E9F4

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Odniosę się tak na szybko do tego co napisałeś. Nie życzę Ci źle, więc to piekło to bez sensu podniosłeś. Arcybiskup Tutu wierzy w Boga niezwykle miłosiernego, do tego stopnia, że spodziewa się spotkać w niebie choćby Hitlera. Nie wiem czy ja w takiego Boga wierzę, raczej nie, ale wierzę w Boga, dla którego to czy chodzą do kościoła i praktykuję jest sprawą drugorzędną, a liczy się to jaki człowiek jest, nie tylko zewnętrznie ale przede wszystkim w swoim sumieniu. Dlatego uważam, że również ateiści mają szansę na zbawienie. I tak wierzę w to i aniołki, diabełki i inne rzeczy. Wierzę również w to, że człowiek jest zbyt małym proszkiem we wszechświecie, żeby rozwikłać tajemnicę istnienia. Dlaczego Bóg ma obsesję na punkcie rodzaju ludzkiego? Nie wiem i nie wiem czy ma obsesję. Jeśli jest tak ja ma być czyli że kocha ludzi i chce dla nich dobrze, to może dlatego tak mu zależy. Wiara biblijna opiera się w jakimmś stopniu na starożytnych wierzeniach, ale można zadać odwrotne pytanie do pytań Hitchensa - czy to znaczy, że nie może być prawdziwa?. Jezus nie został &quot;zesłany&quot; z powodu grzechu pierworodnego człowieka, więc nie za bardzo widzę związek. Grzech pierworodny to pewna metafora. Masz rację, że nie ma takiego grzechu, który uzasadniałby wieczne potępienie - ale tak jak napisałem wyżej uważam, że wieczne potepienie nie odnosi się do konkretnych grzechów jako czynów, tylko do stosunku człowieka do nich, a więc większą rolę wg mnie odgrywa sumienie i to, co jest PO GRZECHU a nie sam grzech. A w tej sytuacji uważam, że znalazłyby się argumenty za wiecznym potepieniem. Natomiast co do ewolucji - nie bez powodu nazywa się to TEORIĄ ewolucji - czyli niby jest prawdziwe, ale tak naprawdę mamy zbbyt mało informacji i może się okazać, że wcale nic takiego nie miało miejsca. Konfrontacja z pewnymi założeniami wiary/religii w oparciu o TEORIĘ to trochę stąpanie po cienkim lodzie. Ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie, dyskutować można.

O 0

ogien

Użytkownik
Hitler akurat dał głos z piekła przy okazji jakichś egzorcyzmów. I jak już chcesz dowodów to szukaj ich właśnie tam lub w żywotach Świętych (np. Ojciec Pio) etc.
Trochę śmieszne jest Twoje podejście, bo wygląda na to że boli Cię to, że Bóg jest jaki jest; a nie taki jak byś chciał, tj. dobrotliwy, wszystko wybaczający itd. To my jesteśmy dla Niego, nie odwrotnie.

Wszystko wskazuje na to, że w Biblii nie jest napisane, że kiedyś dzień trwał 1000 lat. Zatem ludzie &quot;mądrzejsi od Ciebie&quot; są po prostu głupi lub kierują się złą wolą.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Do Ogień . Masz racje to my jesteśmy bardziej dla Boga niz on dla nas. Tym samym nie powinnismy przypisywac mu ludzkich cech , robic z Niego siebie , co czynilismy od tysięcy lat. Więc to czy ja chce aby był faktycznie wyższą inteligencją nie ma znaczenia , gdyz obecna wiedzą chocby z psychologii wyklucza wpływ jednostki na to co czyni w takim stopniu , aby odpowiadała za to wiecznie , w radosci lub nieszczesciu , jezeli my jako jednak dosc prymitywne w porównaniu ze wszechswiatem stworzenia to rozumiemy, to BOG wie to tym bardziej. zainteresuj się choćby wykładaem Sama Harrisa na temat wolnej woli , zainteesuj sie psychologią w ogóle , wielu ludzi zabija i mysli , ze czyni dobrze, wielu morduje i nie wie dlaczego , wielu kocha , bo tak ich nauczono. Kiedys mam taka nadzieje zrozumiesz , że wyższa inteligencja może pałać jedynie ZROZUMIENIEM i miłoscią , nie checią odwetu i zemsty - to ludzkie cechy , przypisane wyższemu aby zastrzaszyc ludzi. Temat kończe , dziękuje za dyskusje , sam będąc ateistą chciałbym aby Bóg istniał wiedząc , że musi byc bytem doskonałym , przekracza nasze myslenie , pełne nienawisci i strachu czy to przed innymi rasami , czy poglądami. On czy to ( siła ) nikogo nie karze i nie wynagradza , sami to robimy , i faktycznie liczy się to jacy jestesmy dla innych ludzi , czy otaczającej nas przyrody , zwierząt , niz w to co wierzymy.
Ps. Dlaczego ludzie czynia zło - Phillip Zimbardo , to na wstep polecam , jak ktos ma ochote na dawke większego zrozumienia.
Nawet Hitler , którego bronic nie zamierzam gdyby urodził się z innymi uwarunkowaniami i innej rodzinie , byłby innym człowiekiem , to wymaga tylko odrobiny checi zrozumienia, a tyle czasem wystarcza.Jeżeli to Bóg decyduje gdzie kto się rodzi w co nie wierze , staje sie całkowicie odpowiedzialny za rozwój tego człowieka. Hitler - To co zrobił jednak nie zwalnia go z odpowiedzialnosci w tym życiu , gdyż mógłby wyrządzić więcej zła , jednak idea potepienia kogos , kto sam nie wie czemu robi , to co robi , gdyz robi to za nas nasz umysł , przy absolutnym braku udziału wolnej woli , jest warunkowany czynnikami jest bez sensu. Nie chodzi tu o bronienie kogokolwiek jako osoby , sam czuje ogromny niesmak po nazizmie , i tym , że ludzie nadal maja tak chore poglądy.

O 0

ogien

Użytkownik
No tak, ale te poglądy są efektem jego wolnej woli, a nie &quot;zniewolenia przez własny umysł&quot;.

wielu ludzi zabija i mysli , ze czyni dobrze, wielu morduje i nie wie dlaczego , wielu kocha , bo tak ich nauczono
sumienie

Kiedys mam taka nadzieje zrozumiesz , że wyższa inteligencja może pałać jedynie ZROZUMIENIEM i miłoscią , nie checią odwetu i zemsty
Trochę pychy przez Ciebie przemawiałoby jeśli twierdziłbyś, że pojąłeś Boga.

To żadna zemsta czy odwet, to po prostu nagroda lub kara, których warunki są jasno określone.

astorre 64

astorre

Użytkownik
Do Ogień. Ok dobra, poniose karę , odnosnie twojego avataru , zastanów się , że bardziej prawdopodobne będzie , brak inicjatora swiata, gdyż sam świat gdyby go wymagał . to on sam siebie także nie stworzył , nie mógł istniec od początku , bo wtedy Ktoś musiał by stworzyć jego , a nastepnie tego co go stworzył. wstawiłes Atheism ja wstawie Chrzescijanstwo. A ponadto pisząc : No tak, ale te poglądy są efektem jego wolnej woli, a nie &quot;zniewolenia przez własny umysł&quot;. Myśle , że nie wiesz jak działa umysł wierząc , że człowiek ma wolna wolę. Pozwole sobie wstawic swoje wypracowanie ( częsc ) z czasów kiedy chodziłem do szkoły. Odnosnie wolnej woli:
Każdy z nas urodził się w niezależnym od swojej wolnej woli miejscu,
innej kulturze, został wychowany przez innych ludzi o różnych przekonaniach,
które zostały nam bez udziału naszej woli przekazane i odegrały ogromną rolę w kształtowaniu
naszych osobowośći. Czynniki te wpłyneły także na nasze pózniejsze decyzje, na przebieg całego naszego życia.
Koniec końców nie jesteśmy odpowiedzialni za to jak został ukształtowany nasz umysł i jakie podejmie on decyzje z tego wynikające w przyszłosci
(brak wolnej woli). Myśli po prostu pojawiają się w świadomosci. Nie tworzymy ich. Aby to robić musielibysmy o nich myśleć
zanim je pomysleliśmy. Jeżeli nie możemy kontrolować swojej następnej mysli i nie wiemy jaka ona będzie zanim się wyłoni to nie mamy wolnej woli.
Wiele osób demonstrowało juz w laboratoriach, że wybór określonej decyzji mozna wykryć kilka sekund zanim osoba stanie się świadoma,
że dokonała wyboru. Fizjolog Libet dokonał tego w swoim eksperymencie. wyniki pochodziły z odczytów kory mózgowej.
Przeprowadzone w Montrealu badania nad odczytem autopsji mózgów samobójców wykazały, że jeśli ofiara samobójstwa
była krzywdzona w dzieciństwie powodowało to genetyczne zmiany w mózgu, których nie zauważono w mózgach ludzi,
którzy nie byli krzywdzeni. Idąc dalej mozna zakładać, że mimo to człowiek w pózniejszym etapie swojego życia sam jako ukształtowana jednostka
decyduje o swoich wyborach , co daje nam przyzwolenie na ocenianie takiego bądz innego zachowania na zasługującego na pogardę lub nie.
Musimy być jednak śwaidomi podstawa ludzkich zachowań zależy od decyzji jakie podejmie nasz mózg, który kształtowany jest
przez masę niezależnych od nas czynników przez całe nasze życie.
----
Hm, chrześcijaństwo. Wiara w to, że jakieś kosmiczne żydowskie zombie może dać Ci wieczne życie jeżeli symbolicznie zjesz jego ciało i telepatycznie powiesz mu, że akceptujesz go jako swego zbawiciela po to aby usunął grzech pierworodny z Twojej duszy, który to grzech ludzkość posiada ponieważ stworzona z żebra kobieta została namówiona przez gadającego węża do zjedzenia jabłka z magicznego drzewa. To ma sens...

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
jasne, że to nie ma sensu, jesli próbuje się to rozumieć dosłownie. Cały widz polega na tym, że jest to pewna metafora kilku aspektów - nikt nawet nie próbuje rozumieć tego dosłownie.
Natomiast wyrażenie &quot;kosmiczne żydowskie zombie&quot; jest już poniżej pewnego poziomu nie tylko dyskusji, ale i kultury, dlatego to ostatni mój post w tym temacie.

Do góry Bottom