Dyscyplina: Siatkówka, Puchar Świata -
Japonia
Spotkanie: Polska -
Włochy
Typy: Polska +1,5seta / TB / over 186,5
Kurs: 1.680 / 2.960 / 1.85
Bukmacher: Pinnacle / Pinnacle / Bet365
Analiza:
W piątkowy poranek naszą reprezentacje narodową czeka najważniejszy pojedynek w tegorocznym Pucharze Świata - a rywala po drugiej siatce mamy nie byle jakiego - a są nim Włosi - drużyna złożona z gwiazd światowej siatkówki, ogranych w swojej - najlepszej na świecie lidze Lega Palavollo - na dodatek w ostatnim czasie nie możemy ich pokonac - byc może uda się to już w ten piątek?
Niestety, nie rozpisze Naszej rywalizacji z Włochami na czynniki pierwsze, ponieważ w składach obu zespołu na ten mecz mogą nastąpic duże rotacje. U nas największą niewiadomą jest obsadzenie przez Anastasiego pozycji rozgrywającego - Żygadło prezentował się ostatnio znakomicie, jednak Włosi znają Łukasza z występów w Trentino, z drugiej strony Łukasz zna Włochów jak własną kieszeń - wydaje mi się wiec - że do pierwszej szóstki Andrea desygnuje jednak Pawła Zagumnego. Na przyjęciu wystąpimy w duecie Kurek-Winiarski. - Jeden ma niesamowite warunki fizyczne i bardzo duży zasięg w ataku, drugi jest najskuteczniejszym zawodnikiem turnieju jeżeli chodzi o element przyjęcia zagrywki - i moim zdaniem jest on lepiej wyszkolony technicznie od podobnego po drugiej stronie - Cristiana Savaniego. Na środku pograją: Możdżonek-Nowakowski - najlepsza para turnieju, jeżeli chodzi o środek siatki - świetny blok i bardzo trudna zagrywka, która bardzo przyda się w pojedynku z Włochami. Na ataku wyjdzie Zbyszek Bartman, który okrzepł nieco po kilku setach niedyspozycji i siedzenia na ławce - w spotkaniu z
USA atakował ze skutecznością 75% - nadzwyczajny wskaźnik - jednak utrzymac taką skutecznośc na dystansie całego meczu z Włochami będzie niezwykle trudno.
Więcej kłopotów w skomponowaniu wyjściowej szóstki na mecz z Polakami - ma coach Italii Mauro Berutto. Co do pozycji Michała Łasko - która w tym sezonie reprezentacyjnym jest niepodważalna - nie mam pytań, Michał będzie największym zagrożeniem ze strony Włochów, jednak można będzie skutecznie obniżyc skutecznośc jego ataków - jednak o tym później. Największym zmartwieniem Włochów, będzie odbiór Naszej dobrej, regularnej i skutecznej zagrywki. O ile Włosi będą mięli lepszą zagrywkę - wszyscy uderzają mocno i w miarę regularnie - o tyle muszą martwic się o przyjęcie, bo zawdonicy: Zaytsev, Savani oraz Parodi nie są specjalistami w tym aspekcie siatkarskiego rzemiosła. Zapewne na tej pozycji podczas meczu będzie duża liczba zmian, szczególnie gdy ktoś z dwójki Savani-Zaytsev będzie znajdował się w drugiej linii. Na środku doświadczeni, jednak nie grający rewelacyjnej siatkówki na tym turnieju Fei oraz Mastrangelo. Dragan Travica - czyli typowy rzemieślnik, raczej nie ma się po nim co spodziewac dużego wachlarza zagrań technicznych, nie jest Nas w stanie czymkolwiek zaskoczyc, jest solidnym rozgrywającym - jednak nigdy wirtuozem nie zostanie. Pozycja libero w obu zespołach - u nas Igła lata w obronie jak przysłowiowy "Dzik w żołędzie" - ostoja naszego zespołu, zawsze waleczny - będzie dawał po kilka okazji w secie na wyprowadzenie mniej lub bardziej skutecznej kontry. Andrea Giovi, który gra w miejsce kontuzjowanego Bariego - raczej się nie wyróżnia - tzn. nie rzucił mi się specjalnie w oczy, jednak nie wydaje mi się, że jest on osłabieniem reprezentacji Włoch - ponieważ Andrea Bari bardzo często ma problemy z przyjęciem siatkówki.
Nie jesteśmy faworytami w tym spotkaniu - tak twierdzą bukmacherzy - ja także zgadzam się co do takiego rozłożenia kursów na poszczególne drużyny. Jednak:
Jakie dyspozycje powinien wydac Andrea Anastasi?
1) Eliminacja zagrywką Ivana Zaytseva oraz Cristiana Savaniego. - Słabszy w elemencie przyjęcia jest zawodnik M. Roma Volley, jednak zmiana zagrywki - z mocnej na flota - także powinna napsuc krwi zawodnikowi Lube Banca Macerata.
2) Ivan źle przyjmujący - Ivan mało atakujący - myślę, że siła Zaytseva w ataku jest ogromna i porównywalna do możliwości Naszego Bartka Kurka. - Drugą opcją do ataku będzie wtedy Savani, który będzie starał się obijac piłki o Nasz blok. Jednak to My mamy najlepszy blok na tym turnieju, a Savani czarodziejem nie jest, z biegiem czasu powinien popełniac coraz więcej błędów. - Czyli równy regularny blok, szczelne domykanie kierunków - szczególnie w przypadku ataków Michała Łaski.
3) Blok - oraz ataki Michała Łasko. Zdecydowana większośc ataków Michała, które wykonuje na podwójnym bloku są lokowane po skosie. - Myślę, że Andrea zwróci na to baczną uwagę, ponieważ dobrze wiemy, że to od strony Michała Łaski musimy spodziewac się największego zagrożenia. Także ładnie domykamy mu kierunek - po prostej - oraz ustawiamy się do obrony po skosie, często bardzo ostrym.
*** Czego możemy się bac? - Zagrywka, to zdecydowanie najsilniejszy element Włochów w stosunku do Naszych możliwości. Cała pierwsza szóstka w składzie: Travica - Łasko - Birarelli, Fei - Savani, Zaytsev - mają mocną i co ważne regularną zagrywkę. - Oj, ciężko będzie miał Bartek Kurek - ale myślę, że po kontuzji już nie ma żadnego śladu - a wszystkich swoich możliwości w tym turnieju jeszcze nie pokazał. - Czekam na fenomenalny mecz Bartka, zapewne pomoże mu Michał Winiarski oraz bardzo dobra współpraca środkowych z którymkolwiek rozgrywającym. - Gorzej będzie na pozycji atakującego - ale Bartman jest fighterem jakich mało - raczej nas nie zawiedzie. Jeżeli chodzi o Polaków - nie ma mowy o żadnym strachu - pokonaliśmy Kubę, Serbię,
USA - Włosi są kolejnym zespołem z podobnej półki - można ich łyknąc. - Przewiduje wyrównany mecz, za pewnik przyjmuję co najmniej 4sety, moim zdaniem bardzo prawdopodobny TB. Zapewne zdarzy się też w którymś z setów krótsza lub dłuższa gra na przewagi - myślę, że wynik punktowy powyżej 45punktów w każdym secie powinien zostac osiągnięty - co będzie przekładało się na emocjonujące końcówki każdej z partii, z których to na tym turnieju wychodzimy obronną ręką.
Ten człowiek rozklepie reprezentację Włoch na czynniki pierwsze - prowadził kadrę Italii w latach 2007-2010. Zna swoich byłych podopiecznych jak własną kieszeń - Jego doświadczenie zaprocentuje już jutro. Standardowo Polsat Sport start: 7:00 - Musisz to zobaczyc!