PLAY OFF 2009/10 ( do 3 zwycięstw )
VS
RESOVIA RZESZÓW - DOMEX CZĘSTOCHOWA
W mojej opinii najciekawiej zapowiadająca się rywalizacja w 1/4 fazy play off. Oby tylko Akademików ominęły kontuzje to są w stanie nawiązac walke i napsuc sporo krwi Resoviakom. Zapewne na Podpromiu nie spodziewali się że do play offów wystartują z 4msc. Częstochowian skazywano nawet na walke o utrzymanie, jednak jak co roku udowodnili że aspiracje mają ogromne i nawet młodym składem są w stanie walczyc z najlepszymi. Za to im warto bic brawo. Nie boją się stawiac na zdolnych chłopaków. Drzyzga, Wiśniewski czy Janeczek to spore talenty które na w tym klubie mają szanse na regularną gre i ogrywają się w rywalizacji z najlepszymi. To przyszłośc polskiej
siatkówki.
Jasny punkt : W zespole Resovii z pewnością Aleh Akhrem. Ileż razy to on ciągnał wózek z napisem Resovia. Redwitz gdy nie szło zespołowi mógł liczyc na niego. Mnóstwo piłek dostawał w każdym z meczów. Dla mnie bez dwóch zdań lider i bardzo udany transfer.
W zespole akademików za jasny punkt uznałbym formacje środkowych. Fabian Drzyzga jak tylko nadarzała się okazja gral tym elementem, a wykonawców ma bardzo zdolnych. Nowakowski wiadomo już grywa w reprezentacji, ale Wiśniewski i czy Wrona to spore talenty. Szkoda tylko że gra "primo tempo" nie przekładała sie na gre z szóstej strefy tzw "pajp" bo to właśnie największy mankament moim zdaniem.
Prognoza : W tej parze będe po cichu liczył na Częstochowe że sprawi niespodzianke. Lubię poprostu ten zespól za całokształt. Jednak rozum nakazuje wskazac na awans Resovii. Ale nie będą to łatwe mecze tego jestem pewien. Tak bawiąc się w prognoze tej pary to 5 meczów i 3:2 dla Sovii jednak...
VS
ZAKSA KĘDZIERZYN KOŹLE - AZS UWM OLSZTYN
Praca trenera Stelmacha może się podobac. Fajny ma kontakt z zespołem, świetna atmosfera na czasach. ZAKSA grała najrówniej w przekroju całej fazy zasadniczej. Idealnie wpasował się Sammelvuo, Gladyr również udany transfer. Poprostu
Olstyn fatalny początek gdzie przegrywał z kim popadnie, jednak z biegeiem czasi Sordyl poukladał zespól i gra układała się wkońcu jak należy. Awans do play off po serii wygranej mieli dośc pewny. Czy są w stanie coś zdziałac w rywalizacji z ZAKSą, trudno tego oczekiwac. To już nie ten sam zespól, a końcówka fazy zasadniczej to potwierdziła gdzie przegrali sporo meczow.
Jasny punkt : Wśród Kędzierzynian to dla mnie Jarosz i Ruciak. Dwaj liderzy zespołu i cieszy mnie fakt że to Polacy są liderami zespołu. No i należy wskazac też na zagrywke świetną i systematyczną.
W zespole Olsztyna to wskazałbym na Siezieniewskiego. Prawdziwy lider zespołu. Miewal owszem słabsze mecze, ale to dotyczy każdego zawodnika.
Prognoza : Dla mnie to będzie pewny awans ZAKSY, co najwyżej Olsztyn stac mooże na jeden wygrany mecz, i nic więcej raczej nie wskórają.
VS
SKRA BEŁCHATÓW - SIATKARZ WIELUŃ
Pojedynek Dawida z Goliatem. WIeluń rzutem na taśme awansował do play off. Nie widze jednak większych szans w tej parze dla Wielunian. Skra od kiedy powrócila do normalnosci czyli powroty zawodników konuzjowanych. Juz teraz Winiarski i Wlazły grają na pełnych obrotach. Szczególnie Wlazly wrócil do wysokiej formy i ustabilizowal zagrywke. teraz już nie myli się tak często w tym elemencie.
Jasny punkt : Wśród Skry takim jest szeroki sklad i każdy z nich mógłby grac w pierwszej szóstce, ale miejsc jest tylko 6...
W zespole Wielunia to podobac sie może gra Błońskiego.
Prognoza : 3-0 w serii i pewny awnas Skry. Co najwyzej Wieluń stac będzie na jeden góra dwa sety w tych meczach, chociaż trzykrotne 3:0 wcale mnie nie zdziwi.
VS
JASTZRĘBSKI WĘGIEL - DELECTA BYDGOSZCZ
Delecta miała zwojowac lige, transfery szumne tak samo jak zapowiedzi o medalach. Wszystko jednak prysło jak mydlana bańka. Afera z Lambournem i dosc ciekawa niemoc w wygrywraniu w Łuczniczce. Czyżby będąc pod presją zawodnicy sobie nie radzili? Brak przyjęcia, słaba dyspozycja Woickiego i trener który ciągle prowadzi schematami zespół w trakcie meczów. Ciągłe powtarzanie "przyjąc to w góre nooo " itp. Zła atmosfera wewnątrz zespołu co widac nie raz podczas meczów.
Jastrzębski już może uznac sezon za udany, mimo że nie zwojowali
LM to poprzez wygraną w PP zapewnili sobie udzial w tych rozgrywkach na nastepny sezon.
Jasny punkt : Wśród Galaretek trudno taki wskazac.... Ale chyba wybrał bym Szymańskiego. Reszta przeciętnie, a wyraźnie kiepscy w przyjęciu!
W zespole JSW podobac może się gra duetu Łomacz - Czarnowski i ich zrozumienie, również Hardy i Yudin bardzo dobry sezon. Abramow po slabszym poczatku już widac że się zaaklimatyzował a punkt kulminacyjny miał podczas Final Four PP. Od tamtego czasu już idzie mu bardzo dobrze.
Prognoza : Awans Jastrzębian. Nie widze atutu w grze Delecty. Może uda im się wygrac jeden mecz, ale Jastrzębie to o wiele bardziej klasowy zespół.
Zachęcam do dyskusji