Króciutko.
Indykpol AZS UWM Olsztyn - PGE Skra Bełchatów
W pełni zgadzam się z
Maszotem i
Christopherem48.
Cały czas wierzę w zespół z Olsztyna. Troszkę szkoda, że w spotkaniu z Warszawą nie udało im się ugrać seta albo nawet dwóch. Toczyli wyrównaną walkę z Polibudą. Wiadomo, że Akademicy na własnym parkiecie powinni być groźni. Brakuje mi w tym zespole zagrywki i regularności. Gromadowski, Tuia czy Siezieniewski potrafią serwować mocno. Toobal, Gunia czy Cedić zagrywają flota, który jest trudny dla przyjmujących rywali. Tylko ta regularność. Kert Toobal wnosi dużo do drużyny Trenera Sordyla. Opanowany, doświadczony zawodnik. Bardzo fajnie rozgrywa, sporo gra środkiem. Samuel Tuia i Paweł Siezieniewski powinni tworzyć groźną parę przyjmujących. Samuel z meczu na mecz gra co raz lepiej i czuje się co raz pewniej. Paweł Siezieniewski jeszcze swojej optymalnej formy chyba nie złapał. Dużo oczekuje się po Marcelu Gromadowskim. Miewał już dobre spotkania, ale stać go na więcej. Marcin Mierzejewski grający na Libero to przyzwoity zawodnik. Może dzisiaj mnie zaskoczy ?
Ekipę z Bełchatowa wszyscy znają, więc nie ma sensu ich opisywać. Nie wiem co z Mariuszem Wlazłym. W poprzednim spotkaniu dobrze zastąpił go Czech Jakub Novotny. Skra dysponuje bardzo długą ławką rezerwowych. Każdy z kwadratu dla rezerwowych może wejść na parkiet i wcale nie obniży poziomu tego zespołu. Słabym punktem wydaje się Trener Jacek Nawrocki. Wydaje mi się, że do takiego klubu przydałby się Trener z mocnym charaktem. Trener Castellani, który prowadził ich poprzednio ani Trener Nawrocki takiego charakteru chyba nie mają posiadają.
Mam nadzieję, że nie będzie pogromu. Akademicy niesieni wspaniałym dopingiem mogą urwać seta Mistrzom Polski. Osobiście liczę na coś więcej.
Propozycje:
Over 135.5 pkt. @ 1.85
Unibet
Over 160.5 pkt. @ 2.45
Unibet
Indykpol AZS UWM Olsztyn +2.5 (Sets Handicap) @ 2.55
Unibet
Indykpol AZS UWM Olsztyn +17.5 (Match Points Handicap) @ 1.80
Unibet
Delecta Bydgoszcz - Jastrzębski Węgiel
Delecta w tym sezonie zawodzi. Skład nie wygląda źle, ale coś w tej drużynie nie gra. Przede wszystkim nie wiem czy Trener Wspaniały powinien dalej prowadzić ten zespół. Owszem kiedyś był Trenerem bardzo dobrym, osiągał sukcesy, ale
siatkówka poszła do przodu. Kiedy słysze, że miałby objąć Naszą reprezentację mężczyzn to nawet śmiać mi się nie chce. W czasie spotkania wszystkie przerwy techniczne w jego wykonaniu są beznadziejne. Wydawało mi się, że Fin Antti Siltala będzie ciągnął ten wózek. Na razie jednak wygląda to średnio. W miarę dobre spotkania przeplata z bardzo słabymi. Szczególnie w ataku wygląda kiepsko. Znacznie lepiej prezentuje się Martin Sopko. Wszyscy wiedzą, że Słowak w przyjęciu radzi sobie słabo. Nadrabia jednak w ofensywie. Dysponuje potężną zagrywką i jest mocnym punktem w ataku. na ataku ciężko wytypowac kto zagra. Sezon w wyjściowym składzie Dawid Konarski, ale ostatnio to Grzegorz Szymański cześciej pojawia się na parkiecie. Środek siatki wygląda przyzwoicie. Młody Andrzej Wrona dobrze radzi sobie w ataku. Bardziej doświadczony Wojciech Jurkiewicz to specjalista od gry blokiem. Jak zwykle wysoki poziom trzyma Michal Masny. Słowak rozgrywa bardzo szybko i kombinacyjnie. Na Libero Krzysztof Andrzejewski. Powiedzmy sobie szczerze zawodnik średnio utalentowany. Nie wyróżnia się na tle pozostałych zawodników. Na przyjęciu często za Martina Sopko pojawiają się Stanisław Pieczonka albo Wojciech Serafin. Celem jest oczywiście wzmocnienie przyjęcia. Pieczonka potrafi również dobrze prezentować się w ataku.
Drużyna Jastrzębskiego Węgla prezentuje się całkiem dobrze. Zwycięstwo z ZAKSĄ można uznać za spory sukces. Zwłaszcza, że mecz odbywał się na ich terenie. Ostatnie spotkanie z Częstochową troszkę mnie zaskoczyło. Akademicy z Częstochowy są nieobliczalni, ale o ich zwycięstwie za 3 punkty nawet nie myślałem. Trzon zespołu prowadzonego przez Trenera Igora Prielożnego stanowią obcokrajowcy i Nasz rozgrywający Grzegorz Łomacz. Podstawową parą przyjmujących są Lukas Divis i Benjamin Hardy. Słowak może być jedną z gwiazd PlusLigi. Ostatnio słabiej radzi sobie w przyjęciu, ale w ataku cały czas na dobrym, równym poziomie. Potrafi uderzyć w każdym kierunku, łapie piłkę bardzo wysoko. Fajnie wygląda pipe w jego wykonaniu. Często od Grześka dostaje bardzo szybką, płaską piłkę do lewego skrzydła. Również w polu serwisowym potrafi pozytywnie zaskoczyć. Benjamin Hardy to bardzo doświadczony siatkarz. Może już nie dysponuje szybkością, ale sprytem czy inteligencją potrafi dużo zdziałać. Posiada świetny serwis z wyskoku. Szkoda, że ostatnimi czasy częściej próbuje swojego dziwnego flota. Mocny punkt zespołu. Mitja Gasparini, który ostatnio zastępuje Yudina to bardzo silny zawodnik. Bije potężnie, często wykorzystując blok rywali. Do tego dokłada naprawdę mocną i trudną do przyjęcia zagrywkę. Może się podobać w tym sezonie Grzesiek Łomacz. Cały czas ten chłopak się rozwija. Gra co raz lepiej. Może ostatni występ z Częstochową nie był najlepszy w jego wykonaniu, ale i takie mecze się zdarzają. Środek siatki wygląda dobrze, ale bez rewelacji. Adam Nowik jest bardzo doświadczony. W ataku i w bloku radzi sobie dobrze. O zagrywce Adama nie ma sensu rozmawiać. Żenada. Bartosz Gawryszewski troszkę mnie zaskakuje. Radzi sobie naprawdę dobrze. Myślałem, że po pobycie w Rzeszowie będzie potrzebował czasu na powrót do dyspozycji jeszcze z czasów gry w Częstochowie. Szkoda, że nie dysponuje już mocnym serwisem. Na Libero Paweł Rusek. Dobry duch tej drużyny. Świetny w obronie, troszkę gorzej radzi sobie ostatnio z przyjęciem.
Jastrzębski Węgiel powinien w tym spotkaniu odnieść zwycięstwo. 3 punkty dla drużyny Trenera Prielożnego nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem. Delecta zawsze może odpalić, ale ja w to osobiście wątpie. Własny aprkiet może być atutem, ale wcale nie musi. Na trybunach nie spodziewałbym się wysokiej frekwencji. Obie drużyny dysponują silną i trudną zagrywką. Stabilniejsi w przyjęciu wydają się być goście dzisiejszego spotkania. Jeżeli zawodnicy Jastrzębskiego pocelują Martina Sopko powinno być dobrze.
Propozycje:
Jastrzębski Węgiel @ 1.50
Unibet
Jastrzębski Węgiel -1.5 (Sets Handicap) @ 2.00
Unibet
Jastrzębski Węgiel -5.5 (Match Points Handicap) @ 1.85
Unibet
EDIT: Kompletna klapa. Ten weekend już sobie odpuszczam i przyjrzę się spotkaniom z boku.