Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets [4-0 F]
Typ: Columbus Blue Jackets incl.OT ML
@ 2.43
Pinnacle
Dziś ostatnie spotkania przed przerwą na All Star Weekend, więc po krótkiej przerwie spróbuję coś tam opisać.
Przeglądając dzisiejszą ofertę w oczy rzuciło mi się spotkanie rozgrywane w MTS Center w Manitobie, gdzie miejscowi Winnipeg Jets będą podejmować Columbus Blue Jackets. Gospodarze przeżywają ostatnio bardzo dobry okres gdyż wygrali ostatnie 4 spotkania (i to nie z byle kim bo np. z Dallas czy Chicago w delegacji) i dziś będą próbować przedłużyć tę passę do 5 co nie udało im się od kwietnia 2013 roku. Jets strzelili rywalom aż 27 bramek w ostatnich 6 spotkaniach a kluczowymi zawodnikami okazali się być Michael Frolik z 6 pkt czy jedyny zawodnik Jets uczestniczący w ASW - niezniszczalny D-men Dustin Byfuglien (3 gole i 6 asyst). W niebywałej dyspozycji znajduje się również Bryan Little, który zanotował 16 pkt w ostatnich 14 grach. To on właśnie zapewnił Odrzutowcom zwycięstwo w ostatnim spotkaniu u siebie z Arizoną strzelając jedynego karnego podczas shootoutu. W tamtym meczu Winnipeg pomimo tego, że prowadzili już 3:1 pozwolili rywalom na zdobycie 2 goli w ostatnich 10 minutach gry i doprowadzenie do dogrywki co świadczy o braku koncentracji przy korzystnym wyniku. Dziś zapewne w bramce ujrzymy Hutchinsona, bo trener Maurice ostatnio nie potrafi zdecydować kto jest goalie no.1 i Michael broni na przemian z Pavelcem i dziś wypada jego kolei choć różnie z tym może być.
Goście natomiast od spotkania z Rangers które co prawda przegrali 2:1 jednak zaprezentowali się bardzo dobrze - oddali aż 36 strzałów jednak Lundqvist jest teraz w takiej formie, że głowa mała - potrafili spiąć dupska i wziąść się w garść pokonując w delegacji kolejno Boston (3:1) i Minnesotę (3:1). Na szczególne słowa uznania zasługuje szczególnie zwycięstwo nad Bruins odniesione w TD Garden.
Ciężko wśród nich kogokolwiek szczególnie wyróżnić, gdyż Columbus pracuje jako cały zespół na zwycięstwa i tworzą fajny zgrany kolektyw i gdy tylko są w formie i szczęście dopisuje są w stanie ograć niemal każdego. Warto może tylko dodać, że w ostatnim starciu z Wild dobiegła końca seria Ryana Johansena (8 goli i 8 asyst), który w 13 kolejnych meczach notował zdobycz punktową. Myślę, że goście wracają na właściwe tory i odzyskują formę sprzed miesiąca, gdy byli naprawdę bardzo trudnym orzechem dla każdego i notowali bardzo dobre rezultaty. Nie mam pojęcia kto dziś wystąpi u nich w bramce, gdyż pomimo tego, iż w ostatnim meczu bronił Bobrovsky to jednak jego bilans vs Jets nie wygląda najlepiej (0-3-1 z 4.33 GAA w ostatnich 5 występach) a inna sprawa, że jego backup McElhinney zanotował bardzo dobry występ z Niedźwiadkami z Bostonu i być może to on zagości dziś między słupkami.
Dzisiejszy mecz będzie spotkaniem rewanżowym za mecz z 25 listopada, gdy Jets ograli w Columbus Blue Jackets 4:2 a po dwa gole strzelili Bryan Little i Evander Kane (oba w PP). Inną sprawą jest to, że Winnipeg przegrało ostatnie 5 spotkań gdy gościło Kurtki (wliczając oczywiście spotkanie rozegrane także jeszcze w Atlancie) i nie wygrali z nimi u siebie od 2005 roku. Jednak jestem dobrej myśli i wierzę, że obie ekipy podzielą się zwycięstwami w tym sezonie bo zespoły prezentują zbliżony poziom a kursy oferowane przez bukmacherów tego nie odzwierciedlają dlatego ja idę w kierunku dużego doga a więc...Let's Go Blue Jackets i nie zawiedźcie mnie tym razem :razz:
- Blue Jackets are 4-0 in the last 4 meetings in Winnipeg.
- Blue Jackets are 7-2 in the last 9 meetings.