Lara co do formy Niemek to był polemizował, wszystko okaże się tak naprawdę dopiero w niedzielę, a Ukraina to myślę poziom podobny do Peru, a nawet bez formy na WGP Niemki nie dały im szans (Peruwiankom). Więcej o tym meczu niżej
Niemcy - Ukraina
Tym razem propozycja sobotnia.
Niemki znów w WGP nie spisały się jak należy, bardzo słaby występ, dwie wygrane ze słabiutkimi Peruwiankami. Główny cel na ten rok to jednak Mistrzostwa Europy i tutaj można dostrzec pewne podobieństwo co do poprzedniego sezonu. W
Grand Prix także wielka klapa, ale w MŚ już całkiem niezła gra, 7 miejsce może wielkim osiągnięciem nie jest, ale to jednak mistrzostwa globu (wyprzedziły m. in. Polki, Serbki, Holenderki). Niemki do światowej czołówki póki co nie należą, ale są na tyle ograne, że z tymi słabiutkimi zespołami radzą sobie bez nerwówek. W tym roku było tak jak wspominałem 2 razy Peru, w tamtym na MŚ lanie 3-0 dostał m.in. Kazachstan, Kuba, Chorwacja, Tajlandia czy
Czechy. Przed samym turniejem wypadła podstawowa zawodniczka Beier, ale za to powrót do kadry Brun. Oczywiście filar drużyny to Małgorzata Kozuch. Ogólna forma oceniając na podstawie sparingów w normie - Czeszki dwa razy pokonane bezproblemowo + wygrana (chyba) 3-0 i porażka 2-3 z Turcją. Źle Niemką nie wróżę w tym turnieju, kwestia drabinki.
Tyle o Niemkach, trochę się rozpisałem, wszystko przez te moje analogie... Ukraina anonimowa drużyna. Zdobyty choćby punkt w tej grupie to będzie dla nich duży sukces, ale prawdopodobne też, że skończy się to na 3x szybkim 3-0. Kombinacyjnej siatkówki tutaj nie ma, bo po prostu umiejętności brak. Prosta gra do skrzydła, często piłka im wraca pod nogi, Furst i Sschuske będą mogły się wykazać. W tym roku kojarzę tą ekipę tylko z Puchar Jelcyna, gdzie zresztą nie ugrały nawet seta. Zapowiada się mecz bez emocji, może w jednym secie nawiąże się jakaś walka, ale tu wszystko w rękach Niemek, a one myślę zagrają w tym meczu pewnie.
Moje propozycje:
Niemcy -2.5 --- 1.45 @ 8/10
WYNIK: 3-0
Pozostałe składy, które znalazłem na ME (na 1 stronie pierwsza część).
Azerbejdżan
Rozgrywające: Oksana Parchomienko, Natawan Gasimowa
Libero: Waleria Korotenko
Środkowe: Ksenia Kowalenko, Jelena Parchomienko, Ajnur Karimowa
Przyjmujące: Natalia Mammadowa, Polina Rahimowa, Daria Zamanowa, Odina Alijewa
Atakujące: Oksana Mammadiarowa, Oksana Kiseilowa
Chorwacja
Rozgrywające: Biljana Gligorović, Marijeta Draženović
Libero: Paola Došen
Środkowe: Ivana Miloš, Ilijana Dugandžić, Maja Poljak
Przyjmujące: Hana Čutura, Nikolina Kovačić, Mira Topić
Atakujące: Sanja Popović, Jelena Alajbeg
Serbia
Rozgrywające: Maja Ognjenović, Ana Antonijević
Libero: Suzana Ćebić, Silvija Popović.
Środkowe: Natasza Krsmanović, Milena Rasić, Nadja Ninković
Przyjmujące: Briżitka Molnar, Jelena Nikolić, Sanja Malagurski, Tijana Malesević, Jovana Vesović, Ana Lazarević
Atakująca: Jovana Brakočević
Turcja
Rozgrywające: Ozge Cemberci, Asuman Karakoyun
Libero: Gulden Kayalar, Gizem Guresen
Środkowe: Bahar Toksoy, Eda Erdem, Busra Cansu, Ergul Avci
Przyjmujące: Gozde Sonsirma, Neriman Ozsoy, Esra
Atakujęce: Neslihan Darnel, Polen Uslupehlivan
Ukraina
Rozgrywające: Irina Komisarowa, Maryna Degtiarowa
Libero: Inna Denina, Switłana Halkina
Środkowe: Inna Mołodcowa, Natalija Czernecka, Switłana Lidiajewa
Przyjmujące: Maryna Marczenko, Tetiana Litwinowska, Hanna Burbeliuk, Hanna Lisijenkowa
Atakujące: Anna Dowholiuk, Nadija Kodoła
Włochy
Rozgrywające: Eleonora Lo Bianco, Francesca Feretti
Libero: Giulia Leonardi
Środkowe: Simona Gioli, Valentina Arighetti, Sara Anzanello, Martina Guiggi
Przyjmujące: Francesca Piccinini, Antonella Del Core, Lucia Bosetti, Carolina Costagrande, Cristina Barcellini
Atakująca: Serena Ortolani