Polska -
Włochy
Polska -
Włochy (-1,5s)
Polska -
Włochy (-2,5s)
Na początek nie będę podawał kursów, bo wystawił je dopiero Marathon także za kilka godzin pewnie rynek je odpowiednio zweryfikuje i będzie można dopisać. Oglądałem dziś oba spotkani dwóch ekip, które jutro się ze sobą zmierzą i nie widzę w tym meczu ŻADNYCH szans dla Włochów.
Po pierwsze ekipa Włochów nie ma już żadnych szans na awans do dalszej fazy zawodów, więc gra o nic. Sam charakter Włochów jest strasznie leniwy, więc nie zdziwię się jak po prostu zleją ten jutrzejszy mecz i będą mieli go w głębokim poszanowaniu ale same argumenty czysto siatkarskie są zdecydowanie po stronie Polaków. Po pierwsze w zespole Italii nie ma Zaytseva, który jest ich główną gwiazdą i bombardierem i bez niego gra tej drużyny wyglądała dzisiaj po prostu tragicznie.
Co ciekawe Serbowie nie zagrali dzisiaj dobrego meczu z Włochami, zwykły przeciętny mecz ale Italia nie miała żadnych argumentów żeby ten mecz wygrać. Kovar nie podejmuje żadnego ryzyka w swoich atakach, jak pojawi się tylko jakiś 2 albo nie daj Boże 3 osobowy blok to zawsze jest plas i piłka za darmo dla przeciwników. Vettori bije każdą piłkę kompletnie przed siebie z całej siły, dzisiaj w pewnym momencie jego wynik w ataku to 9/23 - dużo to mówi o tym zawodniku.
Polacy zagrali dzisiaj naprawdę dobre spotkanie, powiedziałbym że było to spotkanie kapitalne z obu stron i jeszcze lepiej zagrały Stany Zjednoczone. Z takim rywalem można przegrać, bo to był mecz bardzo wysokich lotów, gdzie wszystkie statystyki były zawieszone bardzo wysoko. Ten mecz dla Polaków będzie na pewno jutro mega ważny, bo przed nimi naprawdę ciężkie mecze z Iranem i Francją i muszą tutaj zapunktować za 3pkt.
Co do handicapów w stronę Polaków to nie przesadzam i myślę, że (-1,5s) nie jest wielkim ryzykiem w stronę Polaków. Warto też pomyśleć o wygranej 3:0 przez Polskę, bo tak jak mówiłem
Włochy zagrały dzisiaj tragicznie, Nie było tam żadnej jakości i jeśli
Serbia potrafiła ograć ich 3:0 to tym bardziej Polacy powinni zrobić to samo.
Serbia -
USA 2 1.50
Unibet
Tutaj na pewno mamy bardziej wyrównaną parę pod względem możliwości niż typ podany wyżej dlatego też bukmacherzy wystawili wyższy kurs na to spotkanie, chociaż pierwotnie taki też był właśnie na Polaków.
Trzeba sobie powiedzieć otwarcie, że
USA zagrało dzisiaj koncert w spotkaniu z Polakami. Ogólnie zespołowo wyglądali fantastycznie i we wszystkich elementach siatkarskiego rzemiosła wyglądali naprawdę dobrze. Jak tylko trzymali serwis na dobrej skuteczności czyli nie psuli seryjnie zagrywek co im się w tym meczu zdarzało to bardzo ciężko było o dobre przyjęcie. Wszyscy zawodnicy zagrali dzisiaj naprawdę dobrze i wyglądało to obiecująco. Dla mnie
USA jest typową drużyną turniejową, która z każdym meczem wygląda coraz lepiej i według mnie Amerykanie z pewnością będą się na tym turnieju liczyć, bo wyszli z najcięższej grupy i teraz akurat będą mieli tylko z górki, bo przejmują rywali grupowych Polaków.
Serbowie z pewnością solidni ale czy na tyle żeby wygrać z
USA? Mi się osobiście nie wydaje. Po pierwsze na tych mistrzostwach słabo wygląda Atan, który dostaje masę piłek, ma pełny plac ale nie pokazuje pełni swoich możliwości i bardzo często podejmuje mega ryzyko ale zdarza się, że to po prostu się w ogole nie opłaca. Wybiera dość siłowe rozwiązania i ogólnie w tym turnieju nie wygląda najlepiej, a przecież jest siatkarzem bardzo dużej klasy i jest zdecydowanie wiodącą postacią tej reprezentacji. Powiedzmy sobie również szczerze, że Serbowie lubią się strasznie zagotować, a Amerykanie z kolei wyglądają na bardzo skoncentrowanych na swoich poczynaniach. Dostali dzisiaj z pewnością mega pozytywnego kopa emocjonalnego do walki po zwycięstwie z Polakami i dobrym meczu i według mnie jutro passa powinna się trzymać i powinni wygrać również z Serbami. Jeśli rozegrają takie spotkanie jak dzisiaj to zrobią to bez żadnego problemu.
Finlandia -
Kanada 2 1.63 Pinnacle
Powiedzmy sobie otwarcie, że to spotkanie dla Kanady jest naprawdę ogromnie ważne z racji tego, że ciągle mają bardzo duże szanse na awans do dalszej fazy turnieju dlatego spotkanie takie jak to zwyczajnie muszą wygrać. W dalszej fazie turnieju Kanada będzie grać z Brazylią z którą raczej nie ma większych szans, a następnie w meczu o wszystko z Niemcami.
Niemcy jutro w ciężkim meczu spotykają się z Bułgarami, następnie
Rosja i Kanada. Jeśli Kanada myśli o grze w dalszej części turnieju to jak widać dzisiejszy mecz musi być wygrany najlepiej za 3 punkty i z pewnością ekipa Kanady zdaje sobie z tego w 100% sprawy, że to ogromnie ważny mecz, bo łatwiej już nie będzie.
Co do samej gry Kanady to można chyba śmiało powiedzieć, że są rewelacją tych rozgrywek, bo spisują się naprawdę dobrze, wyglądają bardzo bardzo solidnie i każdy ma z nimi ogromny kłopot. W tej drużynie nie ma już dłużej tylko Schmitta tylko stali się większym kolektywem, który nie bazuje tylko na jednym zawodniku ale na fajnym, dobrze grającym całym zespole.
Finlandia w tej chwili już bez żadnych szans na awans. Wygrywali tutaj z zespołami słabszymi z którymi zwyczajnie powinni sobie poradzić czyli z Koreą, nieokrzesanymi Kubańczykami czy Tunezją. Wszystkie pozostałe mecze z drużynami na wyższym szczeblu siatkarskim przegrane czyli z Brazylią, Niemcami i Rosją.
Finlandia to po prostu średniak europejski, który trzyma jakiś poziom ale nigdy poza niego nie wychodzi.
Warto podkreślić, że w tegorocznej LŚ obie drużyny zmierzyły się 4-krotnie i 3 razy górą byli Kanadyjczycy.
Argentyna -
Iran 2 1.26 Pinnacle
Kurs mimo wszystko dość mały ale wydaje mi się, że
Argentyna nie ma zwyczajnie argumentów żeby powalczyć z Iranem, który jest w tym turnieju bardzo ale to bardzo solidny. Wcześniej pisałem o tym, że Kanadyjczycy są chyba największym zaskoczeniem turnieju ale Iran trzeba z nimi stawiać w jednym szeregu, bo to jaką robotę zrobili w najtrudniejszej grupie na MŚ wymaga szacunku. Teraz popularne kozy zbierają żniwa naszej łatwej grupy. Zaczęli od nieuniknionego czyli ogolenia Australii, a teraz na rozkładzie mają drużynę z Ameryki Południowej, bo potem już łatwiejszych rywali zwyczajnie nie będzie, bo zmierzą się z Polakami i Serbami i jeśli marzą o awansie to muszą za wszelką cenę powalczyć o wygraną.
Argentyna opisywana tutaj od samego początku turnieju. Wszyscy zgadzają się co do jednego, że nie jest już to ta sama drużyna co wcześniej i zwyczajnie nie prezentują takiego poziomu sportowego co kilka lat temu i ja się z tym wszystkim zgadzam. Świadczą o tym również wyniki z tego turnieju, bo
Argentyna do tej pory wygrała tylko z Kamerunem, Australią i Wenezuelą.
Iran wygląda naprawdę dobrze pod względem gry kombinacyjnej, trzeba powiedzieć otwarcie, że są również po prostu zgraną drużyną w której nie ma gwiazd, tylko właśnie drużyna gra pierwsze skrzypce w tej reprezentacji. Fajnie wyglądają w przyjęciu i na zagrywce i z pewnością będą groźni dla każdej ekipy na tych mistrzostwach. Dla mnie zwyczajnie za mocni na Argentynę i myślę, że można również próbować handicap (-1,5s) w ich stronę ale jakoś mam przeczucie, że może się to skończyć w TB na korzyść Iranu. W każdym bądź razie nie wyobrażam sobie, żeby Iran tutaj przegrał.
Niemcy - Bułgaria
Over 3.5 Seta 1.40 Pinnacle
A w tym spotkaniu nie mam nawet zamiaru rozstrzygać kto będzie zwycięzcą, bo jest to po prostu no bet i ciężko przewidzieć jak to spotkanie może się skończyć. Według mnie jedno jest pewne, że będzie to spotkanie na styku i obie drużyny będą dawać z siebie wszystko żeby zaliczyć jak najlepszy rezultat, bo tak jak mówiłem i
Niemcy i Bułgarzy ale również Kanada ciągle walczy o awans do najlepszej trójki swojej grupy.
Niemcy mają ciekawy zespół, który poczynił postępy w swojej grze na tle lat, a Bułgaria ciągle trzyma swój porządny poziom. Wydaje mi się, że w tym turnieju jednak całości tego potencjału Bułgarzy zwyczajnie nie pokazują ale mają zawodników, którzy potrafią pociągnąć grę - można tutaj wymienić Sokołowa, który potrafi sam na ataku wygrać niektóre sety swoją genialną grą. Także jeśli czegoś tu upatrywać to właśnie overu setowego, bo z pewnością będzie to chyba najbardziej pewna opcja ze wszystkich możliwych zakładów.