No to dzisiaj zaczyna się prawdziwy wyścig. Przed nami trzy bardzo trudne, górskie etapy i to dzień po dniu. Te trzy etapy na pewno ustawią wyścig i sprawdzą siłę poszczególnych zawodników. Tutaj już nie da ukryć się słabości, ciężko też będzie liczyć na pomoc kolegów z grupy.
Profil dzisiejszego etapu + premie górskie wrzucił dawid.400 więc nie będę die rozpisywał na ten temat. Praktycznie cały czas zawodnicy będą jechać góra-dół, a ściganie kończy długi, stromy podjazd.
Miejsca etapowe raczej trzeba odpuścić (kurs na Contadora szału nie robi), możliwy jest jakiś odjazd ucieczki która zostanie odpuszczona. Ciężko tak naprawdę przewidzieć taktykę grup. Liderzy nie mogą też dziś zamęczyć swoich pomocników, bo na pewno odbiłoby się to na kolejnych etapach. Myślę, że lepiej skupić się na parach. Tym bardziej, że można znaleźć coś ciekawego.
Alberto Contador - Joaquin Rodriguez 1,40 sportingbet
Contador mówił, że szczyt formy osiągnie w trzecim tygodniu ścigania, który właśnie się zaczyna. Już na poprzednich etapach widać było, że forma zwyżkuję. Purito raczej wygrywał na wcześniejszych etapach, ale to były profile pod niego. Dziś jest zupełnie inaczej. Finałowy podjazd zdecydowanie faworyzuję Contadora. Jeśli pojedzie w swoim stylu - duża liczba mocnych ataków to powinien zgubić, zamęczyć swoich rywali. Na mecie do zdobycia są także bonifikaty więc na pewno dziś na mecie nikogo nie przepuści.
A co sądzicie o tym?
Bauke Mollema - Sergio Louis Henao 2,25 sportingbet
Trójka z Rabobanku (Gesink, Mollema, ten Dam) spisuję się bardzo dobrze. W tym sezonie Rabobank raczej zawodził na Giro i TdF, a tutaj bardzo miła niespodzianka. Mollema jedzie generalkę i na pewno nie odpuści, a że potrafi jeździć w górach udowodnił nie raz. Natomiast dwaj Kolumbijczycy chyba odpuścili już walkę w generalce i pewnie bardziej się skupią na pracy dla Froome'a. Gdy wykonają swoją pracę mogą odpoczywać przed kolejnym trudnym dniem. myślę, że po takim kursie można spróbować.
Kogo widzę dzisiaj wysoko oprócz czwórki faworytów? Jak wspomniałem dobry wyścig jedzie
trójka z Rabobanku, powoli dobra formę łapie Igor Anton. Dobry wyścig jedzie także Nicolas Roche. Wysoko powinien być też daniel Morelo. Liczę oczywiście na dobrą postawę Polaków, szczególnie Przemka Niemca.
Podoba mi się też granie na Przemysława Niemca w parze z Rinaldo Nocentinim. Polak lepiej jeździ takie podjazdy. No i zgadzam się z wami, że kolarz Lampre ma szansę ukończyć cały wyścig w Top-10.