Wczorajszy etap z bardzo ciekawa końcówką. Tak jak można było się spodziewać etap dla Rodrigueza, który powiększył przewagę w generalce o kolejne sekundy. Zaskoczeniem jest bardzo dobra postawa na ostatnim podjeździe Chrisa Froome'a. Wydawało się, że to zbyt szybki podjazd dla niego, a Fromme potrafił zaatakować, zgubił Contadora i Valverde. Wcześniej bardzo dobrą pracę dla niego wykonali Kolumbijczycy ze Sky. Widać siłę w angielskiej grupie także na Vuelcie.
Ja myślę o innym typie długoterminowym: Wygra wyścig -
Christopher Froome 2,20 sportingbet
- udało utrzymać mu się bardzo dobrą formę z Tour de
France
- mocna grupa do pomocy
- znakomita jazda na czas
- bardzo dobrze radzi sobie w wysokich górach, powinien zgubić Purito, a wg mnie Contador na którymś etapie przeszarżuję
Co o tym sądzicie?
Podoba mi się także typ na Sky w drużynówce. Uran i Henao ciągle blisko Froome'a, przyjeżdżają wysoko i na pewno będą walczyć o dobre miejsce w generalce.
Jeszcze wracając do wczorajszego dnia. Powoli kształtuję nam się grupa najlepszych kolarzy. W "10" raczej nie ma przypadkowych zawodników. Podoba mi się postawa trójki z Rabobanku (Gesink, Mollema, Ten Dam) i Roche. Dalej bardzo dobrze trzymają się dwaj Polacy. Marczyński i Niemiec znów przyjechali w Top-20 i powoli pną się w górę w generalce.
Ponownie zawiódł wczoraj lider Euskaltel Igor Anton, który stracił kolejne sekundy. W generalce jest 17 i traci już 2:06 do Rodrigueza.
Dziś natomiast etap dla sprinterów. Końcówka lekko pod górę preferuję mocnych sprinterów. Faworytem po wcześniejszych sprintach jest na pewno John Dagenkolb. Ja chyba spróbuję dziś zagrać Bena Swifta. Na pierwszym sprinterskim etapie był 3, a na drugim miał problemy - był blisko kraksy i odpuścił walkę w samej końcówce. Swift to silny, masywny sprinter, a końcówka właśnie dla takich kolarzy. Brytyjczyk dostanie pewnie wsparcie od kolegów z grupy.
Miejsce na podium -
Ben Swift 1,66 sportingbet
/znów Swift się pogubił, spory zawód
I chyba jeszcze zagram:
John Degenkolb - Allan Davis 1,41 sportingbet
1 - 3
Niemiec w świetnej formie. Dwa wygrane sprinty i silna grupa do pomocy to na pewno przemawia za Dagenkolbem. Argos-Shimano skupia się tylko na płaskich etapach. Mają za zadanie wyprowadzić Dagenkolba na jak najlepszej pozycji na ostatnich metrach. Na razie udaje im się to znakomicie. Davis także finiszuję dobrze ( 2 i 7 miejsce), ale chyba nie jest tak mocny jak zawodnik Agros-Shimano. Wg mnie dziś ponownie lepszy będzie Dagenkolb