Zgodnie z tym co pisałem wcześniej uważnie prześledziłem ofertę Sportingbet na Vuelta Espana. Znalazłem sporo ciekawych zdarzeń, kursów. Oto kilka moich propozycji na typy długoterminowe.
Joaquim Rodriguez - Juan Jose Cobo
1,45 3 - 67
Zdecydowanie stawiam na Purito. Bardzo dobra jazda na Giro, ma mocną grupę do pomocy, no i wyścig w jego kraju - to na pewno dodatkowo go zmobilizuję. Na jego korzyść przemawia także brak długich czasówek, które po prostu jeździ bardzo słabo. Kilka etapów kończy się podjazdami właśnie pod Rodrigueza. Natomiast Cobo zupełnie mnie nie przekonuję. Dla mnie jego wygrana w tamtym roku była trochę szczęśliwa, przypadkowa. W tym roku jeździ słabo, występ na TdF zupełnie bezbarwny. Wg mnie w tym roku Cobo będzie poza "10" w generalce.
+ można spróbować
Kto stanie na podium -
Joaquim Rodriguez 2,00 3
Bardzo dobry wyścig Purito, szkoda tego 17 etapu. Cobo pojechał tak jak przez cały sezon.
Thomas De Gendt - Bauke Mollema
2,00 62 - 28
De Gendt bardzo podobał mi się na Giro. Wygrał tam etap i zajął znakomite trzecie miejsce w generalce. W tamtym roku wygrał etap na Paryż-Nicea oraz Tour de Suisse. Jego kariera idzie do przodu. Nie pojechał na TdF by przygotować się Vuelty. Belg jest liderem Vacansoleil i wg mnie powinien spokojnie skończyć wyścig w "10". Liderem Rabobank jest Robert Gesink, więc to jemu grupa będzie pomagać w górach. Mollema strasznie zawiódł mnie na TdF podobnie jak cała jego grupa (poza Lu-Lu Sanchezem). W tej parze stawiam zdecydowanie na De Gendta.
Obaj pojechali przeciętnie ten wyścig. De Gendt mnie zawiódł po dobrym Giro.
Alejandro Valverde - Damiano Cunego
1,85 2 - 33
Hiszpan wygrał etap na TdF choć sam wyścig pojechał mocno średnio. Być może szczyt formy szykuję właśnie na Vueltę? Skład Movistar wygląda bardzo ciekawie więc w razie potrzeby będzie miał kolegów do pomocy w górach. Valverde dobrą formę zasygnalizował w San Sebastian. Jeśli chodzi o Cunego to dawno nie widziałem go w dobrej formie. Jeździ kolejne wyścigi, ale bez większych sukcesów. W tym sezonie dobrze pojechał tylko w Trentino. Na dodatek włoskie grupy rzadko szarpią w Hiszpanii.
Zdecydowana wygrana Valverde
Od razu typ: Damiano Cunego -
nie wygra etapu 1,75
Wg mnie bardzo dobry kurs dla takiego zdarzenia.
Cunego nawet chyba nie miał okazji powalczyć o coś w tym wyścigu.
Philipe Gilbert -
nie wygra etapu 1,80
Tutaj tez stawiam, że Belg nie wygra etapu. To już nie ta forma co przed rokiem. Gilbert zdecydowanie zawodzi w tym roku, podobnie jak cała grupa BMC. Niby kilka końcówek gdzie Belg może powalczyć, ale to chyba nie ta forma.
Gilbert wraca do formy. Na pewno powalczy na MŚ
Team Sky -
wygrają powyżej 3,5 etapu 1,60
Ben Swift (sprinty), Chris Froome, Rigoberto Uran czy Sergio Henao powinni wygrać 4 etapy...
Spory zawód. Swift kompletna klapa na finiszach, a Froome spuchł w czasie wyścigu.
Na koniec trochę szalone typy:
Klasyfikacja górska:
Daniel Moreno - 21,00
albo Rigoberto Uran 34,00