Jutro sporo ciekawych spotkań, do wyboru do koloru i tym razem trochę zaszaleję. Zdecydowałem się na dwa AKO oraz singla, jedynie mecz w Niżny Nowogrodzie odpuszczam:
Avangard Omsk vs Severstal Czerepowiec: Severstal Czerepowiec powyżej 1.5 gola @2.09
Dinamo Ryga vs Dynamo Mińsk: Dinamo Ryga powyżej 1.5 gola @1.31
1. AKO @2.74 Superbet
Avangard Omsk vs Severstal Czerepowiec: Severstal Czerepowiec podwójna szansa 2-2 (zwycięstwo pierwszej tercji lub meczu)
2. Singiel @3.88 Superbet
Lokomotiv Jarosław vs SKA St. Petersburg: 1X @1.53
Kunlun Red Star vs Sibir Nowosybirsk: 1X @1.62
3. AKO @2.48 Fortuna
Zacznę od starcia w Bałaszycha, nie wiem jak Was, ale mnie wygrana Jastrzębi w Ufie nie przekonała. Okej, liczy się komplet punktów, przerwanie złej serii i wyszarpanie zwycięstwa w dogrywce na trudnym terenie, ale po raz kolejny bramkarze nie pomogli. Tym razem Simon Hrubec wpuścił pięć bramek, a przecież pamiętamy jeszcze niedawno, jak Avangard słynął z dobrej defensywy. Od dłuższego czasu coś jest nie tak w tej ekipie i zwycięstwo zawsze nakręca pozytywnie, ale Bob Hartley ma sporo do myślenia przed końcówką sezonu zasadniczego. Zobaczymy jak to się rozwinie, może zbyt ostro do tego podchodzę, ale po wygranej w stolicy Baszkirii czas zejść na ziemię i kolekcjonować punkty z tymi słabszymi przeciwnikami. Po dwóch starciach wyjazdowych wracają do siebie do Bałaszycha i czeka na nich zawsze niewygodny Severstal. Dobrze wiemy, że klub z Czerepowca dla nikogo nie jest łatwym przeciwnikiem, a akurat gra gości mi się od dłuższego czasu podoba. Przecież pomimo przegranych w Jarosławiu, Petersburgu czy Helsinkach zaprezentowali kawał hokeja, a zdecydowaną porażkę w Sochi nie brałbym pod uwagę, bo tam wkradło się zmęczenie. Mamy tam trzy równe piątki, które równomiernie punktują. Przy słabszej postawie Avangardu w defensywie jestem zdania, że kurs na 2 gole Severstalu to spore value, bo ja osobiście bym wystawił wartości około 1.7. Pamiętam ich ostatnie starcie miesiąc temu i tam momentami ekipa z Czerepowca miażdżyła Avangard. Do AKO dwa trafienia, a na singla podwójna szansa. Liczę na to, że Jastrzębie znów będą mieli problemy po powrocie, tak jak to było z Barys Nur-Sultan i być może zdyscyplinowany w obronie Severstal wygra już pierwszą tercję.
Trochę wyszedł referat, dlatego pozostałe typy postaram się wyjaśnić krócej. Co do meczu w Rydze, to nie wydaje mi się, żeby dla ekipy z Białorusi był to spacerek. Regularnie mają problemy, gdy przychodzi im się mierzyć w stolicy Łotwy i nawet w tej kampanii ich bezpośrednie starcia były na styku (prócz tego 3:0 gdzie Ryga miała Covid). Często jest tak, że po sukcesach z przeciwnikami z najwyższej półki następne spotkanie jest gorsze. Mniejsza koncentracja, zmęczenie. Tego się obawiam po stronie Mińska i do AKO pobieram sobie dwa trafienia gospodarzy. Ofensywa działa tam świetnie, a obrona Mińska nie jest jakaś wybitna. Pewnie będzie sporo bramek, ale ja sobie pobieram tylko dwa trafienia Ryżan.
Hit w Jarosławiu dla mnie na remis z lekkim wskazaniem na gospodarzy. Przewagą Loko nad SKA są wszystkie piątki, które regularnie punktują. Każdy zawodnik dokłada cegiełkę i wróciła także świeżość wraz z powrotem zawodników po kontuzji. Mnie najbardziej imponuje Artur Kayumov, dla którego Andrei Skabelka znalazł miejsce i regularnie asystuje lub zdobywa bramki. Jeżeli Edward Pasquale będzie miał swój dzień, to myślę, że i zwycięstwo w RT jest możliwe. Bardzo indywidualnie grało SKA w Mińsku i pomimo przewagi zawiedli w decydującym momencie. Z Loko nie ma miejsca na błędy, bo zostaną one wykorzystane.
Co do Kunlun widać było, że ta przerwa była im niepotrzebna, bo mogli pójść za ciosem po wygranej z Avangardem Omsk. Nie zagrali wcale źle z Severstalem, po prostu obudzili się dopiero w trzeciej tercji, gdzie przeciwnik już wcześniej odjechał. Z Sibirem ostatnio im się bardzo dobrze gra, a goście mają jakiś problem, gdy przyjdzie im odpoczywać. Z pewnością zrobią wszystko, aby do Nowosybirska przywieźć jakieś punkty, ale ja Kunlun nigdy nie lekceważę. Tutaj nie będę się rozpisywał, typ trochę na czutkę, trochę podparty statystykami i formą zespołów, ale wiem, że Smoki powalczą ze słabym Sibirem i 1X wydaje mi się idealnie.
Jeżeli ktoś dotrwał do końca to się cieszę. Przepraszam, że wyszedł taki referat, ale po prostu lubię obszernie przedstawiać swoje zdanie i dyskutować na tematy, powodzenia