Na dziś trochę ryzykownie...
Poniedziałek (4 Lipca 2011):
Urugwaj - Peru 1 // 1.39 1-1
Chile - Meksyk - over 2.0 // 1.57 2-1
Kurs: 2.18
Stawka: 4/10
Zysk/Strata: 4j.
Urugwaj - Peru - over 2.5 // 2.07 1-1
Stawka: 3/10
Zysk/Strata: 3j.
Chile - Meksyk - Sanchez strzeli // 2.25
Stawka: 3/10
Zysk/Strata: 3j.
Możliwe, że będzie też analiza do drugiego meczu... Urugwaj - Peru
Faworytem oczywiście w tym spotkaniu jest Urugwaj, jednak patrząc na pierwsze mecze Copa America może być różnie. W żadnym z czterech meczy nie padło więcej niż 2 bramki więc tak jak zwykle na takich turniejach bywa - pierwsza kolejka zawsze jest najnudniejsza - mało goli, drużyny skoncentrowanie głównie na tym by nie tracić, żelazna taktyka. Dopiero w dalszych fazach zwykle turniej się nakręca. Dziś jednak wydaje mi się, że Urugwajczyków stać na mały pogrom. Kadra Peru osłabiona brakiem gwiazd tej drużyny - Pizzaro, Farfan czy Vargas to zawodnicy trudni do zastąpienia. Oczywiście - strzelić kilka goli Peru to nie taka łatwa sprawa - pokazują to choćby ostatnie mecze tej drużyny - ostatnie 7 meczy towarzyskich to undery, a w ostatnich meczach czerwcowych mieli za przeciwników nie byle kogo, bo Czechów i Japończyków - i skończyło się w obu przypadkach 0-0. Także nawet po tych informacjach nie trudno wywnioskować, że Peru stawia głównie na bronienie bramki i dyscyplinę taktyczną.
Urugwaj w pełnym składzie. Bardzo doświadczona formacja defensywna - Muslera w bramce - w obronie Lugano, Godin czy Caceres gwarantują jakość. W pomocy i ataku także nie brakuje dobrych nazwisk - Rozdriguez, Gargano, Eguren (pomoc), Forlan, Suarez czy Cavani (atak) jeśli tylko są w formie to mogą rozpracować nie jedną defensywę. Patrząc na mecze
towarzyskie przygotowujące do tego turnieju jest dobrze. Remis na własnym boisku z Holandią, dla której ten remis wyszarpał Kuyt w doliczonym czasie i wygrana 3-0 z Estonią, gdzie jednak zabrakło trochę skuteczności napastnikom.
Wydaje mi się, że to spotkanie będzie niezłym widowiskiem i odbiegnie trochę poziomem od poprzednich meczów - jednym słowem będzie lepsze dla oka. Urugwaj powinien zwyciężyć, a jak będą mieli dzień tacy zawodnicy jak Forlan czy Suarez to może być rezultat overowy... Dobrym typem wydaje się być też, że obie nie strzelą z ładnym kursem.
Moje propozycje:
Urugwaj wygra --- 1.40 @ 6/10
Obie NIE strzelą --- 1.70 @ 5/10
Over 2.5 --- 2.07 @ 3/10
Normalnie w takim spotkaniu albo nie byłoby faworyta, albo byłby to
Meksyk. Jednak po wygraniu Gold Cup kadra Meksyku została złożona głównie z młodych zawodników, występujących w lidze krajowej. Do tego wybuchł skandal i 8 zawodników zostało z tejże kadry wydalonej (kadra podana przez mateusza przez to jest trochę nieaktualna). Najjaśniejszym zawodnikiem powinien być Giovani dos Santos, który jest chyba jedynym zawodnikiem występującym w Europie. Santos może narobić sporo szumu w ataku, ma dobry drybling, potrafi piłkę dorzucić i to zapewne na nim będą skupione działania ofensywne drużyny.
Chile za to wydaje się, że jest w dobrej dyspozycji. Podczas MŚ ta reprezentacja pokazała bardzo dobrą grę w obronie i szybkie kontrataki. Tym razem jednak to oni będą musieli prowadzić grę i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. W ataku nie ma co narzekać - wokół Sancheza wielkie zamieszanie, co chyba pozytywnie na niego wpływa - do pomocy bramkostrzelny Suazo. W ostatnich meczach przygotowujących do Copa America
Chile pokonało 4-0 Estonię (1 gol Sancheza) i zremisowało bezbramkowo z Paragwajem (jednak w tamtym meczu nie zagrali obaj podstawowi napastnicy).
Wydaje mi się, że spotkanie nie powinno zanudzić kibiców, liczę na niezłe widowisko i kilka goli.
Moje propozycje:
Chile wygra --- 1.65 @ 5/10
Over 2.5 --- 2.15 @ 4/10
Sanchez strzeli --- 2.25 @ 3/10
WYNIK: 2-1