Za jakąś chwilę zobaczymy zapewne aktualizację oferty na dzisiejsze spotkania, ale zanim to nastąpi pobiorę już teraz handi na gdańszczan w starciu z Polonią.
Wybrzeże -8,0 - Polonia Bydgoszcz @ 1,85
forBet
Ogromny pech dopadł gości przed dzisiejszym spotkaniem. Najpierw Błażykowski - podstawowy junior doznał kontuzji w spotkaniu ligowym, a następnie Gała w IMP zakończył przedwcześnie zawody po dzwonie z Protasiewiczem. O ile Błażykowski gwarantował - i tu z tym gwarantowaniem nie jestem pewien - dojechanie bez większych problemów do mety to absencja popularnego "Henia", który na gdańskim torze zazwyczaj radził sobie dobrze to bolesna strata. Handi wystawione na to spotkanie wg mnie byłoby bardziej adekwatne do spotkania w pełnych zestawieniach. Może buk liczy na jakąś niespodziankę w składzie gości. Otóż będzie ona w postaci Damiana Stalkowskiego, który już zakończył karierę i wyprzedał sprzęt... W roli popularnego "kewlara" zastępowany będzie przez bliżej nieznanego kangura - Brayden McGuinness'a. Po dwóch wyścigach zapewne zastępowany taktykami, które mogą ciut trzymać wynik.
Na pozycjach juniorskich na tą chwilę mamy przepaść. O ile Bartoch potrafi wystrzelić i dojechać do mety to Gąsior nie gwarantuje nawet tego. Ostatnio dwukrotnie rywalizowali zawodnicy w ramach DMPJ w Gdańsku i punktacja wyglądała następująco:
Alan Szczotka 12 (2,2,3,2,3)
Piotr Gryszpiński 8 (2,2,2,2,w)
Nikodem Bartoch 6 (3,1,0,2,0,0)
Hubert Gąsior 1 (w,0,1,w,ns)
i dzień później...
Alan Szczotka 14 (2,3,3,3,3)
Piotr Gryszpiński 8 (3,3,2,w,w)
Nikodem Bartoch 9 (1,3,0,2,1,2)
Hubert Gąsior 0 (d,-,-,-,-)
Na pozycjach seniorskich mocna i wyrównana czwórka w Wybrzeżu - gdzie każdy może ciągnąć wynik, a po stronie gości Bardzo mocno otwierający sezon Tarasienko, Bellego i Zengota. Nawet jeśli Wadim zakręci się koło kompletu to Francuz - mimo że bardzo utalentowany i ofensywnie jadący - nigdy nie wiadomo co dowiezie. W zeszłym roku w Gdańsku 9(0,3,3,0,0,3). Akcje ofensywne po szerokiej lub szeroka zamknięta przez rywala i śliwka. Jest jeszcze Zengi, który po dramatycznym Kryterium asów coś pojechał na tle słabiutkiej Unii z Tarnowa.
Jedyną wartością dodaną i to z dużym handi jest pozycja U23 i Lyager, który na tą chwilę rywali (Fienhage, Gruchalski) zjada na przystawkę. Udane spotkanie z Tarnowem, fajnie jechał w zeszłym roku również napędzając się po szerokiej 12(2,1,2,3,2,2).
Wyrwa w postaci juniora i Adriana jest wg mnie jednak nie do zasypania i nawet rezerwami Polonia nie dotrzyma kroku gdańszczanom.
EDIT/
Już leci aktualizacja...
Wybrzeże -6,0 @ 1,55
Wybrzeże - 8,0 @ 1,75
Wybrzeże - 10,0 @ 2,1
ZWROT
Wolno coś idą z ofertami...
eWinner wystawił linie na poszczególnych zawodników.
D. Bellego under 11,5 @ 1,75
13 (3,3,2,2,1,2)
Francuz zapewne pojedzie w sześciu startach więc musi dowozić "tylko" dwójki ale zawsze musi być jakieś ale... Wydaje mi się, że znalazłem nawet dwa takie ALE
Przyjrzyjmy się rozpisce biegów Bellego.
I
Tarasienko, Pieszczek, Bellego,
Jamróg
V
Jamróg, Bellego, Fienhage, MCGuinness
VIII Bellego,
Kulakov, McGuinness, Gryszpiński
XIII
Jensen, Lyager, Kulakov, Bellego
Pogrubione nazwiska to pierwsze "ale" - dość mocny układ rywali. W ósmym biegu z taktycznej Lyager lub Vadim. Do tego 2x Kulakov, 2x Jamróg. Druga sprawa i to rzecz, która w tym wypadku wydaje się być mega ważna to styl jazdy Bellego. Zawodnik ten jak pisałem wyżej uwielbia jeździć po szerokiej. Zupełnie jak Rasmus, który w tym sezonie przez nowego menago ustawiany jest z takim numerem aby nie jechać zaraz po równaniu toru bo pod bandą nie ma luźnego materiału. Co widzimy W programie meczowym? Bellego biegi I, V, VIII, XIII. Tylko 13 i jego z rezerwy nie będzie pierwszym w danej serii startów. Pozostałe są tuż po kosmetyce toru. Uważam, że 11,5 to za wysoko jak na niego nawet w sześciu startach.
Edit po meczu
Można pisać dużo o zakończonym spotkaniu. Kilka sytuacji stykowych. Wybrzeże ma o czym myśleć pomimo wygranej. Tor nie jest jeszcze żadnym sprzymierzeńcem.
Nie doceniłem Bellego i zdecydowanie ładnie dzisiaj jadącego Zengiego.