Unirea U. – Zenit
Typ:2
Kurs:1.75
Po tygodniowej przerwie wracają do nas
eliminacje do ligi mistrzów tym razem już trzecia runda do której dołączyło już kilka naprawdę znanych klubów. Pierwszym meczem, który wpadł mi w oko jest pojedynek pomiędzy rumuńską Unireą a rosyjskim Zenitem. Oczywiście dużo lepsza jest liga rosyjska nic więc dziwnego, że zdecydowanym faworytem tego spotkania będzie Zenit, który rewelacyjnie radzi sobie w trwającym obecnie sezonie i wypełni zasłużenie prowadzi po 14 kolejkach z dużą przewagą nad obrońcą tytułu. Liga rumuńska natomiast zaczęła się w minionym weekendzie i myślę, że ten fakt jest kolejnym atutem Rosjan, którzy są już w połowie sezonu więc są w najwyższej formie a Unirea dopiero z meczu na mecz powinna wchodzić w sezon i grać coraz lepiej niestety nie mieli oni szczęścia w losowaniu, że trafili na tak dobrą drużynę i najprawdopodobniej marzenia o grze w lidze mistrzów będą musieli odłożyć na kolejny rok.
TNS – Anderlecht
Kurs:1.35
Z bogatej oferty meczy eliminacyjnych ligi mistrzów postanowiłem postawić na pojedynek pomiędzy TNS a Anderlechtem. Gospodarze są klubem walijskim zaś goście to jak większość kibiców doskonale wie na co dzień gra w belgijskiej lidze w której w ubiegłym roku zajął pierwsze miejsce i został mistrzem. Chyba każdy szanujący się kibic doskonale wie jak ogromna przepaść dzieli obydwie ligi dla walijskiej drużynie już samo dotarcie do trzeciej rundy eliminacji jest ogromnym sukcesem zaś Belgowie dopiero zaczynają na tej rundzie swoją przygodę z tegoroczną ligą mistrzów. Tak więc zdecydowanym faworytem tego spotkania jest oczywiście Anderlecht, który moim zdaniem już w pierwszym meczu może przesądzić rywalizację wygrywając wysoko na wyjeździe i tym samym pozbawiając jakichkolwiek nadziei zespół TNS, który chyba sam nie liczy na to, że udam im się przejść tą rundę. Myślę, że warto postawić na ten mimo tego, że kurs nie jest powalający to chyba nie ma takiej możliwości, żeby Anderlecht nie odniósł w tym meczu zwycięstwa tym bardziej, że ostatni mecz o super puchar Belgi pokazał, że znajdują się oni w doskonałej formie.
Debrecen – Basel
Kurs:1.91
I jeszcze jeden meczyk z III rundy eliminacji do ligi mistrzów tym razem wybrałem pojedynek pomiędzy Debreczynem z Węgier i drużyną FC Basel ze Szwajcarii. Oczywiście faworytem tego spotkania ja doskonale pokazuję kurs będą goście, którzy wywodzą się z dużo mocniejszej ligi może nie mają dużo dobrych drużyn ale dwie są naprawdę dobre a mianowicie basel i young boys. O tym, że liga szwajcarska jest dość dobra najlepiej świadczy fakt, że aż dwa zespoły biorą udział z tego kraju w eliminacjach do ligi mistrzów. Po za tym FC Basel jest już w trakcie sezonu co jest dodatkowym atutem zaś gospodarze z inauguracją sezonu muszą jeszcze trochę poczekać więc z pewnością nie są jeszcze u szczytu formy, która przygotowywana jest na sezon ligowy. To, że gospodarze nie są w najwyższej formie pokazały poprzednie mecze eliminacji do ligi mistrzów gdzie mieli oni dużo szczęścia, że udało im się wyeliminować Florie Talin, która jest naprawdę przeciętną drużyną, żeby nie powiedzieć nawet słabą.
Dnepr M. – Ostrava
Kurs:2.00
Tradycyjnie po kilku typach z eliminacji Ligi Mistrzów teraz przechodzę na typowanie również eliminacji ale tym razem Ligi Europejskiej spośród bogatej oferty czwartkowych meczów od razu w oko wpadł mi pojedynek pomiędzy Dniepr Mohylew z Białorusi i Banikiem Ostrava z Czech. Oczywiście moim skromnym zdaniem zdecydowanym faworytem tego spotkania są goście i powiem szczerze, że trochę zdziwił mnie tak wysoki kurs na ich wygraną ale cóż nic tylko korzystać. Jeżeli o poziom poszczególnych lig to może w ostatnim czasie czeska liga mocno spuściła z tonu i jej poziom radykalnie się obniżył ale mimo wszystko jest dużo lepiej notowana niż białoruska, która jest dość egzotyczną ligą i jej drużyny bardzo rzadko potrafią przebrnąć kwalifikacje i dostać się do początkowych rund ligi europy nie mówiąc już o lidze mistrzów. W dodatku pierwszy mecz pokazał, że druga drużyna ubiegłego sezonu ligi czeskiej jest w bardzo dobrej i bez żadnych problemów wygrała pierwszy wyjazdowy mecz aż 6:0. Gospodarze co prawda sprawili dość sporą niespodziankę eliminując w poprzedniej rundzie faworyzowaną drużynę norweską ale ta raczej winna bardzo słabej dyspozycji norwegów a nie dobrej gry Białorusinów.
Ruch Chorzów -
Austria Vienna
Kurs:1.91
Oczywiście w moich analizach nie mogło zabraknąć także typu z udziałem polskiej drużyny. Niestety tym razem będzie to typ dość pesymistyczny ale wracając do początku analizy to w czwartkowym meczu spotkają się ze sobą Ruch Chorzów i
Austria Wiedeń. Obydwie drużyny nie są ewidentnie w formie ale wydaję mi się, że
Austria z meczu na mecz gra trochę lepiej co z pewnością pokazał ostatni mecz ligowy wygrany przez drużynę z Wiednia. A Ruch niestety jest drużyną z bardzo małym budżetem przez co nie mógł się wzmocnić przed pucharami a wręcz przeciwnie trochę się osłabił. Moim zdaniem Ruch to nie jest zespół na Puchary ponieważ jest to typowy średniak naszej polskiej ligi, który w ubiegłym sezonie miał ogromnie dużo szczęścia i okres trochę lepszej gry ale teraz wszystko wróciło do porządku dziennego co doskonale pokazały wcześniejsze mecze eliminacji w których to Polacy mierzyli się z bardzo słabymi drużynami a mimo to Ruch miał naprawdę ogromne problemy z ich wyeliminowaniem a niestety nie ma się tu co oszukiwać
Austria Wiedeń jest przynajmniej o dwie klasy lepszą drużyną od poprzednich przeciwników Ruchu. Tak więc podsumowując Ruch Chorzów gra naprawdę słabo dlatego nie daję mu żadnych szans w starciu ze zdecydowanie lepszym rywalem, który mimo iż nie jest w najwyższej formie to przewyższa Polaków o klasę.