xavi90
Znawca - Boks
W sobotę ciekawa gala w Madrycie gdzie bardzo fajny pojedynek w walce wieczoru miał stoczyć Przemek Runowski ale Kerman Lejarraga wycofał się ledwo na kilkanaście dni przed walką ... kończąc karierę. Tak czy siak gala ma bardzo ciekawą rozpiskę a mnie najbardziej interesuje walka Jose Luis Navarro jr.- Ronny Landaeta. Jest to pojedynek rewanżowy przy czym wynik z pierwszej walki był nieco sensacyjny bo weteran Landaeta w 6 rundzie zastopował Navarro- chociaż to troche za duże słowo bo wepchnął rywala w narożnik i zasypał gradem ciosów dając sędziemu pretekst do przerwania pojedynku 'na stojąco'. Do tego czasu Landaeta nie pokazywał nic co dla niego jest raczej typowe- to weteran (mimo że debiutował na ringach zawodowych mając aż 32 lata, teraz ma 40) który stoczył pare walk z mocnymi nazwiskami i znokautował go tylko niezwykle groźny Christian Mbili, ale tam też Ronny stał do końca twardo na nogach. Jose Luis Navarro jr. to młody chłopak, zaledwie 2000 rocznik- z pięściarskiej rodziny, ojciec był też zawodowym bokserem który zdobywał mistrzostwo Hiszpanii i ponoć syn to spory talent. Na pewno ma doskonałe warunki fizyczne. Tutaj mamy rewanż nieco po ponad 2 miesiącach więc nie ma co się 2x zastanawiać- tego typu walki są organizowane po to aby przywrócić prospekta na właściwą drogę. Pozostaje więc przebieg pojedynku a że Landaeta umie w 'brudny boks' co zresztą pokazał w 1 walce gdzie raczej szczególnie zagrożony nie był (mimo że Navarro jr dotychczasowe 7 walk wszystkie kończył przed czasem) a i Navarro powinien być czujniejszy to wydaje mi się że kurs na jego wygraną na punkty wygląda bardzo solidnie.
W piątkowy wieczór czeka nas natomiast święto w mieście Laval, we Francji gdzie lokalny bohater Jordy Weiss stanie do walki o pas EBU. Naprzeciwko Hiszpan Jon Miguez którego rekord (17-0) wygląda imponująco ale poza swoim krajem nigdy nie walczył i jakiś solidnych nazwisk w tym rekordzie nie znajdziemy. Z tą walką wiąże się też ciekawa historia bo Jordy Weiss, rekord 30-0 (również bez żadnego szału z rywalami i walki tylko u siebie) zawalczy dokładnie w dniu swoich 30 urodzin. 3500 biletów wyprzedały się błyskawicznie, czy Hiszpan jest tutaj w stanie zepsuć święto i odebrać zero z tak okazałego rekordu. Nie wydaje mi się chociaż oczywiście mam świadomość że koniec końców decydują umiejętności ale w tego typu walkach aby dostać decyzję na terytorium rywala to trzeba stoczyć pojedynek praktycznie do jednej bramki.
Jose Luis Navarro jr. przez decyzję @3,40 Efortuna
Jordy Weiss @1,70 Efortuna
W piątkowy wieczór czeka nas natomiast święto w mieście Laval, we Francji gdzie lokalny bohater Jordy Weiss stanie do walki o pas EBU. Naprzeciwko Hiszpan Jon Miguez którego rekord (17-0) wygląda imponująco ale poza swoim krajem nigdy nie walczył i jakiś solidnych nazwisk w tym rekordzie nie znajdziemy. Z tą walką wiąże się też ciekawa historia bo Jordy Weiss, rekord 30-0 (również bez żadnego szału z rywalami i walki tylko u siebie) zawalczy dokładnie w dniu swoich 30 urodzin. 3500 biletów wyprzedały się błyskawicznie, czy Hiszpan jest tutaj w stanie zepsuć święto i odebrać zero z tak okazałego rekordu. Nie wydaje mi się chociaż oczywiście mam świadomość że koniec końców decydują umiejętności ale w tego typu walkach aby dostać decyzję na terytorium rywala to trzeba stoczyć pojedynek praktycznie do jednej bramki.
Jose Luis Navarro jr. przez decyzję @3,40 Efortuna
Jordy Weiss @1,70 Efortuna
Ostatnia edycja: