Jutro w Rosji, w Jekaterynburgu całkiem ciekawa gala z paroma niezłymi zestawieniami, a na deser w boksie pojedynek będzie miał rosyjski 'superstar' Magomed Ismailov. Walk bodajże 12, jest co obejrzeć (transmisja od 12 na Boets,idzie znaleźć streamy) i zdecydowanie co obstawić- STS wystawił pełną ofertę, chociaż idąc niemal w całości za ruskimi bukmacherami. Ja skoncentrowałem się na zestawieniu chyba na papierze najciekawszym- bo mowa o zestawieniu niepokonanych i do tego dwóch Rosjan a w dodatku w kategorii ciężkiej. Nawet mamy w stawce pas 'Mistrza Rosji'. Za faworyta jest uważany Arslan Yallyev, trenujący w Moskwie, młodszy w tym zestawieniu (1996 rocznik) z rekordem 13:0, gdzie zawodowo debiutował już blisko 5 lat temu ale w ostatnim czasie znikoma aktywność, ledwo jedna walka na rok (przynajmniej w boksie). No właśnie- to sportowiec z naprawdę niezłymi dokonaniami ale niekoniecznie w boksie bo sukcesy odnosił w Mauy Thai i w K-1. Posturą robi wrażenie chociaż też wyniki dzisiejszego ważenia są zaskakujące- wniósł ponad 115 kg gdzie jego norma to było 105 kg wiec te +10 kg w mobilności ringowej na dłuższym dystansie może mieć znaczenie. Przy czym mino niezłego odsetku wygranych przed czasem wcale nie wydaje mi się żeby to była 'bestia' która bije jakoś nieprawdopodobnie mocno. Natomiast na papierze Georgi Yunovidov (1992 rocznik) to mimo wieku wciąż interesujący pięściarz- nastawiony od wielu lat typowo pod
boks: wieloletni członek Narodowej Drużyny Rosji, m.in brązowy medalista mistrzostw Rosji w 2019 czy mistrz Kazania. Oglądałem urywki z jego zawodowych walk i widać wyraźnie to typowe 'pięściarskie podłoże' z boksu amatorskiego- boksuje bardzo dobrze technicznie (chociaż właściwie głaszcze rywali, często bijąc na korpus), dobrze kontroluje tempo i porusza się po ringu. Nie jest to żaden materiał na gwiazdę ale myślę że nie bez powodu się w niego inwestuje- debiutował wprawdzie późno zawodowo bo dopiero w maju 2020 ale biorąc pod uwagę pandemię to fakt że stoczy już 8 zawodową walkę w niecałe 2 lata jest dobrym wynikiem. A doskonale pokazał się też na walkach 'turniejowych' organizowanych przez Match
TV gdzie w 2021 reprezentował drużynę Murata Gassieva i wygrał (walki na dystansie 4 rund) przekonująco wszystkie 4 walki z naprawde solidnymi rosyjskimi nazwiskami: Mamakov, Doroshilov, Suslenkov czy w szczególności Shigabudin Aliev. W Jekatynburgu będzie walczył 'w domu', mimo że pochodzi z Rostova to (nie dam sobie ręki uciąć ale niemal wszystkie walki zawodowe miał w Jekatynburgu) trenuje na co dzień w tym mieście.
Oczywiście może to być życzeniowe myślenie bo Yunovidov miał słabszy moment np z Argentyńczykiem Robuttim gdzie był liczony (chociaz tam właściwie się podparł rękawicą a nie był zamroczony) ale wydaje mi się że w tego typu starciu to typowo techniczny pięściarz jakim jest Yunovidov po prostu z każdą kolejną rundą będzie coraz pewniejszy w ringu, a mamy 10 rund dlatego ja widzę sporę szanse ze Georgi wypunktuje tutaj rywala.
G.Yunovidov przez decyzję @5,00 Betfan
@4,00 STS