drogi kolego,po 1 kościół płaci kase do skarbu państwa, za każdego swojego parafianina niezależnie od tego czy chodzi do kościoła czy nie.Kościół może zabierać głos jedynie w sprawie frekwencji i "madrego głosowania". Namawianie przez Kościoł do głosowania na konkretna osobe/partie nieprzystoi. Oficalnego stanowisku episkopatu Polski jest własnie takie-namawiać do glosowania w ogole, aby frekwencja byla duza, ale wstrzymywac się od agitacji z ambony.
W ogóle Koscioł powinien byc opodatkowany według mnie. Obecnie nie ma w Polsce lepszej roboty jak bycie ksiedzem (no moze poza byciem posłem). Za nic nie płacisz, taca co tydzien ciezka, koledy, sluby, komunie, pogrzeby-wszytsko do ręki. Do tego zawsze mozna ministranta obmacac za batona i 5zł, w weekend na dyskoteke i na dziwki i wszytsko oczywiscie za tacowe. Wystarczy spojrzec jakimi samochodami się rozbijaja i jakie maje ville. U mnie najpierw powstała plebania (jeden z najwiekszych i najbogatszych domow w okolicy), potem jeden kosciol, ale klechom bylo za ubogo i postanowili wybudowac drugi, stylowy. Oczywiscie wszyscy robotnicy pracowali za "Bóg zapłac" a materiały za pół darmo-jednym słowem rozbój w biały dzien!
Co niektórzy mogą mieć do Rydzyka? To, że jest biznessmanem w sutannie. To, że wygłasza antysemickie, rasistowskie poglady. To, że zamiast serca ma portfel. To, że jego moherowi-zwolennicy, ktorzy sa swietsi od papieza, nie stronia od tego aby przy**bać operatorowi innej staci TV. Wiele moznaby pisac.
Pozdrawiam!
po 2 nikt Ci nie bronił iść na księdza- miałbyś prawie najlepszą robotę(jak sam to określiłeś). po 3 ile kasy dałeś na tace, kolędę? nie Twoja kasa to wara. po 4 zazwyczaj jeśli mają lepsze samochody to są to ich prywatne samochody zakupione najczęściej przez rodziców danego księdza, po 5 zostałeś kiedyś obmacany przez duchownego? no właśnie, pieprzyć to Ty potrafisz. żebyś się nie żdziwił jak za 10 lat żona córkę przeciw tobie tak nastawi że pójdą do sondu i mała powie że "tata mnie dotykał tam" to w pierdlu skończysz, a chodzą słuchy że, takich tam nie lubią najbardziej, a jeśli już się gdzieś zdarzy ksiądz który robił takie rzeczy(bo w każdym zawodzie są ludzie chorzy których trzeba odizolować od społeczeństwa i leczyć), no to powinien i jest sądzony jak normalny obywatel, więc nie bój żaby. po 6 "w weekend na dyskoteke" człowiek jak każdy inny może sobie wypić piwo w pubie, a że Ty chodzisz na dziwki bo ci twoja nie daje to nie znaczy że wszyscy chodzą. po 7 pracowałeś przy budowie kościoła za "Bóg zapłać" nikt ci nie kazał, a jak ja chcę to mogę całe swoje życie społecznie pracować i tobie gó**o do tego.
co do Rydzyka gdzie w polskim prawie jest napisane że ksiądz nie może być biznesmenem? boli cię to że robisz u kogoś za 1000pln bo nie masz wystarczająco mózgu żeby założyć własny biznes (typowa zawiść polaków, sąsiad ma a ja nie mam-skandal) Udowodnij że rydzyk wygłasza antysemickie hasła, bo to że jakiś publicysta tudzież nawiedzona babulka zadzwoni do radia i powie np: "żydzi, żydzi cała polska się was wstydzi"- nmo to wybacz ale ja mogę iść do tvn24 i powiedzieć tak samo i co powiesz że walter to antysemita- śmieszny jesteś, a poza tym gdyby rydzyk wygłaszał hasła antysemickie to KRRiT i prokuratura by się tym zajęła, a z tego co wiem niczym się nie zajmuję więc twój osąd jest znowu bezzasadny. "to że zamiast serca ma portfel" - no tak bo Ty całą swoją pensje dajesz na biednych, i głodujące dzieci w afryce. To że ktoś przywali operatorowi no to masz rację ???? spalić rydzyka na stosie bo jakaś babiczka, mocheram pobiła, prawie na śmierć jakiegoś operatora. A propo babci to nie wiesz jaka była sytuacja więc nie pisz bzdur, w Toruniu kiedyś było głośno o pewnej babiczce która przez kilka lat gościła u siebie w domu studenta uczelni rydzyka. po czym on wyszkolony przez rydzyka, poszedł do tvn-u i zaczął pluć i nagabywać na rydzyka. Ty byś się na miejscu takiej babci nie wkurzył?
"wiele można by pisać" no tak bo jak się nie myśli samodzilnie i jak małpa siedzi się wklejonym w tvn, a w przerwie obiadowej czyta GW to ma się głęboką "wiedzę"
pozdrawiam, wyłącz telewizor, otwórz oczy i zacznij myśleć samodzielnie