>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory parlamentarne w Polsce (2015)

Status
Zamknięty.
bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Ni ja stawiam ze Unia Europejska w 2020 juz nie bedzie istniec, to kwestia czasu zreszta.
Jak cos jest chore to najlepiej zeby jak najszybciej wszystko sie rozlecialo w drobny mak, zrownac z ziemia i od nowa budowac na zdrowych zasadach.
UE jest chora.
System polityczny w Polsce jest chory.
Wiec zaorac, zabronowac i zasiac na nowo, po co sie meczyc jak i tak pozniej bedzie bankrut tylko jeszcze wiekszy.
Zaskakujaca prawidlowosc:
- obciazenia podatkowe rosna
- swiadczenia ze strony panstwa maleja, ograniczany jest dostep np coraz dluzsze kolejki u lekarzy
- zadluzenie kraju rosnie
Golym okiem widac ze jest walek i ktos sie oblawia pod stolem. A kto. Kulczyki, Krauze, Czarneckie, Solorze do spolki z PO i SLD.
Ja tylko kibicuje Grekom. Nic nie musza oddawac i kto co im zrobi, trzeba spisac na straty pozyczki im udzielone, UE bedzie miala nauczke, za chwile inne wieksze kraje powiedza to samo i ten chory projekt posypie sie jak domek z kart. Dlatego tez wznawiam dzialanosc w UKIP, wspolnie z Korwinem Mikke i Faragem rozniesiemy Unie, zreszta sama sie rozsypie, trzeba byc tylko tym co najglosniej krzyczy.
I bardzo dobrze ze uderzy, trzeba rozwalac zeby bylo normalnie. Wszystkie sady, prokuratury do przeczyszczenia, juz jest prawo napisane tylko je egzekwowac, do tego wyczyszczenie prawa wychodzonego przez lobbystow banksterskich.
Prawdziwe pieklo czeka banki. Dwie organizacje z ktorymi sympatyzuje
https://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street
Celem jest pogonienie rzadu w USA, marionetki banksterow i zydow i sprawcy nieszczesc w wielu krajach rzez swoich agentow typu Radoslaw Sikorski. Ale ten zostal juz zdaje sie zneutralizowany i nie pokaze sie wiecej w telewizji mam nadzieje. Okazal sie podworkowym zulem, a myslalem ze to powazny agent ze wsparciem
A tu cos konstruktywnego
https://www.youtube.com/watch?v=JBZWw1DG8zU
Wyjasnienie zadluzenia i jak zaradzac bezrobociu, bolaczkom swiata itp.

Czyli wladza nad emisja pieniadza z powrotem dla narodu. Jak na dloni widac ze rudy kundel i komorowskie itp pra do euro, chca ja oddac miedzynarodowce tak jak wyprzedac Balcerowicz w latach 90tych. To jest kryminal i zdaje sie pan Balcerowicz bedzie sie musial ratowac ucieczka jak Saakaszwili jesli nie chce siedziec
A i mam pytanie
Po jaki chu placic podatki jak kasa potem idzie do swoich a ja nic z tego nie mam jak potrzebuje? Panstwo nie dziala, nie mam z tego tytulu swiadczen wzajemnych. Urzedy istnieja dla samych urzednikow, tam idzie 90 procent pieniedzy na utrzymanie calej tej &#39;pomocy spolecznej&#39;
Wiec zlikwidowac podatki, koryto

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Szuka wyborcow, a blizej mu do PiS niz do PO.
No jednak się z tobą nie zgadzam. Podniesienie płacy minimalnej czy 500zł na każde dziecko nie mówiąc o sojuszu szefa związków zawodowych z PiSem to typowo lewicowe/socjalistyczne zagrywki. PO owszem podniosła o 1% VAT, ale więcej takich rzeczy nie zrobiła. Dzisiaj Petru powiedział, że jak by wszystko dosłownie wprowadzić co zapowiadał Prezydent Duda i zapowiada przyszła Premier - Szydło, to za 3 miesiące mamy Grecję.
Wg PiSu cała służba zdrowia, oświata, stocznie itd powinny być państwowe, PO widzi tu możliwość liberalizacji, gorzej z wprowadzaniem w życie, a KORWIN by wszystko w diabły rozwiązał i sprywatyzował więc na pewno nie jest mu bliżej do PiS

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
No jednak się z tobą nie zgadzam. Podniesienie płacy minimalnej czy 500zł na każde dziecko nie mówiąc o sojuszu szefa związków zawodowych z PiSem to typowo lewicowe/socjalistyczne zagrywki. PO owszem podniosła o 1% VAT, ale więcej takich rzeczy nie zrobiła. Dzisiaj Petru powiedział, że jak by wszystko dosłownie wprowadzić co zapowiadał Prezydent Duda i zapowiada przyszła Premier - Szydło, to za 3 miesiące mamy Grecję.

Wg PiSu cała służba zdrowia, oświata, stocznie itd powinny być państwowe, PO widzi tu możliwość liberalizacji, gorzej z wprowadzaniem w życie, a KORWIN by wszystko w diabły rozwiązał i sprywatyzował więc na pewno nie jest mu bliżej do PiS
Nie mialem na mysli programu , tylko wyborcow ! Wyborcy PiSu szybciej oddadza glos na Korwina i Kukiza niz na PO .

Petru jest dla Ciebie autorytetem ? Hahahaha ! Gosc , ktory namawial so kredytow we frankach i do tego pchal sie so rzadu PO rekami i nogami . Ciekawy artykul na ten temat na kulisy24.pl

Co do Grecji . Piekny przyklad panstwa , ktore dostawalo pieniadze z UE i w ktoryms momencie sie skonczylo i trzeba bylo splacac. Polske (nie w takiej skali ) czeka to samo .

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
No tak premier wozi te tluste dupsko po pociagach i TVP Info nadaje propagande non stop z tych gospodarskich wizyt.
Jak mozna pozwolic zeby publiczna TV robila taka propagande i mlocila w podswiadomosci obraz ze wczesniej Komor teraz Kopacz tacy swietni gospodarze i organizatorzy?
Co sadzicie o powiazaniu placy minimalnej z koszykiem podstawowych dobr albo np cena litra paliwa?
Taki mechanizm zabezpiecza przed realna utrata zdolnosci nabywczych pracownikow, oraz demagogia typu &#39;kazdemu damy sto milionow&#39; a la Walesa czy Balcerowicz...
Cena paliwa jest swietnym odzwierciedleniem realnych zarobkow (dzielnikiem) na przestrzeni lat, gdyz oprocz kosztow wydobycia odzwierciedla tez poziom fiskalizmu panstwa. Wtedy wszystko byloby jak na dloni widoczne czy jest lepiej czy gorzej.
Na cene paliwa duzy wplyw ma spekulacja, ogolnie koszt wydobycia na przestrzeni dziesiatek lat jest zblizony (wiec prawie darmo), bogaca sie tylko ci co drukuja pieniadze na zaplacenie paliwa i ci co wydobywaja (a juz najmniej ci na terenie ktorych sa zloza). No i paliwo jest w cenie chleba, wody, wszystkiego. Ale nie musi byc cena litra paliwa, mozna zdefiniowac koszyk podstawowy. W Anglii jest jego cena publikowana codziennie w najwiekszych gazetach, sluzydo ukladania rankingu cenowego sieci, a w spozywcz konkurencja jest olbrzymia
Co o tym sadzicie?

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Nie mialem na mysli programu , tylko wyborcow ! Wyborcy PiSu szybciej oddadza glos na Korwina i Kukiza niz na PO .
No chyba, że tak. Tu się mogę zgodzić chociaż by to oznaczało, że wyborcy KORWINA odznaczają się wyjątkową ignorancją i nie mają tak naprawdę pojęcia o programach. Niestety zresztą nie tylko oni. Pewno z 80% ludzi nie ma o niczym pojęcia, a głosują na tego kto im więcej obieca.

Petru jest dla Ciebie autorytetem ? Hahahaha ! Gosc , ktory namawial so kredytow we frankach i do tego pchal sie so rzadu PO rekami i nogami .
Czy ja wiem czy autorytetem, na pewno nie takim jak dla ciebie JAROSŁAW - ZBAW POLSKĘ - KACZYŃSKI. Petru kilka razy słyszałem w telewizjach biznesowych, czytałem jego parę artykułów w gazetach ekonomicznych. Jego poglądy były zazwyczaj dość wyważone. A co do namawiania na kredyty to kto mógł kilka lat wcześniej przypuścić co się będzie działo z frankiem szwajcarskim. Zresztą co to w ogóle za argument, że ktoś namawiał ? Namawiać to może uczeń podstawówki, żeby koleżanka zdjęła majtki, ale nie dorosłą osobę do wzięcia kredytu na 500 000zł lub milion. Ja jak bym miał brać taki kredyt to nawet nie namówił by mnie św. Jan Paweł II - nasz Wielki Papież, który pozostaje dla mnie jedynym autorytetem na całe życie - to odpowiedź dla ciebie kto jest dla mnie autorytetem, ale i on akurat w dziedzinie kredytów hipotecznych by mnie nie namówił jak bym nie miał sam przekonania i wiedzy.

Co do Grecji . Piekny przyklad panstwa , ktore dostawalo pieniadze z UE i w ktoryms momencie sie skonczylo i trzeba bylo splacac. Polske (nie w takiej skali ) czeka to samo .
No tak dostawało tak jak i my, ale nie samo dostawanie jest złe, tylko wydatkowanie, a to w Grecji było zawsze ultra socjalistyczne. Dodatki dla dzieci jak chce Pani Szydło, pensje urzędników i całej budżetówki o wiele za wysokie na dochód generowany przez Grecję itd. Oni te pieniądze po prostu roztrwonili, a teraz jeszcze szantażują całą Europę i każą za siebie płacić ! To jest takie cwaniactwo, taka bezczelność, że się w głowie nie mieści. Wykorzystali wielką pomoc ze strony UE, wpakowali się na własne życzenie w bagno, a teraz jeszcze mimo otrzymanej pomocy nic nie chcą zrobić. Najgorsze jednak to, że winni takiemu stanu rzeczy czyli politycy zdążyli się już obłowić, oni spadną na 4 łapy, ale zwykli ludzie od poniedziałku mają zamknięte banki i wszystko wskazuje na to, że będzie 2 Argentyna.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Czy ja wiem czy autorytetem, na pewno nie takim jak dla ciebie JAROSŁAW - ZBAW POLSKĘ - KACZYŃSKI. Petru kilka razy słyszałem w telewizjach biznesowych, czytałem jego parę artykułów w gazetach ekonomicznych. Jego poglądy były zazwyczaj dość wyważone. A co do namawiania na kredyty to kto mógł kilka lat wcześniej przypuścić co się będzie działo z frankiem szwajcarskim. Zresztą co to w ogóle za argument, że ktoś namawiał ? Namawiać to może uczeń podstawówki, żeby koleżanka zdjęła majtki, ale nie dorosłą osobę do wzięcia kredytu na 500 000zł lub milion. Ja jak bym miał brać taki kredyt to nawet nie namówił by mnie św. Jan Paweł II - nasz Wielki Papież, który pozostaje dla mnie jedynym autorytetem na całe życie - to odpowiedź dla ciebie kto jest dla mnie autorytetem, ale i on akurat w dziedzinie kredytów hipotecznych by mnie nie namówił jak bym nie miał sam przekonania i wiedzy.
To jak Petru moze przewidziec, ze Polska stanie sie Grecja ? ;)

JK nie jest dla mnie autorytetem i nigdzie go nie cytuja, a to nagle znowu typowe PO-wskie zachowanie i atakowanie na PiS i JK.
Dobrze namawianie to zle slowo. Ale skoro sam mowisz, ze widziales go w kilku stacjach itd. i gosc mowi :
Mogę pospekulować, że branie kredytów we frankach jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza że inflacja w Szwajcarii spada i nie ma oczekiwań, by stopy w Szwajcarii mogły wzrosnąć, w związku z czym oprocentowanie kredytów w tej walucie nie wzrośnie – przekonywał wtedy w Radiu TOK FM. Co w tym samym roku zrobił Petru? Kilka miesięcy później – w październiku – w pośpiechu przewalutował na złote swój własny kredyt we frankach. Na jednej wpadce jednak nie poprzestał. W 2014 roku, kiedy frankowicze płacili już ogromne raty, Petru brnął dalej i mówił, że frank nie przekroczy bariery 4 zł, że takie prognozy są oderwane od rzeczywistości. Mylił się. Kilka miesięcy później szwajcarska waluta przekroczyła magiczny poziom i do tej pory utrzymuje się w jego okolicach.
i jest pokazywane w co 2 TV jako ,, ekspert brankowy &#39;&#39; to mial on jakis wplyw na decyzje Polako. Po prostu chodzi mi o to , ze nie wierze w zade przepowiednie zadnych analitykow ekonomistow itd, bo po prostu moga sie mylic. To tez sa ludzie i czasami ich zalozenia itd . sa bez pokrycia. Zaatakowalem Ciebie , poniewaz w tym momencie Petru przestaje byc bezstronnym ekonomista tylko zaczyna bawic sie w polityke i swoja gadka bedzie dyskredytowac kazda partie. Nie dostal sie do PO i teraz atakuje innych, jakby dostal ta swoje posadke w PO http://kulisy24.com/polityka/przychodzi-petru-do-platformy-obywatelskiej
To teraz bylby ministrem i tylko bronil pomyslow PO ????
No tak dostawało tak jak i my, ale nie samo dostawanie jest złe, tylko wydatkowanie, a to w Grecji było zawsze ultra socjalistyczne.
A czy ty uwazasz, ze pieniadze sa w Polsce dobrze wykorzystywane ? Bo ja nie . Zamiast przy budowie tych wszystkich rzeczy i pieniedzy UE korzystac z POLSKICH firm i pracownikow, nasze wladzy wolaly budowac drogi od chinczykow i im dawac pieniadze przez co nasi podwykonawcy bankrutowali i tracili swoj dorobek.
Ostatnio ogladalem dokument o Dubaju, tak wiem dyktatura itd. Miasto z niczego jedna wielka banka, ktora kiedys peknie, ale podobala mi sie jedna rzecz, ktora tam jest wprowadzona. Jak przychodzi nowa firma i inwestor na rynek to 50% w zarzadzie musi miec miejscowa osoba po to by chronic interesow swoich pracownikow i to mi sie bardzo podobalo gdyz widac, ze panstwo pomimo ze wplywa tam duzo gotowki probuje tych swoich mieszkancow angazowac w te firmy.
Dalej : w Niemczech sukces firm polega na tym, ze sa prowadzone wewnatrz rodzinny, nie ma jakis tam inwestorow z zagranicy tylko Niemiec jak zbuduje firme to ja przekazuje swoim dzieciom i one je dalej prowadza, nie ma sprzedazy dla inwestorow itd. a wiecie czemu ? Bo jak ktos dziedziczy firme warta 1 mln€ to nie placi od tego podatku, wlasnie po to by firmy zostawaly w niemieckich rekach , a nie byly zarzadzane przez zagranicznych inwestorow. A u nas ?
E: Maj 2009 DT i jego piekna zielona wyspa, warto zaznaczyc co bylo 2 zielona wyspa ;)

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Mysle ze wiem kto przyjebal atomem w platforme tak ze zmiotl cala partie ze zostaly tylko jakies wiory wozace grube dupska w pociagach. To tylko mogla byc jedna sila.
Ta sila teraz chce rzucic Pilske w objecia partii ktora bedzie elementem &#39;marszu na Rosje&#39; w ramach polityki zblizania sie NATO do jej granic. Teraz wszyscy gesiego do Dudy/Napoleona/Szydlo a potem bedzie darcie kotow z ruskimi i Polska bedzie rzucona na pierwszy front rozgrywki - i oberwie najwiecej.
Uspili Sikorskiego itp zuli zeby czuli sie jak u siebie w domu ponagrywali, skatalogowali i nagle bum, ale co tam jakichs paru podrzednych, zulowatych prostaczkow. Teraz zmanipulujemy ludzmi zeby sami na kolanach poszli do tych co ich rzuca na pozarcie z Rosja.
Powodzenia chlopaki ????
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-polska/aj-polityka-polska/item/30992-afera-podsłuchowa-to-finalna-faza-scenariusza-rozbiorowego

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Wlasciwie jedyny ratunek dla Polski jest to ze ktos rozwali amerykanskie imperium i przegoni tamtejszy rezim zanim bedzie za pozno. Tamten potwor musi jesc za granica, bo jesli nie bedzie ssal innych krajow to bedzie ssal wlasnych obywateli, a w USA nikt tego nie chce, za pomoca marionetek rzadza w wiekszosci krajow swiata. Predzej czy pozniej amerykanski rezim tez padnie, ciekawe czy panstwo polskie bedzie jeszcze istnialo fizycznie. Ale to takie filozofowanie globalne, co tam jakies pionki polskie typu PiS PO itp

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
A czy ty uwazasz, ze pieniadze sa w Polsce dobrze wykorzystywane ? Bo ja nie . Zamiast przy budowie tych wszystkich rzeczy i pieniedzy UE korzystac z POLSKICH firm i pracownikow, nasze wladzy wolaly budowac drogi od chinczykow i im dawac pieniadze przez co nasi podwykonawcy bankrutowali i tracili swoj dorobek.
Nie znam się na tym więc mogę zaufać wyłącznie swojej intuicji, ekspertom i własnym oczom, a na własne oczy widzę jak bardzo zmienia się moje miasto, jest odnawiany dworzec, robią super drogi i to wszystko jest z tych pieniędzy. Po za tym dostawałem wcześniej i obecnie jako malutki przedsiębiorca, dostałem wsparcie z UE. Akurat tak się składa, że nawet dzisiaj podpisałem papiery ???? więc jak najbardziej widzę to.
Na pewno można było lepiej tak jak wspomniałeś o chińczykach tylko niestety mamy taki problem, że chciano za wszelką cenę wyeliminować patologie i korupcję i zrobiono ustawę przetargową w której JEDYNYM wyznacznikiem była cena i NIC więcej się nie liczyło. Najbardziej z tego co pamiętam za takim rozwiązaniem optował właśnie PiS bo korupcja, cwaniactwo itd. W rezultacie jak decydowała cena i wciąż decyduje to wzięto najtańszych Chińczyków np. kosztem naszych własnych, solidnych firm polskich bo one nie były w stanie konkurować cenowo, a po bardzo ważną korespondencję z sądów biega się do zieleniaka położonego bardzo daleko od domu, bo przetarg wygrał INPOST. Popytaj prawników i zwykłych ludzi jak bardzo przeklinają takie rozwiązanie.
Tak więc reasumując uważam, że można było wydać lepiej, ale na pewno nie roztrwoniliśmy tego tak jak Grecja. Zresztą mimo wszystko wierzę w pewien rozsądek PiSu i mam nadzieję, że jak wygrają nie wpier...ą nas w Grecję, co najwyżej podniosą nam podatki i ZUS żeby spłacić te wcześniejsze emerytury i te dzieci po 500zł, ale nie wezmą tego z kasy pożyczonej w Europie, a rządy greckie tak właśnie robiły i z tego co gdzieś wyczytałem nawet po prostu fizycznie oszukiwali na danych gospodarczych, wskaźnikach i wręcz w papierach. Tak obecnie w stanie mógł by zrobić tylko Kukiz. Oczywiście rodzi się pytanie - jak działały agencje ratingowe, audyty, analitycy z MFW itd ? Więc jakaś wina wierzycieli też jest, jednak dług to rzecz święta i zawsze trzeba go spłacać.
A tutaj wklejam cytat komentarza jednego z internautów, który myślę, że jest trafny do problemów Grecji, ale i nadaje się do nas:
Problemem demokracji jest, że większość ma postpulstowo, które zrozumienie świta kończy się na misce i łóżku. Ci bidni kmiotkowie nie są wstanie zrozumieć najprostszych mechanizmów typu konsekwencje, budzi się tak nad ranem po ostrym balowaniu i się dziwi, że ma katza i zero kasy.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Zgadzam sie z Toba Adamo. Po prostu uwazam, ze wiele inwestycji jak na Polske jest po prostu niepotrzebna i przyniesie nam w przyszlosci / przynosi / duze straty. Pomimo, ze jako kibic pilki noznej ciesze sie z kolejnych stadionow to jednak budowa ich w miastach gdzie nie ma nawet I ligi to po prostu skandal ( tak wiem mozna wprowadzic druzyne) jednak duzo pieniedzy poszlo na takie rzeczy, z ktorych niewiele przynosi korzysc zwyklemu Kowalskiemu. Autostrady , drogi, pomoc firmom tu sie zgadzam pieniadze wsparly Polakow i mozna sie cieszyc ( to samo po czesci z rolnictwem ) jednak jest i 2 strona medalu.
Bylo kiedys cos o aktywacji Romow gdzie wydana grube miliony € , a zaden nie podjal potem pracy. To samo z tym klipem o 10 leciu w UE. 50% z Unii , ale reszte dokladamy my , zeby tam jeszcze byla promocja Polski ( Polska piosenka) to dali Beatelsow. Przyklad mojego miasta , budowane sa /pomniki rzezby/ ktorych nikt nie potrzebuje, a i tak ida na to pieniadze z UE, to samo opery ( tylko dla bogatych) czy duze stadiony, gdzie malo kto kiedys wejdzie. Narodowyy przynosi straty i to juz teraz jest pewnie kula u nogi dla miasta Warszawa i kraju.
Jezeli bylo z tymi przetargami tak jak mowisz to i tak popelniono blad. Nigdy nie mozna brac tylko najtanszej oferty od uwage, bo tanie jest i bedzie po prostu gorzej zrobione i tu sa bledy.
Co do tych pieniedzy. To jak czytam , ze PO otwiera na wakacje , dla bogatych bramki na autostrady i potem mowi, ze pomysly Dudy sa drogie, to mi sie noz w kieszeni otwiera. Co jest dla panstwa wazniejsze, to ze bogaci / glowni wyborcy PO/ dostana wolna droge na wakacje czy fakt, ze rodzic czy osoby dostaja wsparcie.
Przykadowe wyliczenie
Odrzucony przez PO projekt darmowych leków dla seniorów kosztowałby tyle co dwa sezony otwartych bramek dla jadących na wakacje.
W tym kraju sa pieniadze i jest mozliwosc ich wydobycia i korzystania tylko trzeba chciec. Mamy wegiel, to p ch** sciagamy go z Australii gdzie praconik, wiecej dostaje my placimy za transport ? no po co . Trzeba zrobic porzadek i beda pieniadze

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP

Szanowni,

Kukiz jest krytykowany za to, że nie ma zamiaru mieć programu. Mówią, że nie istnieją na świecie partie bez programów, że to bez sensu, nabieranie wyborców...

Nieprawda!

W USA Partia Republikańska nie ma oficjalnego programu. Jest luźną zbieraniną osobowości kandydujących z jednomandatowych okręgów. Każda z tych osób reprezentuje swój okręg wyborczy wiec siłą rzeczy musi mieć inne cele od pozostałych kolegów Republikanów.

Poseł (reprezentant) zostaje posłany ze konkretnego okręgu wyborczego, by dla tego okręgu załatwić jakieś konkretne sprawy w Waszyngtonie. Zbiór tych spraw do załatwienia to nie jest program wyborczy, to jest KONTRAKT - wybierzcie mnie a ja Wam załatwię to i to, oraz będę blokował to i tamto (np. eutanazję..). Kontrakt polega na tym, że dany poseł nawet nie musi osobiście wierzyć w każdą rzecz, którą załatwia. On reprezentuje ludzi, którzy go wynajęli - ICH a nie siebie. Podobnie jak adwokat nie musi wierzyć w sprawę swojego klienta - on ją ma załatwić.

Kiedy działa się w systemie jednomandatowych okręgów wyborczych program partii (czyli dyktat partyjnego prezesa z Warszawki), musi ustąpić przed tym, co swoim posłom nakazali ich wyborcy. Poseł jest WYNAJĘTY do załatwiania konkretnych spraw.

Dlatego słusznie mówi Kukiz, że żadnego programu nie będzie - w uczciwym systemie programu być nie może.

System uczciwy: zawieram z posłami umowę o dzieło.

System obecny: posłowie to cyborgi realizujące program partii i głosujący zgodnie z partyjną dyscypliną.
Wojciech Cejrowski na fb

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Co do Cejrowskiego i jego wpisu to lubię chłopa, fajny facet, ale niestety i on się myli. USA to jest ojczyzna małych ojczyzn, kraj zbudowany na małych społecznościach od początku osadnictwa. Tam rzeczywiście to świetnie działa - wybieranie własnego przedstawiciela i jego rozliczanie. To mentalność protestancka, uczciwa oparta na ciężkiej pracy. My w Europie, w Polsce mamy zupełnie inne podejście do władzy i polityków i ten system u nas tak się nie sprawdzi jak w USA. Nie te uwarunkowania. Taki poseł z JOWów przypięty do muru i tak powie - zależny jestem od partii, partia od koalicji i tyle w tym temacie, w USA Smith albo Johnson poszedł by z 5 osobową rodziną do takiego senatora albo kongresmena i zawołał media jak by dostał taką odpowiedź, a w niektórych stanach ze strzelbą. Po za tym w USA jest system prezydencki z silną władzą Prezydenta, u nas decyduje parlament. Inne narody, inne systemy polityczne, inna kultura i inny kontynent Panie Cejrowski.
A co do dopisania pytań to mnie w ogóle śmieszą referenda bo to jest to co mówił Kołodko: najlepsze pytanie: czy chcesz znieść o połowę wszystkie podatki ? Zgadnijcie jak odpowie 99% ludzi ? A na partię KORWIN, która w ogóle chce znieść podatki jest 3%, jak dobrze pójdzie. Tak właśnie działają referenda. Wiek emerytalny ? Ludzie kompletnie tego nie rozumieją, teraz by zagłosowali na TAK, ale za moment jak by podniesiono ZUS o 100% zaczął by się lament ile mają mniejsze wypłaty nie wspominając o przedsiębiorcach. Tak samo ozusowanie śmieciówek i zniesienie umów śmieciowych - przecież to właśnie uderzy w tych ludzi bo będą mieli na rękę jeszcze mniejsze grosze lub po prostu firmy pojadą do państw gdzie jest taniej, albo zostawią tutaj, ale pracownicy będą musieli zapier.....ć za dwóch. Co do samego pomysłu dopisania to jest zabieg czysto polityczny PiSu bo są przeciw finansowaniu partii z budżetu i przeciw JOWom, ale o dziwo w tym aspekcie się zgadzam z PiSem. Tym nie mniej chcą tą swoją niechęć zamydlić więc będą napierd....li o tym, że PO nie dodała naprawdę ważnych pytań. A co do 6 latków przekonała mnie Kopacz, która powiedziała, że rodzice mając wybór i tak w większości posłali maluchy do szkół i nie bardzo rozumiem dlaczego o kwestiach dzieci mają się wypowiadać wszyscy obywatele, powinni tylko ci co mają dzieci.

aliant 531

aliant

Użytkownik
Rozumiem jakis argument czy cos , ale takie olewanie Polakow ( prawie 6 mln podpisow za tymi pytaniamic co maja zostac ,,dopisane &#39;&#39; ) to skandal
A czego się można było innego spodziewać? PO nadal jedzie głównie na straszeniu PiSem więc jak potem wytłumaczyliby swoim wyborcom gdyby poparli jakikolwiek pomysł PiS? A to, że przez podobną arogancję i teksty (vide Komorowski o pomyśle dopisania pytań) przegrali wybory prezydenckie to już inna historia.
Wiek emerytalny ? Ludzie kompletnie tego nie rozumieją, teraz by zagłosowali na TAK, ale za moment jak by podniesiono ZUS o 100% zaczął by się lament ile mają mniejsze wypłaty nie wspominając o przedsiębiorcach.
Jak dla mnie pytanie dotyczące rozstrzygania sporów na korzyść podatnika jest bardziej kuriozalne. Już widzę jak społeczeństwo głosuje przeciw sobie. Ale ogólnie się z tobą zgadzam. Ludzie nie rozumieją następstw jakie może pociągnąć za sobą to referendum. To samo jest z finansowaniem partii. Społeczeństwo myśli, że jak partie przestaną być opłacane z państwowej kasy to nagle wszyscy poczują się lepiej, a politycy zaczną zdychać z glodu, a prawda jest taka, że budżet praktycznie tej zmiany nie odczuje, a taka zmiana w finansowaniu partii może doprowadzić tylko do zwiększenia korupcji. To samo z Jowami. Większość społeczeństwa nawet nie wie do końca o co w tym chodzi ale na ślepo wierzy Kukizowi, że to może zbawić Polskę. Dlatego potrzebna jest debata na ten temat i jakieś reklamy obrazujące skutki ewentualnych decyzji.
Jeśli w tym referendum będzie zadane 6 pytań to może się na nie wybiorę ale jeśli tylko 3 obecne to oddam swój głos... zostając w domu i licząc, że frekwencja sprawi iż będzie ono nieważne, choć obawiam się, że spory odsetek Polaków pójdzie głosować nie z przekonań ale z czystej ciekawości.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Jak dla mnie pytanie dotyczące rozstrzygania sporów na korzyść podatnika jest bardziej kuriozalne. Już widzę jak społeczeństwo głosuje przeciw sobie. Ale ogólnie się z tobą zgadzam. Ludzie nie rozumieją następstw jakie może pociągnąć za sobą to referendum. To samo jest z finansowaniem partii. Społeczeństwo myśli, że jak partie przestaną być opłacane z państwowej kasy to nagle wszyscy poczują się lepiej, a politycy zaczną zdychać z glodu, a prawda jest taka, że budżet praktycznie tej zmiany nie odczuje, a taka zmiana w finansowaniu partii może doprowadzić tylko do zwiększenia korupcji. To samo z Jowami. Większość społeczeństwa nawet nie wie do końca o co w tym chodzi ale na ślepo wierzy Kukizowi, że to może zbawić Polskę. Dlatego potrzebna jest debata na ten temat i jakieś reklamy obrazujące skutki ewentualnych decyzji.
Jeśli w tym referendum będzie zadane 6 pytań to może się na nie wybiorę ale jeśli tylko 3 obecne to oddam swój głos... zostając w domu i licząc, że frekwencja sprawi iż będzie ono nieważne, choć obawiam się, że spory odsetek Polaków pójdzie głosować nie z przekonań ale z czystej ciekawości.
Akurat pytanie o tą zasadę rozstrzygania wątpliwości to chyba jedyne pytanie na jakie ja odpowiem TAK, chociaż jako prawnik ciężko to widzę w sensie zastosowania w wyniku referendum. Po pierwsze jak mówi PiS to niekonstytucyjne bo dotyczy podatków, po drugie nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym pytaniu. Jeśli o postępowanie organów skarbowych to i tak to polega na tym, że przychodzą dwie panie, które się częstuje kawką i ciastkami ???? (co od razu zaznaczę wcale mi nie przeszkadza) i to one decydują o kształcie postępowania. Kierują się swoją wiedzą, logiką, a przede wszystkim przepisami prawa. Gdy są rzeczywiście poważne wątpliwości i tak kieruje się sprawę do sądu, a sąd ma obowiązek rozwiać wszelkie wątpliwości. Do końca jednak nie wiem czy mam rację bo nie znam tego zagadnienia. Z pewnością może to mieć tylko i wyłącznie pewien wpływ na kierunek zmian przepisów, wyrażony w woli narodu i akurat i PO i PiS i Kukiz to momentalnie wprowadzą, zobaczymy jednak czy jako działanie pozorowane czy realne. Jedno jest pewne gdyby była gdzieś taka zasada w czasach Kluski by tak nie zgnojono człowieka, ale de facto postępowanie w sensie prawnym i praktycznym organów skarbowych i bez tej zasady bardzo się zmieniło na korzyść podatników od czasów Kluski i miasteczek w których były esbek mógł za pomocą innego byłego esbeka np. naczelnika US - zniszczyć firmę, co pokazuje film &quot;Układ zamknięty&quot; (z którym jednak całkowicie się nie zgadzam co do miejsca akcji i wszystkich szczegółów), ale mechanizm za czasów Kluski w małych miasteczkach film pokazał.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom