,,obietnice polityczne wiążą tylko tych, którzy w nie wierzą”, okazuje się że miał rację bo wielu Polaków dało się na to nabrać (po raz kolejny). W trakcie rządów koalicji PO-PSL podniesiono składkę na ZUS (o ponad 50%), podatek VAT, akcyzę (kilkukrotnie), składkę rentową, zlikwidowano ulgi: budowlaną i internetową, obniżono o 1/3 zasiłek pogrzebowy, opodatkowano lokaty 1-dniowe, podniesiono wiek emerytalny, obrabowano Polaków z oszczędności w OFE.
1. ZUS - chyba nie... raczej to wynikało z podnoszenia płacy minimalnej czego domagał się PiS. samego w sobie ZUSU nie podnosili, ale jest on zależny od płacy minimalnej/średniej krajowej - więc mamy 1 manipulację pisowską
2. Podatek VAT - TAK
3. Akcyzę - TAK, ale to dotyczyło alkoholu, papierosów ( i bardzo dobrze bo to szkodliwe) i paliwa (tu już gorzej)
4. Składkę rentową - patrz pkt 1
5. Opłaty jednodniowe - nie znam sprawy
Likwidacja ulg była słuszna bo inernet ma prawie każdy, a wcześniej miała to być zachęta, po za tym ceny netu w ciągu 8 lat spadły, zasiłek pogrzebowy nadal wynosi ok 5000zł. OFE - każdy kto chciał mógł zostać w OFE, to jest manipulacja pisowska - nikt nikogo nie obrabował. Wiek emerytalny - pomysł kontrowersyjny, ale konieczny bo jak tego nie będzie właśnie my osoby w wieku 18-40 będziemy zapierd....ć więcej żeby było na obecne emerytury. Każdy rok bez podniesionego wieku emerytalnego skutkowałby, że w przyszłości byśmy mieli jeszcze gorzej.
Podsumowując - jeśli naród w demokratycznych wyborach będzie chciał powierzyć władzę PiSowi to zobaczymy co tamta ekipa zrobi. Każdy zasługuje na 2 szansę. Pytanie tylko brzmi czy oni nie zrobią z podatkami jeszcze gorzej bo na razie nie słyszę z ust PiSu obietnic dla przedsiębiorców, nawet tych najmniejszych - polskich jak ja jakiegokolwiek wsparcia, za to matki z dziećmi po 500zł, sześciolatki i wiek emerytalny, który tak naprawdę dotyczy głównie robotników bo ludzie z wyższym wykształceniem jak: prawnicy, lekarze, właściciele firm, kadra zarządzająca i tak pracuje często nawet do 80tki (zresztą właśnie odprowadzając podatki dla tych z wiekiem emerytalnym). Ja jako mały przedsiębiorca kompletnie nie czuję się reprezentowany przez PiS, jednocześnie przy uwadze takiej, że i PO nic specjalnie mi nie poprawiło, ale przynajmniej nie zaszkodziło.
Jedyne co ważne to to aby każdy się zastanowił kto tak naprawdę reprezentuje jego poglądy i tak wybierał, a najlepszy uważam jest KORWIN bo niskie opłaty rozruszały by tak naszą gospodarkę, wpłynęło by tyle kapitału, że część osób jak właśnie te matki mogły by dostawać i po 2000, a nie 500. I uważam, że jak komuś by dać szansę to właśnie jemu, bo ma rację, ale nikt nie rozumie. Zresztą Palikot także w kwestiach gospodarczych jest ok, ale się wygłupił parę razy no i ta bezsensowna walka z kościołem.