Federer Roger - Cilic Marin 2, Pinnacle Sports 4.26 3/10
2 handicap +2.5 setów, Pinnacle Sports 1.50 10/10
2 handicap +1.5 setów, Unibet 2.65 5/10
Cilic wygra pierwszy set i wygra mecz, Bet365 5.50 2/10
I set over 12.5 gemów serwisowych, Bet365 2.62 3/10
I set wynik 6:7, Bet365 6.00 1/10
3:2 (6:7,4:6,6:3,7:6,6:3)
Szkoda Cilica, bo miał ogromne szanse na wygrane. W pewnym momencie powietrze uszło i Roger nawet w asach go wyprzedził, życie...Mimo wszystko odrobiłem straty z Wimbledonu i to jeszcze jakim plusem ???? ???? ????
Ja również w końcu wjeżdżam w typ konkretnie, ponieważ tegoroczna edycja Wimbledonu mi nie wychodzi w typowaniu. Kolejny raz stawiam przeciwko Federerowi, lecz teraz jego przeciwnikiem będzie Cilic, czyli mimo wszystko półka wyżej jak nie więcej, jeśli chodzi o umiejętności i doświadczenie. Panowie grali ze sobą aż sześć razy, z czego aż pięć wygrywał Szwajcar. Ich ostatnie spotkanie miało miejsce podczas US Open 2014 gdzie Chorwat wygrał w imponującym stylu 6:3, 6:4, 6:4 to właśnie tam Cilic wygrał swój pierwszy wielkoszlemowy tytuł. Na pewno trzeba zaznaczyć, że nigdy się nie spotkali na nawierzchni trawiastej. O Federerze pisałem kilka dni wcześniej więc przypomnę na szybkiego.
Oczywiście, że w tym meczu faworytem jest Szwajcar, na którego bukmacherzy wystawili 1.15 a kilka sezonów wstecz byłoby to pewnie 1.01. Roger swoje lata ma i rozegra jeszcze mnóstwo wspaniałych meczu, ale też będzie pojawiać się coraz więcej wtop. Rok temu i dwa zaliczył tutaj finał, a trzy lata temu odpadł ze Stakhowskim w 2 rundzie. Roger w tym roku dużo nie grał, skupił się na najważniejszych turniejach dla niego, odpuścił French Open. Idzie już na jakość, a nie na ilość i nie ma się co dziwić, bo sezon jest długi. W tym roku na trawie wiele nie ugrał. W Stuttgarcie poleciał Thiemem gdzie wygrywał 1:0, w swoim królestwie Halle gdzie wygrywał raz za razem odpadł sensacyjnie z młodym Zverevem. W tegorocznej edycji Wimbledonu nie stracił jeszcze seta. Ale z kim on grał? Same ogórki, czyli pokonanie Pelli,Willsa i Evansa. Oczywiście, że Roger jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym tenisista na świecie grającym na trawie. Nie będę pisać o jego umiejętnościach, bo to jest zbędne.
Po tym wszystkim pokonał Johsona 3:0 gdzie w trzecim secie Amerykanin miał przewagę przełamania, aby później ją oddać i raz jeszcze stracił serwis, aby przegrać mecz bez zdobycia żadnego seta. W tamtym meczu Jankesowi zabrakło serwisu pierwszego, drugi był na katastrofalnym poziomie i bardzo duża liczba niewymuszonych błędów. Roger to wykorzystał bezwzględnie. Różnica wieku między Rogerem, a Marinem to 7 lat gdzie tak naprawdę Szwajcar z tyłu głowy ma gdzieś emeryturę, a Chorwat nawet o tym nie myśli. Nie ma się co oszukiwać, ale Cilic w tym turnieju miał bardzo wiele szczęścia, jeśli chodzi o drabinkę turniejową. Tak naprawdę nie pokonał on w tym turnieju nikogo groźnego, nie liczę kreczu w meczu z Nishikorim przy stanie 6:1, 5:1. Baker, Stakhovsky czy Lacko? Czym Ci tenisiści mogli zagrozić Cilicowi? Jedynie mogli mieć jakiś dzień konia i jedynie Stachu urwał seta w taju gdzie na trawie potrafi grać.
Cilic pod opieką Ivanisevica zrobił ogromne postępy. Goran udoskonalił jego agresywny
tenis i dzięki temu Cilic wskoczył poziom wyżej. Chorwat ma prawie 2 metry wzrostu i na serwisie zawsze może polegać. Nie jest on kłodą, jeśli chodzi o poruszanie, z wad można wypomnieć mu bekhend, który odstaje znacznie od forhendu. Na pewno ważną kwestią jest to, że odpadł taki gracz jak Djokovic i Federerowi zapaliła się lampka, że może kolejny raz dotrzeć do finału a może i w nim wygrać? (gdzie ja takiej opcji nie przewiduję). Po odpadnięciu takiego tenisisty jak Novak teraz każdy zaciera ręce na dojście do coraz wyższej drabinki w turnieju. Moim zdaniem set dla Cilica w tym meczu powinien być oczywisty i tak też stawiam, kurs nie powala, ale tak jak wspomniałem wcześniej, wchodzę tutaj 10/10 ze stawką. W dodatkowe handicapy typu 1.5 też wchodzę ale za mniejsze kwoty. Powodzenia!
P.S Dodam jeszcze, że Cilic jest na pierwszym miejscu pod względem statystyk serwisowych. Wygrane piłki po pierwszym serwisie 169 of 188 = 90 %, Federer na 12, 169 of 205 = 82 %.Asy serwisowe Cilic 76,5 miejsce, Federer 17 miejsce 38 asów.