Garmisch-Partenkirchen HS 140
A więc czas zacząć spoglądać na ofertę na
konkurs w Ga-Pa. To już tradycja że 31 grudnia odbywają się kwalifikacje do konkursu, natomiast w 1 dzień nowego roku odbywają się zawody.
Po konkursie w Oberstdorfie pozostaje niesmak że ostateczne wyniki były nieco przekręcone przez jury zawodów. Murowany kandydat do wygrania konkursu w Oberstdorfie przegrał mimo że w 1 serii zajmował 1 miejsce i miał aż 5 pkt przewagi nad drugim Tande. Kto oglądał ten wie jak zmieniały się warunki na skoczni i co wyczyniało jury z belką. Nie będę orginalny jeśli powiem że głównym faworytem do wygrania w Ga-Pa jest Peter Prevc. Do walki o podium zapewne włączy się Freund, Kraft czy Hayboeck. Ja jednak uważam że Peter jest na tyle zmobilizowany żeby pokazać kto jest najlepszy że pokona rywali z dużą przewagą.
Wracając do typowania to narazie skupiam się na kwalifikacjach które odbędą się w dniu jutrzejszym.
Junshiro Kobayashi- Denis Kornilov
Typ: Kobayashi
Kurs: 1.50 Buk: STS
Para wystawiona pod wyniki wczorajszego konkursu. Kobayashi był 45 natomiast Kornilov 44. No ale nie ma co się sugerować tymi wynikami. Kobayashi potrafi oddać naprawdę dobre skoki, czego nie można powiedzieć o Kornilovie który ciągnie ogony. W Oberstdorfie na 4 skoki Kobayashi oddał 3 lepsze i przegrał tylko w tym jednym skoku o którym wspominałem wcześniej. Nie ma się nad czym zastanawiać brać Japończyka bo w tej parze jest moim zdaniem zdecydowanym faworytem.
Vladimir Zografski - Killian Peier
Typ: Peier
Kurs: 1.85 Buk: STS
Nie powiem że typ bardzo ryzykowny, ponieważ jeden i drugi zwykle oddają skoki które klasyfikują ich na końcu stawki. Jednak ja stawiam na Szwajcara który podobnie jak Bułgar nie awansował do konkursu głównego w Oberstdorfie. Na czym opieram swój typ, a na tym że bardziej wierzę w umiejętności które posiada młody Szwajcar. Jeśli ktoś zdecyduję się na granie tego typu ostrzegam przed szarżowaniem stawkami.
Michael Glasder- Mackenzie Boyd-Clowes
Typ: Boyd-Clowes
Kurs: 1.80 Buk: STS
Pojedynek Kanadyjsko-Amerykański w którym jak widać bukmacher nie wskazuje faworyta. Ja uważam że tym faworytem jest Kanadyjczyk. Nie mam pojęcia co przemawia za Amerykaninem według analityków STS no chyba tylko to że był on w Oberstdorfie 2 razy wyżej o 1 pozycję od Kanadyjczyka. Jednak Kanadyjczyk w dwóch skokach miał przeciwny wiatr, natomiast Amerykanin w obydwu skokach skakał niemal w bezwietrznych warunkach. Glasder wystąpił w 3 konkursach tegorocznego PŚ. W Lillehammer był 43, z kolei w Engelbergu 48 i 49. Wystąpił również w 3 konkursach na skoczni Renabakken w Norwegii gdzie zajął odpowiednio 33,38 i 32 miejsce. Zupełnie inaczej jest z Kanadyjczykiem. Boyd-Clowes wystąpił w 5 konkursach PŚ ale tylko w 1 zdobył pkt, których ma na koncie 2. Dla porównania podam miejsca jakie zajął Kanadyjczyk w tych samych konkursach w jakich wystąpił Amerykanin. A więc w Lillehammer 37 miejsce, natomiast w Engelbergu 31 i 47 miejsca. Jak widać w pojedynku H2H 3 razy wygrał Kanadyjczyk. Warte uwagi są również wyniki z PK w Rena, w których udział brał również Amerykanin. Jak już wspominałem nawet w PK Amerykanin nie potrafił awansować do najlepszej 30, czego nie można powiedzieć o Kanadyjczyku. On skakał w Norwegii bardzo dobrze. Dwa razy zajął 5 miejsce i raz uplasował się na 4 pozycji. To jeszcze bardziej uświadamia mnie że w tej parze jest tylko jeden faworyt. Osobiście zagram mocniej w tej parze bo innego scenariusza niż wygrana Kanadyjczyka nad Amerykaninem nie przewiduję.
Kamil Stoch- Gregor Schlierenzauer
Typ: Schliri
Kurs: 2.50 Buk: STS 0.2 pkt ????
Typ grany przeciwko Kamilowi, bo to co prezentuje ostatnio na skoczni nie przystaje najlepszemu zawodnikowi polskiej kadry. Gregor wrócił na skocznię i uważam że z każdym skokiem będzie skakał coraz lepiej, czego nie można powiedzieć o Kamilu, który jeśli nie potrenuje trochę w kraju, i nie zapanuje nad emocjami to może mieć niedługo kłopoty z awansem do pierwszej 30 konkursów. Kurs również moim zdaniem zawyżony.