Innsbruck HS 130
No i zaczynamy część Austriacką
TCS. Faworytami podobnie jak w Niemczech będą Piotr Prevc , Severin Freund, Michael Hayboeck który w części Austriackiej powalczy o wygranie któregoś z konkursów oraz zapewne o miejsce w najlepszej 6 włączą się tradycyjnie Kraft, Forfang, Freitag oraz Gangnes.
Narazie pojadę jeden typ z analizą resztę analizy do pozostałych typów podam poźnym wieczorem.
Pary KO
Anders Wellinger - Vincent Descombes Sevoie
Typ: Descombes
Kurs: 10.00 Buk: STS tylko 1.1 pkt ????
Wystawienie takiego kursu na Francuza to kompletne nieporozumienie. Owszem Niemiec ma większe szansę na wygraną tego pojedynku ale ja daję 55-45 % na wygraną Niemca, natomiast analitycy STS uważają że Wellinger wyjdzie z tego pojedynku bezproblemowo, z czym ja napewno się nie zgodzę. Czekam jeszcze na handicap który patrząc na kursy może być ustawiony na poziomie +- 12 pkt. Wellinger w kwalifikacjach na 20 miejscu, z kolei Francuz 31. W treningach raz lepszy jeden raz drugi. W 1 treningu Descombes 30 natomiast Wellinger 36. W drugim treningu już widać przewagę Niemca i 11 miejsce przy 26 miejscu Francuza. Patrząc na wyniki z części niemieckiej widać że obaj zawodnicy skaczą na podobnym poziomie i wystawienie takiego kursu na Francuza to szaleństwo. W Oberstdorfie Wellinger 15, Francuz 17, natomiast w Ga-Pa Wellinger 14, Francuz 19. Owszem po wynikach widać że to Wellinger jest faworytem w tej parze ale przy takim kursie to ja nawet chwili się nie zastanawiam i atakuję w stronę Francuza.
Clemens Aigner - Markus Schiffner
Typ: Schiffner
Kurs 1.75 Buk: STS
W tym typie opieram się na skokach które obaj oddali w dniu dzisiejszym. Schiffner już w tym sezonie skakał w PŚ jednak nie były to zbyt dobre wyniki najwyższe miejsce to 24 w Engelbergu. Natomiast Aigner skakał tylko w PK gdzie osiągał naprawdę dobre wyniki. Przed samym
TCS był 1 i 2 w Engelbergu w zawodach PK. W treningach lepszy Schiffner 53 i 33 miejsca, Aigner 55 i 51. W kwalifikacjach również lepszy Schiffner 24 miejsce,a Aigner 27. Jedno jest pewne wygrany z tej pary zajmie zapewne miejsce w okolicach 30 miejsca. O LL w tej parze naprawdę można zapomnieć.
Anze Lanisek- Kento Sakuyama
Typ: Lanisek
Kurs: 1.45 Buk: STS
Lanisek zawsze skacze gorzej w treningach tak było w Oberstdorfie jak i w Ga-Pa. Sakuyama chyba słaba psychika ponieważ w konkursach naprawdę skacze słabo, w Oberstdorfie 34 miejsce w Ga-Pa 26. Słoweniec w Oberstdorfie 16 a w Ga-Pa 23. Jak widać w dwóch dotychczasowych konkursach
TCS Lanisek był o kilka pozycji wyżej od Japończyka. Wracając do treningów to Sakuyama w 1 treningu 26 , natomiast drugi trening sobie odpuścił. Lanisek w treningach naprawdę słabo ale jak już wspominałem on zazwyczaj w treningach skacze słabo i nierównie. Lanisek 35 i 44 w treningach. Ale jak widać w kwalifikacjach już się poprawił i 18 miejsce, przy 33 miejscu Sakuyamy.
H2H
Anders Wellinger - Anders Stjernen
Typ: Stjernen
Kurs: 2.25 Buk: STS
Kolejny typ przeciwko Niemcowi, idę konsekwentnie w tą stronę że Wellinger jutro zaprezentuje słabe skoki. Kursy na tą parę powinny być wystawione po równo, więc tym bardziej uważam że warto zagrać na Norwega. W treningu Stjernen 9 i 16, Wellinger 36 i 11. Przy okazji przytoczę wyniki z Ga-Pa ponieważ jak wspominali moi koledzy wyżej skocznia w Innsbrucku jest podobna do skoczni w Ga-Pa. W treningach w Ga-Pa Stjernen 30 i 12, Wellinger 24 i 20. W kwalifikacjach w Ga-Pa lepszy Norweg i 23 miejsce przy 31 miejscu Niemca. W konkursie w Ga-Pa po 1 serii nieznacznie lepszy był Stjernen ale Wellinger skoczył bardzo dobrze w 2 skoku i awansował o kilka pozycji, przez co Wellinger wygrał o 1 pozycję z Norwegiem. W dzisiejszych kwalifikacjach lepszy Wellinger ale myślę że to jutro Norweg będzie wyżej. Jak już wspominałem zagrałem na Vincenta w parze z Wellingerem, natomiast nie mam wątpliwości co do tego że Stjernen pokona i to zdecydowanie Larinto. To kolejny argument za tym aby zaryzykować i zagrać na Stjernena. Dla przykładu Betsson w tej samej parze wystawił kursy prawidłowe z leciutkim wskazaniem na Norwega.
Richard Freitag- Domen Prevc 1 @1.65 Bwin
Stephan Leyhe- D.A.Tande 1 @ 1.55 Bwin
AKO:2.56
Zagrałem również takiego dubelka w Bwin. Nie wierzę że Domen powtórzy wynik jaki osiągnął w kwalifikacjach, poprostu mu się udało. Rysiek stabilnie na swoim poziomie dziś 6,4 i 7 miejsca, w okolicach 6 miejsca się jutro zakręci. Domen dziś 11, 23 i 2 miejsce po tych wynikach skłaniałbym się z twierdzeniem że miejsce w pierwszej 10 dla Domena to będzie sukces, jednak jest tylu kandydatów do 10 że może być z tym ciężko.
Co do drugiej pary to Leyhe naprawdę skacze fajnie, czego nie można powiedzieć o Norwegu. Leyhe dziś 24, 9 i w kwalifikacjach 8, Tande 13, 46 no i 50 z racji tego że jest w czołowej 10 PŚ, jednak po tym co zaprezentował w kwalifikacjach nie wróżę mu jutro nic dobrego. Leyhe bez problemu pokona Egloffa w KO, natomiast Tande ma za rywala Domena Prevca i w tej parze faworytem jest Słoweniec. Jako LL Tande może awansować ale jako 5 przegrany ale nie musi. To kolejny argument za tym aby grać na Leyhe.
Jeszcze podam kupon który zagrałem w STS . Nie ma co tu opisywać bo faworyci są zdecydowani.
Freitag-Koudelka 1 @1.35
Kraft- Kasai 1 @1.30
Hayboeck- Fannemel 1 @1.22
P.Prevc-Gangnes 1 1.10
Leyhe-Lanisek 1 @1.35
AKO: 2.79
( po podatku) STS
Dorzucę jeszcze 1 typ bo dopiero milenium wstawiło. Przeglądałem ofertę i takie cudo wpadło mi w oczy.
Najlepszy z trójki:
Kasai-D.Prevc-Koudelka
Typ: Kasai
Kurs: 2.35 Buk:Milenium Bomba odpaliła ????
Nie będę się zastanawiał nawet chwilę gram zdecydowanie w stronę Samuraja. Jak już pisałem wcześniej Prevc jutro nie odda dobrych skoków, Koudelka pewnie na swoim poziomie czyli okolice 15 miejsca. Natomiast Kasai będzie walczył o jak najwyższą pozycję w Top 10. To że ostatnio był 12 napewno nie przekreśla jego szans. A kurs 2.35 jak dla mnie bomba i taka noworoczna niespodzianka.