Koudelka - Zografski

Kolega mnie uprzedził z tym Colloredo
Koudelka-Zografski 1@1,50
Colloredo-McKenzie 1@1,50
Freitag-Loitzl 1@1,40(1 seria) 
ako:3,19 Betsafe
Dla mnie oba typy 7/10,bo wiadomo że może wiaterek trochę wypaczyć wyniki.
//dawid
Może coś więcej, suche typy w tym dziale są usuwane. 

To ja troszkę z przekory i chęci wywołania dyskusji, a troszkę z powodu  autentycznych przekonań, pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą i rzucić  trochę innego spojrzenia na parę Koudelka - Zografski...
Nie  udzielałem się póki co specjalnie na tym forum, ale pewnie starsi z Was  mnie dość dobrze kojarzą, a młodszych mam nadzieję skłonić do  dyskusji...
Zacznijmy od charakterystyki zawodników:
Koudelka  - Czech to solidna firma, nieźle zaczął sezon, w przeszłości też miał  już bardzo udane występy, aczkolwiek swego czasu był ogromną nadzieją  czeskich skoków i chyba jednak nie uniósł póki co ciężaru oczekiwań i  nie został następcą Jandy. Nawet w dobrej formie jest to dla mnie  zawodnik maksymalnie drugiej dziesiątki Pucharu Świata, choć trzeba  przyznać, że w tym sezonie póki co idzie Mu świetnie (pytanie czy to  stała tendencja czy tymczasowy trend).
Zografski - Bułgar  to spory talent i pomimo tego, że w swoim kraju w tym sporcie nie ma  łatwo (brak tradycji, szkolenia itp.), kilka razy pokazał się już z  dobrej strony. Kiedy w tym roku wydawało się, że dyskwalifikacja może  zniszczyć jego przygodę ze skokami, po krótkim czasie powrócił w niezłym  stylu zdobywając Mistrzostwo Świata Juniorów. Oszałamiających sukcesów  nie odniósł i pewnie nigdy nie odniesie, ale moim zdaniem ma szanse na  zostanie solidnym średniakiem w Pucharze Świata (ma dopiero 19 lat). Do  tego należy dodać, że Jego najlepszy występ w ważnej imprezie to do tej  pory ubiegłoroczny 
konkurs w Oberstdorfie, w którym zajął 16. lokatę.
To tyle krótkiego resume, przyjrzyjmy się jeszcze występom obu zawodników w Oberstdorfie w treningach i kwalifikacjach.
KWALIFIKACJE
Weźmy  poprawkę na to, że w jutrzejszym konkursie to Zografski skacze jako 25.  zawodnik kwalifikacji. Co prawda różnica między zawodnikiem 25. a 26.  jest w zasadzie żadna, ale jeśli możemy na wstępie mówić o jakiejkolwiek  przewadze psychicznej, to jest Ona po stronie Bułgara. Podkreślić też  należy, że o ile różnicy w pozycji praktycznie nie ma, to Zografski  skoczył w kwalifikacjach 120,5 metra, podczas gdy Koudelka zaledwie 112.  8,5 metra różnicy to nie w kij dmuchał i trzeba o tym pamiętać. Inna  rzecz, że kwalifikacji nie widziałem, a różnica w odległości nijak nie  przekłada się tutaj na różnicę punktową (nie wiem czy tylko z powodu  wiatru czy też stylu).
TRENINGI
W pierwszym  treningu Koudelka był 14., a Zografski 20. Trzeba jednak podkreślić, że  różnica w długości skoku to tylko 0,5 metra (Koudelka 124, Zografski  123,5). Bardziej więc wiarygodne jest dla mnie to, że obaj oddali  solidne skoki.
W drugim treningu wygrywa Zografski - jest 24. i  skacze 118 metrów. Koudelka jest niedaleko, kończy na 29. pozycji, ale  skacze 4,5 metra mniej (113,5).
PODSUMOWANIE
Koudelka  jest z pewnością skoczkiem bardziej znanym, doświadczonym i kompletnym  niż Zografski. Z drugiej jednak strony dokonując karkołomnego zsumowania  długości 3 dotychczasowych skoków z Oberstdorfu, wychodzi na to, że  Zografski jest lepszy o 12,5 metra. Co więcej, wygląda na to, że  paradoksalnie prezentuje On formę bardziej stabilną od Czecha.
Oczywiście  to o niczym nie świadczy, a Koudelka mógł odpuszczać treningi, ale  szereg powyższych okoliczności powoduje, że według mnie kursy w tej  parze powinny być ustawione inaczej (zbliżone, z niewielkim wskazaniem  na Koudelkę). Jeśli natomiast widzę w Tobet 2,95 na Zografskiego, to  trudno z mojej perspektywy nie doszukiwać się tu value... Pamiętajmy, że  chodzi tu o jeden skok, a Koudelka skakał tu póki co w kratkę.
Słowem  - nie twierdzę, że Zografski z pewnością pokona Koudelkę, ale daję Mu  na to jakieś 40-45% szans. Kurs na poziomie 2,95 tego typu szans nie  oddaje. W związku z powyższym, lekko próbuję pograć Bułgara.
Koudelka - Zografski 2 H2H 1st round 2,95
Pozdrawiam,
Aslan