Koudelka - Zografski
Kolega mnie uprzedził z tym Colloredo
Koudelka-Zografski 1@1,50
Colloredo-McKenzie 1@1,50
Freitag-Loitzl 1@1,40(1 seria)
ako:3,19 Betsafe
Dla mnie oba typy 7/10,bo wiadomo że może wiaterek trochę wypaczyć wyniki.
//dawid
Może coś więcej, suche typy w tym dziale są usuwane.
To ja troszkę z przekory i chęci wywołania dyskusji, a troszkę z powodu autentycznych przekonań, pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą i rzucić trochę innego spojrzenia na parę Koudelka - Zografski...
Nie udzielałem się póki co specjalnie na tym forum, ale pewnie starsi z Was mnie dość dobrze kojarzą, a młodszych mam nadzieję skłonić do dyskusji...
Zacznijmy od charakterystyki zawodników:
Koudelka - Czech to solidna firma, nieźle zaczął sezon, w przeszłości też miał już bardzo udane występy, aczkolwiek swego czasu był ogromną nadzieją czeskich skoków i chyba jednak nie uniósł póki co ciężaru oczekiwań i nie został następcą Jandy. Nawet w dobrej formie jest to dla mnie zawodnik maksymalnie drugiej dziesiątki Pucharu Świata, choć trzeba przyznać, że w tym sezonie póki co idzie Mu świetnie (pytanie czy to stała tendencja czy tymczasowy trend).
Zografski - Bułgar to spory talent i pomimo tego, że w swoim kraju w tym sporcie nie ma łatwo (brak tradycji, szkolenia itp.), kilka razy pokazał się już z dobrej strony. Kiedy w tym roku wydawało się, że dyskwalifikacja może zniszczyć jego przygodę ze skokami, po krótkim czasie powrócił w niezłym stylu zdobywając Mistrzostwo Świata Juniorów. Oszałamiających sukcesów nie odniósł i pewnie nigdy nie odniesie, ale moim zdaniem ma szanse na zostanie solidnym średniakiem w Pucharze Świata (ma dopiero 19 lat). Do tego należy dodać, że Jego najlepszy występ w ważnej imprezie to do tej pory ubiegłoroczny
konkurs w Oberstdorfie, w którym zajął 16. lokatę.
To tyle krótkiego resume, przyjrzyjmy się jeszcze występom obu zawodników w Oberstdorfie w treningach i kwalifikacjach.
KWALIFIKACJE
Weźmy poprawkę na to, że w jutrzejszym konkursie to Zografski skacze jako 25. zawodnik kwalifikacji. Co prawda różnica między zawodnikiem 25. a 26. jest w zasadzie żadna, ale jeśli możemy na wstępie mówić o jakiejkolwiek przewadze psychicznej, to jest Ona po stronie Bułgara. Podkreślić też należy, że o ile różnicy w pozycji praktycznie nie ma, to Zografski skoczył w kwalifikacjach 120,5 metra, podczas gdy Koudelka zaledwie 112. 8,5 metra różnicy to nie w kij dmuchał i trzeba o tym pamiętać. Inna rzecz, że kwalifikacji nie widziałem, a różnica w odległości nijak nie przekłada się tutaj na różnicę punktową (nie wiem czy tylko z powodu wiatru czy też stylu).
TRENINGI
W pierwszym treningu Koudelka był 14., a Zografski 20. Trzeba jednak podkreślić, że różnica w długości skoku to tylko 0,5 metra (Koudelka 124, Zografski 123,5). Bardziej więc wiarygodne jest dla mnie to, że obaj oddali solidne skoki.
W drugim treningu wygrywa Zografski - jest 24. i skacze 118 metrów. Koudelka jest niedaleko, kończy na 29. pozycji, ale skacze 4,5 metra mniej (113,5).
PODSUMOWANIE
Koudelka jest z pewnością skoczkiem bardziej znanym, doświadczonym i kompletnym niż Zografski. Z drugiej jednak strony dokonując karkołomnego zsumowania długości 3 dotychczasowych skoków z Oberstdorfu, wychodzi na to, że Zografski jest lepszy o 12,5 metra. Co więcej, wygląda na to, że paradoksalnie prezentuje On formę bardziej stabilną od Czecha.
Oczywiście to o niczym nie świadczy, a Koudelka mógł odpuszczać treningi, ale szereg powyższych okoliczności powoduje, że według mnie kursy w tej parze powinny być ustawione inaczej (zbliżone, z niewielkim wskazaniem na Koudelkę). Jeśli natomiast widzę w Tobet 2,95 na Zografskiego, to trudno z mojej perspektywy nie doszukiwać się tu value... Pamiętajmy, że chodzi tu o jeden skok, a Koudelka skakał tu póki co w kratkę.
Słowem - nie twierdzę, że Zografski z pewnością pokona Koudelkę, ale daję Mu na to jakieś 40-45% szans. Kurs na poziomie 2,95 tego typu szans nie oddaje. W związku z powyższym, lekko próbuję pograć Bułgara.
Koudelka - Zografski 2 H2H 1st round 2,95
Pozdrawiam,
Aslan