>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

taśmy piłkarskie:)

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
TAŚMA NA PRZEŁAMANIE:p
Ried - Admira @ 1 (1,91)⛔ 1:1 prowadzili i byli lepsi
Chojniczanka - Lubin @ 2 (2,20)✅ 0:1
Widzew - Dolcan @ DNB 2 (2,38):-| 1:1 prowadzili ????
Lille - Metz @ 1 (1,50)⛔ 0:0 miażdżąca przewaga Lille
Bastia - OM @ 2 (2,00)⛔ 3:3 prowadzili dwiema już
Altach - Wolfsberger @ DNB 2 (1,95)✅ 1:2
Sligo - Athlone @ 1 (1,50)✅ 3:1
Raków - Stal St.W. @ DNB 1 (1,58)✅ 2:0
Guangzhou - Jiangsu @ 1 (1,45)✅ 3:0
Neustadt - Austria @ 2 (1,80)⛔ 2:2 prowadzili
stawka: 20zł
EWK: 7238zł

SYSTEM NA PRZEŁAMANIE (później go podliczę; to jest tylko symulacja)
4z5
A
Ried - Admira @ 1 (1,91)⛔
Chojniczanka - Lubin @ 2 (2,20)✅
B
Widzew - Dolcan @ DNB 2 (2,38):-|
Lille - Metz @ 1 (1,50)⛔
C
Bastia - OM @ 2 (2,00)⛔
Altach - Wolfsberger @ DNB 2 (1,95)✅
D
Sligo - Athlone @ 1 (1,50)✅
Raków - Stal St.W. @ DNB 1 (1,58)✅
E
Guangzhou - Jiangsu @ 1 (1,45)✅
Neustadt - Austria @ 2 (1,80)⛔
stawka: 50zł
EWK: ?

HARDKOROWA TAŚMA DLA FUNU ????
Lokomotiv P. - Ludogorec @ DNB 1 (8,00)⛔ 4:1
Pribram - Sparta @ DNB 1 (4,00)⛔ 0:1
Basel - Zurych @ DNB 2 (3,75)⛔ 4:1
Aalborg - Nordsjaelland @ 2 (3,50)✅ nad tym typem myślałem godzinę ???? miał być nawet moim typem dnia, teraz żałuję, ale bywa ????
Widzew - Dolcan @ 2 (3,40) sorka Strzelec ???? ⛔ 1:1
Altach - Wolfsberg @ 2 (2,80)✅ 1:2
stawka: 5zł
EWK: 19992zł:p

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
???? Sorka sorka, remis był ???? ale padaka straszna ....
Hehe, wiem, wiem ???? Ale czułem, że może być remis ze wskazaniem na Ząbki ???? I chyba się nie pomyliłem? ???? Myślałem, że Wiśnia już w Mołdawii, a tu patrzę, że on gra ???? Wtedy się zacząłem martwić ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
3z4 (symulacja)
A
Zawisza - Podbeskidzie @ DNB 2 (2,38)✅ 1:2
Lechia - Lech @ BTS TAK (1,80)✅ 1:2
B
Wisła - Ruch @ 1 (1,70) ⛔2:2 ajjjjj, nie wiem, czy sędzia się tam nie pomylił ????
Cluj - Steaua @ 2 (1,83) ✅ 0:1
C
Botosani - Astra @ 2 (1,45) ⛔ 1:0 chyba wałek
CSMS - Petrolul @ 2 (1,66) ✅ 1:5
D
RB Salzburg (-2) - Grodig @ EH 1 (1,80)✅ 8:0
Waregem - Brugge @ DNB 2 (1,58):-| 1:1 prowadzili
stawka: 50zł⛔
EWK: policzę później, jeśli wejdzie ????
edit: było bardzo blisko pełnej puli, ehhh
------------------
Dość lajtowa tasiemka ???? Wejdzie, za dychę warto ????
Cluj - Steaua @ DNB 2 (1,58)✅
Botosani - Astra @ 2 (1,45)⛔
CSMS - Petrolul @ 2 (1,66)✅
RB Salzburg (-2) - Grodig @ EH 1 (1,80)✅
Waregem - Brugge @ DNB 2 (1,58):-| prowadzili
stawka: 100zł
EWK: 1035zł
ehhhhhhhhhhh

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Hmm, tyle spotkań bez niespodzianek? ???? A może jednak:razz: Czasem się tak zdarzy ???? Bądźmy dobrej myśli.
Myślę, że więcej niż dyszkę nie warto ryzykować ???? Ale to zależy od portfela oczywiście. Mówię, zakładając taką średnią krajową.

Stevenage - Watford @ 2 (1,80)✅
Burton - Wigan @ 2 (1,85)⛔
Exeter - Bournemouth @ 2 (1,65)✅
Oldham - Boro @ DNB 2 (1,48)✅
Tranmere - Nottingham @ 2 (1,67)✅
Leeds - Accrington @ 1 (1,53)✅
Blackburn - Scunthorpe @ 1 (1,55)⛔

EWK: 1610zł

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Kasa mi się w tym wątku trochę uszczupliła. Pora grać troszkę delikatniej i wygrywać, bo poszalałem ostatnio. Teraz taśmy będą racjonalniejsze ???? Trzeba punktować wreszcie ????

Tym razem Puchar Ligi Angielskiej. Na papierze, w każdym meczu jest faworyt, czasem zdecydowany. Dzisiejsze pary są tak dolosowywane, że z reguły między drużynami jest jedna bądź dwie ligi różnicy. Tyle że to początek sezonu, ci słabsi grają najczęściej u siebie, ci mocniejsi mogą rotować składem i delikatnie lekceważyć tych pierwszych ???? Niespodzianki zapewne będą. Przy kilkudziesięciu meczach jest to nieuniknione. Starałem się dobrać tych najstabilniejszych faworytów, mających najrówniejsze i najszersze kadry, grających z ekipami o przeciętnym potencjale, nawet jak na League Two (większość tzw. dogów ???? tam właśnie gra).

Ten puchar jest &quot;ubogim krewnym&quot; ???? FA Cup-u, ale w nagrodą - oprócz trofeum i premii - jest przecież udział w Lidze Europy, więc jest o co walczyć ????
Nawet jeśli z tyłu głowy dzisiejsi faworyci mają myśl, że i tak trafią później na jakąś potęgę angielskiej piłki klubowej, gdzie ich szanse są mizerne, to będzie chociaż okazja się pokazać i sprawdzić. Są same plusy, poza jednym. Wiadomo jak trudna jest The Championship. Mówi się, że to najbardziej wymagające rozgrywki świata. Część ekip, mając to na uwadze, może lekko odpuścić. Oby nie byli to ci, wybrani dziś przeze mnie ????

SYSTEM
6z7

A
Stevenage - Watford @ 2 (1,80)✅
B
Burton - Wigan @ 2 (1,85)⛔ prowadzili
C
Exeter - Bournemouth @ 2 (1,65)✅
D
Oldham - Boro @ DNB 2 (1,48)✅
E
Tranmere - Nottingham @ 2 (1,67)✅
F
Leeds - Accrington @ 1 (1,53)✅
G
Blackburn - Scunthorpe @ 1 (1,55)⛔

EWK: 124zł - 983zł dużo nie brakło

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Dość trudne mecze, głównie przez mały dostęp do info.

Trudna taśma; lepiej sobie darować. Ja spróbuję szczęścia ????

SYSTEM 6z7

A
Tromsdalen - Ranheim @ 2 (1,83)✅
B
Molde - Viking @ 1 (1,53)✅
Stabaek - Haugesund @ BTS TAK (1,54)⛔ miała być jedynka, ale chciałem być cwańszy od mojego pecha ????
C
Kleczew - Miedź @ 2 (1,67)✅
D
Radomiak - Dolcan @ DNB 2 (1,57):-|
Rzeszów - Łęczna @ 2 (1,67)⛔ gole w końcówce????
E
Malmo - Orebro @ 1 (1,40)✅
APOEL - Ermis @ 1 (1,40)⛔ gol w końcówce
F
Ventspils - Skonto @ DNB 2 (1,73)⛔ gol w końcówce
G
Eupen - Tubize @ 1 (1,70)✅ chociaż tu fartownie ????

EWK: 297zł - 2821zł

------------------------
ta trochę lżejsza, ale ciągle dużo niewiadomych ???? Radzę małe stawki ????

Molde - Viking @ 1 (1,53)✅ 5:1
Kleczew - Miedź @ 2 (1,67)✅ 1:4
Radomiak - Dolcan @ DNB 2 (1,57):-| 1:1 gol w końcówce
Rzeszów - Łęczna @ 2 (1,67)⛔ gol w końcówce
Malmo - Orebro @ 1 (1,40)✅ 3:2 hehe
APOEL - Ermis @ 1 (1,40)⛔ 1:2 gol w końcówce
Eupen - Tubize @ 1 (1,70)✅ 1:0 hehe

EWK: 1116zł

edit: mecze się wprawdzie nie skończyły, ale jak widać nie kłamałem, mówiąc, że to trudne taśmy:p a złapać 4 mecze z golami przeciwko moim w 90.min., to trzeba mieć szczęście ????
edit2: dobrze,że chociaż Eupen i Malmo nie zawiodły ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
NAJROZRZUTNIEJSI ????
Wiadomo z jakimi kwotami mamy do czynienia w dzisiejszych czasach w futbolu. Każde okienko transferowe to operacje opiewające łącznie na miliardy euro! Sam Real Madryt wydał w te wakacje już 120 milionów europejskiej waluty!
Gdy wydaje się, że już bardziej szastać nie można, przychodzą kolejni &quot;szejkowie&quot; i obalają ten naiwny pogląd ????
Przykład króla strzelców mundialu - Jamesa Rodrigueza - pokazuje jednak, że nawet bajońskie sumy za transfery nie muszą być oznaką braku rozsądku decydentów. Ten konkretny zakup w dużej mierze zwrócił się Realowi, zanim młody Kolumbijczyk postawił stopę w stolicy Hiszpanii ???? Astronomiczne przychody ze sprzedaży koszulek z nazwiskiem nowej gwiazdy przeszły najśmielsze oczekiwania.
Jest jeszcze wiele innych &quot;ukrytych&quot; dochodów i wydatków związanych z przejściem zawodnika z klubu do klubu:
  • procentowy udział klubu sprzedającego w ewentualnym kolejnym transferze
  • dodatkowa premia dla byłego klubu za konkretne osiągnięcia sprzedawanego zawodnika
  • ekwiwalent za wyszkolenie
  • włączanie do transakcji innych zawodników w ramach rozliczenia
  • premia dla zawodnika &quot;za podpis&quot;
  • apanaże agenta opiekującego się zawodnikiem
  • prawa do wizerunku zawodnika
  • zorganizowanie meczu towarzyskiego, z którego przychody inkasuje klub sprzedający zawodnika
  • w szczególnych przypadkach nawet znalezienie domu, pracy, szkoły dla rodziny zawodnika
  • i wiele, wiele innych ????

Tego wszystkiego tu niestety nie uwzględnimy ????
Tak więc cała ta tematyka jest dużo bardziej złożona. Sam bilans typu: &quot;winien - ma&quot; ???? nie wystarczy. Należy o tym pamiętać. Ale ponieważ innym nie dysponujemy, posłużymy się zestawieniami portalu Transfermarkt, mówiącymi tylko i wyłącznie o oficjalnych kwotach transferowych.
Każdy z kibiców piłki zna szczegółowo lub chociaż pobieżnie osiągnięcia czołowych klubów Europy w ostatnich latach. Nie będę więc komplikował sprawy i podawał zestawień, mających ocenić zasadność i efektywność wydawanych przez kluby pieniędzy. Każdy oceni to bez problemu we własnym zakresie.
KTO W EUROPIE WYDAŁ W XXI WIEKU NAJWIĘCEJ:
1. REAL MADRID 1.330.000.000 euro
2. CHELSEA FC 1.240.000.000
3. MANCHESTER CITY 1.010.000.000
4. FC BARCELONA 935.000.000
5. LIVERPOOL FC 852.500.000
6. JUVENTUS FC 815.500.000
7. MANCHESTER UNITED 801.000.000
8. INTER 768.400.000
9. TOTTENHAM 743.900.000
10. PSG 633.000.000
...
13. FC BAYERN MUNCHEN 511.700.000
Myślę, że zaglądając do gablot z trofeami wszystkich tych klubów, moje oznakowania kolorami są dość prawdziwe ???? Ale można się nie zgadzać ????
Ogółem w pierwszej 25-ce tego zestawienia jest:
  • 8 klubów z Anglii
  • 7 z Włoch
  • 4 z Hiszpanii
  • 3 z Francji
  • 1 z Portugalii
  • 1 z Rosji
  • i tylko 1 z Niemiec!!!

No to mamy odpowiedź od kogo brać przykład. Jedyna liga wydająca &quot;z głową&quot; i jednocześnie odnosząca liczne sukcesy to Bundesliga. Czyli, że się da, jak się chce:razz:. Niemieckie zamiłowanie do porządku znów wychodzi im na dobre ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Ażeby dopełnić obrazu z poprzedniego wpisu, należy wspomnieć również o drugiej stronie &quot;medalu&quot; ???? Ktoś kupuje, czyli że ktoś sprzedaje ???? A może ci kupujący tak mądrze rotują, że w tym zestawieniu także ich zobaczymy? No i kto najlepiej wychodzi finansowo na sprzedaży zawodników? Czy są w Europie kluby specjalizujące się w zbijaniu kapitału właśnie w ten sposób? ???? Przekonajmy się::razz:
1. FC PORTO 729.400.000 euro
2. INTER 598.500.000
3. JUVENTUS FC 505.500.000
4. FC PARMA 503.300.000
5. LIVERPOOL FC 498.000.000
6. TOTTENHAM 495.400.000
7. REAL MADRID 493.600.000
8. AC MILAN 450.500.000
9. CHELSEA 448.000.000
10. BENFICA 442.200.000
...
15. FC BARCELONA 381.400.000
16. MANCHESTER UNITED 371.700.000
41. BAYERN MUNCHEN 202.800.000
[Porto demoluje w tym względzie konkurencję! Bayern natomiast nie sprzedaje tak chętnie jak kupuje ???? ]
Wychodzi na to, że większość najrozrzutniejszych jest również najdrożej i najwięcej sprzedającymi. Także Spurs - źle przeze mnie ocenieni - są w tym zestawieniu. Jedynym miarodajnym narzędziem będzie więc chyba bilans zysków i strat. Wtedy się wszystko wyjaśni ????
Jeszcze tylko - gwoli ścisłości - napiszę, że w pierwszej 25-ce jest:
  • 9 klubów z Włoch!!!
  • 6 z Anglii
  • 5 z Hiszpanii
  • 2 z Portugalii
  • 2 z Francji
  • 1 z Holandii

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
BILANS ZYSKÓW I STRAT

Bilans finansowy klubów europejskich pod kątem transferów w XXI wieku wygląda następująco:

NAJWIĘCEJ ZAROBILI:

1. FC PORTO 366.300.000 euro!!!
2. FC PARMA 242.500.000
3. UDINESE 210.500.000
4. BENFICA 148.800.000
5. OSC LILLE 147.100.000
6. AFC AJAX 124.000.000
7. PARTIZAN BELGRAD 114.300.000
8. BRESCIA CALCIO 106.700.000
9. LEEDS UNITED 103.800.000
10. DINAMO ZAGRZEB 102.300.000

Ogółem w pierwszej 25-ce jest:
  • 6 klubów z Włoch !!!
  • 4 z Holandii
  • 3 z Francji
  • 3 z Portugalii
  • 2 z Anglii
  • 2 z Hiszpanii
  • 2 z Belgii
  • 2 z Serbii
  • 1 z Chorwacji

Osobiście nigdy bym nie zgadł, że Brescia i Leeds znajdą się w tym zestawieniu, a tu proszę ????

NAJWIĘCEJ STRACILI:

1. REAL MADRID 838.300.000 euro!!!
2. CHELSEA FC 792.400.000
3. MANCHESTER CITY 743.800.000

4. FC BARCELONA 553.700.000
5. PSG 434.100.000
6. MANCHESTER UNITED 429.300.000
7. LIVERPOOL FC 354.400.000
8. JUVENTUS FC 310.000.000
9. BAYERN MUNCHEN 308.900.000
10. ZENIT ST.PETERSBURG 255.900.000
11. TOTTENHAM 248.400.000
...
16. INTER 169.900.000
  • Ogółem w pierwszej 25-ce jest:
  • 9 klubów z Anglii !!!
  • 5 Włoch
  • 3 z Turcji !!!
  • 2 z Hiszpanii
  • 2 z Niemiec
  • 2 z Rosji
  • 1 z Ukrainy
  • 1 z Francji

No to mamy w miarę pełny obraz tego, kto najbardziej szasta kasą ????
Zaznaczyć muszę, że oba hiszpańskie kluby a także MU, Bayern czy The Reds wydają pieniążki od lat na podobnym poziomie.
Juventus od kilku sezonów już tak nie szaleje i stara się inaczej podchodzić do sprawy.
Natomiast City, PSG i Zenit (Chelsea w zasadzie też) doszlusowały do czołówki w zaledwie kilka sezonów.
Arabsko-rosyjski wyścig zbrojeń trwa ???? Za kilka lat nawet Florentino Perez będzie przecierał oczy ze zdumienia ???? Finansowe FAIR PLAY, hehe ????

http://pl.wikipedia.org/wiki/Florentino_P%C3%A9rez [na dole strony]

Ten post nie jest skierowany w żadnym wypadku przeciwko kibicom którejś z wymienionych drużyn. Moja zresztą też tu jest ???? Ale chyba fani klubów zaznaczonych na czerwono nie twierdzą, że ich ekipy opierają się głównie na wychowankach???:razz: Tylko to chciałem pokazać ???? Stwierdzam fakty ????

Pozdrawiam ????

Otrzymane punkty reputacji: +5
juvepany 435

juvepany

Użytkownik
MOJE &quot;TAKIE TAM&quot;:p
Od kilku tygodni inaczej podchodzę do moich forumowych &quot;obowiązków&quot;. Staram się być bardziej wyważony, zachowawczy i - jak pokazują liczby - dobrze na tym wychodzę. Czasem mnie bardzo korci, żeby podać 12 &quot;gołych ciasteczek&quot; po dużych kursach i przy dużych stawkach, ale się powstrzymuję ????
Ponieważ jednak któryś już raz kasuję post, w którym są już rozpisane wszystkie moje &quot;wynalazki&quot;, a później większość z nich &quot;wchodzi&quot;, postanowiłem pokazać &quot;światu&quot;, co podałby na forum dzisiaj &quot;stary&quot; Juvepany:razz:
Żadnej ściemy; Bóg mi świadkiem! Oczywiście wiem, że może to być odebrane jako głupie gadanie i gdybanie, ale chcę żebyście sami ocenili, co byłoby dla Was (tych, którzy korzystają z typów) lepsze: to co ostatecznie opublikowałem, czy to ---&gt;
Dalian - Guangzhou 2 (1,50)✅
Luneng - Shenxin 1 (1,55)✅
Renhe - Greentown 1 (1,65)✅
Molde - Viking @ 1 (1,53)✅
Kleczew - Miedź @ 2 (1,67)✅
Radomiak - Dolcan @ 2 (2,00)⛔
Rzeszów - Łęczna @ 2 (1,67)⛔
Malmo - Orebro @ 1 (1,40)✅
APOEL - Ermis @ 1 (1,40)⛔
Eupen - Tubize @ 1 (1,70)✅
Tromsdalen - Ranheim @ 2 (1,83)✅
Ventspils - Skonto @ DNB 2 (1,73)⛔
Stabaek - Haugesund @ 1 (2,63)✅
BvB - Bayern @ 1 (3,50)✅
Sandecja - Bełchatów @ 2 (1,80)✅
Flota - Wigry @ 1 (2,25)✅
Błękitni - Chojniczanka @ 1 (2,55)✅
Gorica - Maribor @ 2 (1,70)✅
Ludogorec - Botev @ X2 (3,00)⛔
Vaduz - Luzern @ 1 (2,85)⛔
Nie wiem, czy takie granie komuś z Was by pomogło, czy bardziej zaszkodziło. Trudno się połapać, gdzie ryzykuję, a gdzie bardzo liczę na typ.
Poza tym, przy słabszym dniu, grając &quot;płasko&quot;, szybko mógłbym pójść z torbami ????
Akurat dziś byłbym sporo do przodu, ale nigdy nie ma pewności.
Piszę to w wątku o taśmach, ale mam na myśli granie singli (jak w drugim temacie).
Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy sobie tego teraz nie wymyśliłem, to znaczy, że zagląda do mnie od niedawna, bo tak właśnie grałem przez 1,5 roku ????
Zresztą na większość z tych drużyn (lub przeciwko tym co teraz) grałem już nawet w tym sezonie, więc to nie dziwne, że np. poluję na wtopę Ludogorca, zwycięstwo Vaduz czy też Skonta Ryga ???? Jak tak teraz patrzę, to chyba w zasadzie wszystkie drużyny już w tym sezonie grałem ???? hehe, nieźle ????
Ale nie o to chodzi. Mam pytanie: CZY TAKIE GRANIE KOMUŚ Z WAS BY POMOGŁO, CZY WRĘCZ PRZECIWNIE??? Piszcie śmiało przez najbliższą dobę (jest późno, większość z Was przeczyta to rano lub po południu), mogą być nawet krótkie i treściwe wpisy ???? Ale fajnie, gdyby ktoś rozwinął myśl ????
Zależy mi na tych opiniach, może da się to moje hurtowe granie jakoś wykorzystać, może ktoś właśnie wcześniej z tego miał pociechę. A może nikt ????
Zapraszam i pozdrawiam. Myślę, że nie będzie aż takiego odzewu, żebym musiał prosić o zamknięcie dyskusji, ale żebyście się na mnie nie obrazili, ustalmy, że wystarczy NAM doba, od teraz ????

moriarty80 4

moriarty80

Użytkownik
wiesz a gdybyś grał dużo ale to dużo mniej typów?żadnych taśm same single odpowiednie stawkowanie myślę,że na Ciebie to i tak nie ma bata ale tak byłoby jeszcze lepiej..powodzenia bede zaglądał pzdr

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
wiesz a gdybyś grał dużo ale to dużo mniej typów?żadnych taśm same single odpowiednie stawkowanie myślę,że na Ciebie to i tak nie ma bata ale tak byłoby jeszcze lepiej..powodzenia bede zaglądał pzdr
Witam ???? Jest mi niezmiernie miło, że tak wysoko mnie oceniasz! Dziękuję bardzo! I dzięki - tak w ogóle - za odzew!
Nie mam pewności, czy wiesz (pewnie wiesz), ale ja mam też temat z singlami i tam gram ostrożniej.
Pewnie Cię po prostu nie do końca zrozumiałem. Jak będziesz &quot;w okolicy&quot; to wyprowadź mnie z błędu, jeśli możesz ????
A jeśli chodzi o taśmy, to nie umiem z nich do końca zrezygnować ???? Zmniejszę na pewno stawki i trochę mniej ryzykownie będę grał. Pomyślałem, żeby tasiemce grać tak:
  • 3-4 zdarzenia; stawka max. 100zł
  • 5-6 zdarzeń; stawka max. 50zł
  • 7+ zdarzeń; systemem; stawka max. 100zł

Dodatkowo, nie będę grał wersji HARD (kiedyś miałem takie orientacyjne oznaczenia moich taśm: SOFT i HARD ???? ). Teraz będą tylko SOFT i MEDIUM:razz: Jeśli uda się zbudować większy budżet na taśmach, to może zaryzykuję bardziej. Na razie jednak zaciskam pasa, bo ktoś pomyśli, że na taśmach nie można wygrywać ????
Pozdrawiam Ciebie i Wszystkich Innych Odwiedzających ????
Zapraszam do dyskusji!

farson 52

farson

Użytkownik
7+ zdarzeń, to bardzo dużo. Osobiście jak mam grać taśmami to tylko na overy. Przy takich eliminacjach do LM jak i LE to pięknie wchodziły. Co do zwycięstwa to nigdy nie masz 100% pewności, że dana drużyna wygra. Natomiast podczas eliminacji gole zawsze będą wpadać ;)
Obstawiam, że w I kolejce Premier League można będzię spokojnie puścić taśme na kilka zdarzeń np. over +1.5.
Kolejny ciekawy temat temat. Tak trzymać ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
JAK FILIP Z KONOPI
http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&amp;amp;id=428
Bułgaria, jeden z najmłodszych członków UE, licząca 7,5 mln mieszkańców, znana jest Polakom głównie z powodów turystycznych ????
Z kolei kibice piłkarscy na pewno kojarzą takie nazwiska jak Stoiczkow, Bałakow, Leczkow, Kostadinow, S.Petrow czy Berbatow.
Bułgarzy po prostu w piłkę grać potrafią i to nie od wczoraj ???? Ostatnimi czasy ich wyniki wprawdzie nie powalają na kolana, ale kto pamięta mundial USA&#39;94, ten ma pozytywne skojarzenia związane z tą reprezentacją.
Natomiast tamtejsza liga to... duża niewiadoma i dziwne obyczaje ????
Oczywiście każdy zna bułgarską potęgę klubową - CSKA Sofia (31 mistrzostw). Wielu wymieni też bez problemu: Lewskiego Sofia, Litex (Liteks) Łowecz czy Lokomotiw Sofia, ale... kogoś tu jeszcze brakuje ????
Furorę robi w ostatnich latach kto inny, nowa siła tamtej ligi - Ludogorets (właśc. Łudogorec) Razgrad!!!
Gdyby zapytać najwytrawniejszego nawet kibica nie-Bułgara o tę nazwę jeszcze 5 lat temu, zakładam się o wszystkie pieniądze, że byłoby wielkie zdziwienie i cisza ???? . I nie oznaczałoby to nic specjalnego. To tak jakby zapytać mieszkańca Sofii o drużynę Sokoła Kleczew [najświeższy przykład po prostu] ???? , bo w przybliżeniu taką wartość sportową reprezentował jeszcze niedawno ten bałkański ewenement. Ale to się zmieniło; i to baaardzo!!!
Miasto Razgrad to żadna metropolia (30 tys. mieszkańców); raczej mniej znacząca miejscowość na północnym-wschodzie kraju, blisko granicy z Rumunią. [http://pl.wikipedia.org/wiki/Razgrad i http://en.wikipedia.org/wiki/Razgrad].
Wikipedia wspomina o rolnictwie, garbarstwie i fabryce penicyliny. Paryż to to nie jest ???? Zresztą sama nazwa klubu pochodzi od słów: &quot;Dzikie Lasy&quot;.
Inną ciekawostką jest to, że w tamtym regionie mieszka więcej Turków i Romów niż Bułgarów.
Mając już pewien obraz tamtejszych realiów, pora zająć się najciekawszym; naszym &quot;filipem z konopi&quot;: Łudogorcem.
Władze klubu nawiązują do historii innej tamtejszej drużyny - Łudogorie, założonej w 1945 roku, ale de facto obecny twór istnieje zaledwie od roku 2001 (wiadomo, większy prestiż; to tak jak z preparowaniem rodowodów rodzinnych ???? ). [więcej info tu: http://www.ludogorets.com/history_en.html]
Obecna &quot;era&quot;, to jeszcze świeższa historia. Nowy właściciel, biznesmen - Kirył Domuszijew - przejął drużynę 4 lata temu (2010) i zaczęło się dziać!!! ????
Łudogorec był wtedy beniaminkiem II ligi. Zaczęto inwestycje zarówno w kadrę jak i w infrastrukturę sportową. Zbudowano bazę i przebudowano stadion [http://www.ludogorets.com/stadium_en.html]. Kameralny obiekt liczy obecnie 6000 miejsc.
Kupiono też kilku doświadczonych pierwszoligowców.
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
7+ zdarzeń, to bardzo dużo. Osobiście jak mam grać taśmami to tylko na overy. Przy takich eliminacjach do LM jak i LE to pięknie wchodziły. Co do zwycięstwa to nigdy nie masz 100% pewności, że dana drużyna wygra. Natomiast podczas eliminacji gole zawsze będą wpadać ;)

Obstawiam, że w I kolejce Premier League można będzię spokojnie puścić taśme na kilka zdarzeń np. over +1.5.

Kolejny ciekawy temat temat. Tak trzymać ????
Witam, dzięki za reakcję ????
O widzisz, to jest jakiś pomysł. Ja rzadko korzystam z OVER-ów, a może powinienem częściej. Tyle, że przy linii 1,5 to chyba kursy rzadko przekraczają 1,50? W sumie nawet nie wiem, bo nigdy się nie nastawiałem na takie granie. Ale może właśnie lepiej wygrać trochę mniej, ale... wygrać ???? Dzięki wielkie ????

A odnośnie 100% to właśnie dlatego zaasekurowałbym się systemem z jednym lub dwoma błędami na wypadek niespodzianek. Ale to tylko tak na marginesie.

Podsunąłeś mi przy okazji jeszcze jedną myśl. Jak ją mocniej przemyślę, to się oczywiście ze wszystkimi podzielę ????

Dzięki!
Pozdrawiam!

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
JAK FILIP Z KONOPI 2
Z nowym kapitałem Łudogorec nie zamierzał poprzestawać na grze na zapleczu ekstraklasy. Będąc mimo wszystko nowicjuszem, postanowił iść za ciosem i dokonał rzeczy niecodziennej. Rok po roku zanotował kolejny awans!!!
W ten sposób w 24 miesiące drużyna z &quot;Dzikich Lasów&quot; zameldowała się w elicie bułgarskiej piłki, ale to też było za mało dla ambitnego właściciela.
Przed premierowym sezonem w A Grupie (tak nazywa się ekstraklasa bułgarska) pozyskano wielu nowych graczy; głównie obcokrajowców (kilku dobrze Nam znanych: Jarabica, Guldan, Kascelan). Wielu z nich zostało na dłużej i do tej pory stanowią siłę tej ekipy. Tak więc beniaminek sezonu 2011/12 zdawał się mierzyć wysoko. I nie pomylił się!
Właśnie wtedy ustanowiono rekord świata (a przynajmniej Europy), ale o tym za momencik ????
Łudogorec rozegrał swój debiutancki sezon w pięknym stylu. Wyróżniał się na tle reszty i liczył się w stawce do samego końca. Wystarczy że powiem jaki był ich bilans bramkowy ---&gt; 73-16!!!
Przed ostatnią kolejką tracił do lidera - wielkiego CSKA Sofia - 2 punkty, a los chciał, że właśnie na zakończenie sezonu te drużyny miały się ze sobą zmierzyć w bezpośrednim pojedynku! Scenariusz jak w amerykańskim filmie ???? Kopciuszek i gigant, Dawid i Goliat. A stawką jest tytuł CHAMPIONA ????
Nikt nie miał wątpliwości, że z murawy będą lecieć iskry... i leciały. Stadion w Razgradzie pękał w szwach. Gospodarze zaczęli najlepiej jak tylko się dało. Gol w 19. minucie tylko rozjuszył stołecznych.
Posypały się kartki. W samej tylko pierwszej połowie sędzia karał piłkarzy aż 5 razy &quot;żółtkiem&quot;, a tuż przed gwizdkiem kończącym tę część gry, usunął zawodnika CSKA z boiska. Ale na tym nie koniec ????
Po przerwie było jeszcze bardziej nerwowo: 7 żółtych kartek, a w 58. minucie czerwona, tym razem dla gracza gospodarzy. Działo się sporo!
Ostatecznie beniaminek utrzymał skromne prowadzenie i zdobył trofeum!!! Drużyna, która dwa lata wcześniej grała w III lidze została mistrzem Bułgarii!!! Szok!!!
To jeszcze nie wszystko. Zapomniałem wspomnieć, że &quot;Orły&quot; (przydomek Łudogorca) tydzień wcześniej zdobyły Puchar Bułgarii!!! Podwójny szok i podwójna korona!!! ???? Ale, że apetyty rosną w miarę jedzenia, to w lipcu uzupełniono gablotę o Superpuchar!!! ???? Masakra kompletna! Dominacja absolutna! ???? Potrójna korona beniaminka!!!
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
JAK FILIP Z KONOPI 3
Sezon 2012/13 był więc dla Łudogorca kolejnym novum. Nie dość, że teraz to oni bronili tytułu i musieli być jeszcze czujniejsi, to przyszło im zadebiutować w el.LM.
Drużyna, jak co roku, odpowiednio zasilona solidnymi obcokrajowcami (wydano 1,8 mln euro) i podbudowana wspomnianym wcześniej Superpucharem, przystąpiła do kolejnej batalii.
&quot;Orły&quot; rozpoczynały swoją pucharową przygodę od II rundy. Z racji &quot;zerowego&quot; rankingu przyszło im się zmierzyć z bardzo wymagającym rywalem - Dinamem Zagrzeb!
Ten dwumecz na pewno na długo pozostanie w pamięci bułgarskich kibiców. Pierwsze spotkanie, rozgrywane w Razgradzie, układało się wspaniale. Prowadzenie 1:0; czyste konto, które jest - jak wiadomo - bardzo istotne w pucharach i... pechowy gol dla Chorwatów w 93. minucie! Ehhh! Strzelcem bramki był Rukavina, który niedługo później okazał się prawdziwym &quot;katem&quot; naszych bohaterów.
W rewanżu Bułgarzy nie zamierzali składać broni, grali świetnie, dojrzale [oglądałem]. Już na początku meczu wyszli na prowadzenie. Szybko jednak odpowiedział... Rukavina ???? . Taki wynik dawałby dogrywkę, ale Łudogorec nie był tym zainteresowany. 36. minuta i 1:2!!!
Po przerwie ripostuje... Rukavina ???? [co ciekawe, ten zawodnik w całym tamtym sezonie ligowym zdobył tylko 4 gole, a w omawianym dwumeczu popisał się 3 razy ???? ].
Do 90. minuty jest 2:2, co promuje &quot;Orły&quot;. Tyle że historia lubi się powtarzać. Tym razem Dinamo decydujący cios wyprowadza w... 98. minucie!!! Szok!!!
Bułgarzy odpadają, ale wstydu nie przynoszą. Zostaje im walka w lidze i budowanie zgranej drużyny w kontekście kolejnych pucharów.
Może zbytnio wdaję się w szczegóły, ale trzeba przyznać, że Łudogorec nie rozgrywa swoich najważniejszych meczów ot tak. Tam zawsze jest dużo smaczków ???? Pozwolę sobie zaprezentować kolejny ????
W omawianym sezonie (12/13) głównym rywalem do tytułu był tym razem Levski. Znów walka miała się rozstrzygać na finiszu ????
Na trzy kolejki przed końcem rozgrywek obie drużyny spotkały się ze sobą i... wiadomo, &quot;rzeźnia&quot; ???? 13 żółtych i jedna czerwona kartka (dla Ludogorca), ale jeszcze ciekawszy był wynik: 1:0 dla Levskiego po samobójczym golu w doliczonym czasie gry!!! ???? Ten rezultat spowodował, że na dwa mecze przed końcem sezonu to drużyna z Sofii obejmowała pozycję lidera z przewagą jednego punktu!!! ????
Przedostatnia kolejka niczego nie zmieniła i wszystko miało się rozstrzygać znów na linii mety ???? Łudogorec grał ze spadkowiczem i załatwił sprawę bezboleśnie ???? Natomiast Levskiego czekały derby z Lokomotivem! Lider tabeli długi czas prowadził 1:0, ale tym razem koło fortuny nie sprzyjało. Mecz zakończył się remisem 1:1 po... samobójczym golu, a jakże ????
Łudogorec Razgrad znów z tytułem!!! Znów w ostatniej kolejce szczęście sprzyjało. Znów przewaga nad wicemistrzem wyniosła 1 punkt!!!
Mały niesmak pozostawiło odpadnięcie w 1/16 Pucharu (z CSKA), ale najważniejszy był triumf w lidze i kolejna okazja powalczenia w Europie! ????
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
JAK FILIP Z KONOPI 4
Powoli zmierzamy do końca tej pasjonującej historii. Ale najciekawsze ciągle przed Nami ????
Sezon 2013/14 czas zacząć ???? Znów ciekawe transfery (1,9 mln), znów słabsze ogniwa oddane bez większego żalu. Znów duże apetyty. Znów czeka Europa.
Lekki falstart na początek, przegrana po karnych w Superpucharze z Beroe [10 żółtych, 2 czerwone kartki!!!; norma ???? ] Ale już w Europie było dużo sympatyczniej ????
Znów II runda el.LM, ale tym razem przeciwnik już nie tak mocny jak rok wcześniej: Slovan Bratysława. Oba mecze wygrane, doświadczenie zdobyte, punkty do rankingu zgarnięte.
Na kolejnym etapie rywal solidniejszy - Partizan Belgrad, ale Bułgarzy przejechali się po nich jak po Słowakach: 2 zwycięstwa!!!
Już tylko krok od bram raju: faza PLAY-OFF. Tu już łatwych konkurentów nie uświadczysz, nie będąc rozstawionym. Tym razem FC Basel i... dwie wyraźne porażki, ehhh!!! Pozostaje walka w Lidze Europy. Nie sposób pogardzić.
To co się wyprawiało w fazie grupowej LE przeszło jednak najśmielsze oczekiwania chyba nawet najzagorzalszych kibiców z Bułgarii: 6 meczów---&gt;5 zwycięstw i remis. A w grupie były przecież PSV, Czernomorec Odessa i... Dinamo Zagrzeb ???? Tak, tak, to samo Dinamo, które fartownie pokonało Łudogorca rok wcześniej. Zemsta bywa słodka ???? Bułgarzy rozjechali Chorwatów w sumie w stosunku 5:1 i nie pozostawili złudzeń, kto jest lepszy!
W 1/16 LE trzeba było się mierzyć z Lazio. Przypomnę tylko, że w grupie Rzymianie rezerwowym niemal składem pokonali warszawską Legię dwukrotnie.
Na tym etapie nie mogli już jednak pozwolić sobie na lekceważenie kogokolwiek. Jak pokazuje skład wyjściowy włoskiej ekipy, podeszli poważnie i... na Stadio Olimpico przegrali z naszymi bohaterami 0:1!!! Kolejny szok!!!
W rewanżu na Stadionie Narodowym w Sofii, w obecności 30 tys. kibiców doszło do pasjonującego pojedynku. Lazio odrobiło straty z pierwszego spotkania już w 1. minucie. Po chwili było już 0:2, ale na Łudogorca to też było za mało!!! W drugiej połowie Bułgarzy rzucili się do ataku i w 78. minucie na tablicy widniał już wynik 2:2!!! Po chwili trzecią bramkę dla gości aplikuje legendarny Miro Klose, ale nawet to nie pomaga. Brazylijczyk Juninho Quixada ustala wynik tuż przed końcem meczu (3:3) i &quot;Orły&quot; sprawiają sensację!!!
Co ciekawe, spotkały się wtedy dwie drużyny, których symbolem jest właśnie orzeł. Doszło nawet w związku z tym do miłego gestu - Włosi wysłali ponoć do Bułgarii żywy okaz tego ptaka, na znak przyjaźni ????
Tym sposobem NO NAME z Bałkanów zawitał do 1/8 LE!!! Tam odebrał jednak srogą lekcję od Valencii (0:4 w dwumeczu). Tym sposobem &quot;Nietoperz&quot; zjadł &quot;Orła&quot; ???? Mam nadzieję, że Państwo Gucwińscy tego nie czytają.:razz:
Szokujące dokonania Łudogorca! [dużo razy używam tu słowa &quot;szok&quot;, ale nie znam 50-u synonimów tego określenia, a co najmniej tylu bym potrzebował, żeby opisać tę historię ???? ]
No i jeszcze o lidze w sezonie 13/14 słów kilka. Mógłbym lakonicznie stwierdzić, że wygrali, ale nie da się ???? Znów thriller ???? Tam chyba nie potrafią inaczej ????
Ostatnia kolejka; Łudogorec jest liderem przed ostatnią kolejką (o 1 punkt wyprzedza tym razem Litex!!! ???? ); dochodzi do bezpośredniego pojedynku [jak ci Bułgarzy sprytnie przewidują, kto będzie walczył o tytuł; mówię o organizatorach ???? ]
Mecz odbywa się w Łoweczu; Łudogorcowi wystarczy remis i... jest remis (0:0) ???? O dziwo nie mamy zatrzęsienia kartek (5 żółtych, 0 czerwonych; dziwne). Tytuł obroniony!!!
Tym oto sposobem opowiedziałem &quot;rozwiąźle&quot; historię bardzo nietypowej drużyny. Myślę, że warto o tym wiedzieć, bo już niedługo będą oni walczyć o kolejny skalp. Są o krok od fazy grupowej Ligi Mistrzów; i mam wrażenie, że nie są bez szans. Ich rywalem będzie inny bałkański klub, dobrze Nam znana Steaua Bukareszt ????
P.S. W maju tego roku &quot;Orły&quot; zdobyły jeszcze puchar kraju, a wczoraj kolejne trofeum - Superpuchar ???? Po tylu latach dominacji to już jednak nie jest szok, a staje się powoli normą ???? Jakie to wszystko jest względne ???? Teraz szokiem jest, jak Łudogorec straci jakiś punkcik w lidze ????
P.P.S. 3 Mistrzostwa, 2 Puchary, 2 Superpuchary, 1/8 LE... ufff ????

Otrzymane punkty reputacji: +6
juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Trudna taśma, a miało takich nie być, ale chcę się sprawdzić w takich meczach pozbieranych skąd się da ????
Koge - Aarhus @ 2 (2,15)⛔ 0:0 niestety oglądałem; piknik pełną gębą
Odd - Brann @ 1 (1,57)✅ 3:1
Kalmar - Falkenbergs @ 1 (1,65)✅ 3:1
Krasnodar - Spartak @ BTS TAK (1,67)⛔ 4:0 jak oni chcą pokonać Zenit czy CSKA? mam na myśli te sieroty w czerwonych strojach
EWK: 465zł

edit: i właśnie dlatego dziś nie było typu dnia

Do góry Bottom