>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Sylwetki, kontuzje, spostrzeżenia, ciekawostki ze świata tenisa

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Międzynarodowa Federacja Tenisowa (ITF) ogłosiła we wtorek, że Hiszpan Rafael Nadal i Dunka Caroline Wozniacki otrzymują tytuły mistrzów świata za rok 2010.
Nadal został uhonorowany w ten sposób już po raz drugi, a Wozniacki jest pierwszą Dunką, która zdobyła ten tytuł. Oboje są liderami rankingów.
Duńska tenisistka polskiego pochodzenia została mistrzynią świata, mimo że nigdy nie wygrała turnieju wielkoszlemowego. Hiszpan triumfował w tym roku w trzech (z czterech).

- Być umieszczonym na liście mistrzów świata ITF to coś, z czego jestem bardzo dumna. Mam za sobą wspaniały rok i trenuję nadal bardzo intensywnie, by być lepszą tenisistką w 2011 roku - powiedziała Wozniacki.
24-letni Nadal miał niezwykle udany sezon. Wygrał turniej Roland Garros po raz piąty w karierze, Wimbledon po raz drugi i gdy we wrześniu zwyciężył w US Open, został najmłodszym tenisistą w historii, który sięgnął po wszystkie tytuły wielkoszlemowe.

Bracia Bob i Mike Bryanowie (USA) zostali ogłoszeni przez ITF mistrzami świata w grze podwójnej po raz siódmy, co jest swego rodzaju rekordem. Gisela Dulko (Argentyna) i Flavia Pennetta (Włochy) zostały uznane, po raz pierwszy, za mistrzynie świata w deblu kobiet.

Mistrzowie Letnich Igrzysk Olimpijskich Młodzieży, Juan Sebastian Gomez (Kolumbia) i Daria Gawriłowa (Rosja) zostali mistrzami świata ITF juniorów za rok 2010.

Esther Vergeer (Holandia) i Shingo Kunieda (Japonia) zostali ogłoszeni przez ITF mistrzami świata w tenisie na wózkach. Vergeer została mistrzynią ITF po raz jedenasty z rzędu, a Japończyk czwarty raz z kolei.

Mistrzowie świata ITF otrzymają oficjalnie swe dyplomy na dorocznym Obiedzie Mistrzów, 31 maja 2011 r. w Paryżu podczas turnieju Rolanda Garrosa.

Źródło: www.sports.pl

hellraiser 636

hellraiser

Forum VIP
Ivanisević wraca!
Goran jak narazie potwierdził że wraz z Marinem Ćilićiem zagra w deblu w turnieju cyklu głównego w Zagrzebiu.
Lepiej wyglądałaby para mieszając Gorana z Dr Ivo.
http://de.eurosport.yahoo.com/01022010/73/atp-zagreb-deutsche-draussen-ivanisevic-zurueck.html
Eltingh &amp; Haarhuis w Rotterdamie
Najlepsza para Holenderska też odkłada swoją emeryturę na parę dni i wróci do gry na półmastersie u siebie w kraju. Pieniądze które zarobią przekażą charytatywnie na rzecz fundacji dyrektora generalnego tego turnieju też bardzo znanego byłego singlistę Rysia Krajicka.
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2010/12/Other/Rotterdam-Eltingh-Haarhuis-Take-Wild-Card.aspx

hellraiser 636

hellraiser

Forum VIP
Odesnik wraca z banicji.

Dokładnych linków nie mam lecz informację przelatują przez fora że Odesnik który miał mieć dwuletnią banicję od zawodowego tenisa będzie wolnym graczem od 29 Grudnia 2010 r.

Straci wszystkie punkty więc będzie nienotowany i nie będzie mógł ubiegać się o dzikie karty ale co to za kara w porównaniu z dwuletnim zakazem gry?.

Przypomnę że po aferze w Australii ten gracz stracił u wielu między innymi u Roddicka który jako pierwszy alarmował o zawieszeniu rodaka.

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Miał zostać następcą Borisa Beckera, ale nigdy nie udało mu się wspiąć na szczyt. Największym sukcesem Nicolasa Kiefera jest srebrny medal olimpijski wywalczony w grze podwójnej w Atenach (2004), a teraz niemiecki tenisista postanowił zakończyć karierę.
&quot;W końcu, po 15 latach nadszedł czas, by zająć się w życiu czymś innym. Chcę rozpocząć nowy rozdział, a przełom roku jest chyba tego najlepszym momentem&quot; - powiedział 33-letni Kiefer.

Teraz zamierza skupić się na sprawach rodzinnych. 11 sierpnia został ojcem i najbliższy okres chciałby poświęcić swojemu dziecku. &quot;Kiedy ostatnio byłem poza domem, bardzo brakowało mi kontaktu z córką. Teraz codziennie zasypiam i budzę się obok Mabelle. To są chwile, których nie chcę nikomu oddać, ani ich stracić&quot; - podkreślił.

Decyzję o zakończeniu sportowej kariery podjął w ciągu ostatnich dni. &quot;Dotarło do mnie, że jako tenisista niewiele już zdziałam. Mam za sobą wspaniałe chwile, poznałem mnóstwo cudownych ludzi, byłem w wielu krajach i niesamowicie dużo się przy tym nauczyłem. To wystarczy. Teraz jestem ojcem i mam córkę&quot; - zaznaczył Kiefer, który najwyżej w rankingu ATP był 10 stycznia 2000 roku, kiedy zajmował czwarte miejsce.
Kariera Niemca rozpoczęła się od wygranych wielkoszlemowych turniejów juniorskich w Melbourne i Nowym Jorku. W dorosłym tenisie zaszedł najdalej do półfinału Australian Open w 2006 roku. W sumie wygrał sześć turniejów w grze pojedynczej. Po raz ostatni triumfował dziesięć lat temu.

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Urszula Radwańska, Magda Linette oraz deblistki Klaudia Jans i Alicja Rosolska znalazły się w składzie tenisowej reprezentacji Polski na rozgrywki Fed Cup w Grupie I Strefy Euroafrykańskiej.
W drużynie, powołanej przez kapitana Tomasza Wiktorowskiego, zabrakło Agnieszki Radwańskiej, obecnie 14. tenisistki świata, która wciąż leczy kontuzję lewej stopy (uległa przeciążeniowemu złamaniu kości palca i w listopadzie przeszła operację) i nie wiadomo kiedy rozpocznie sezon. http://diff3.smartadserver.com/call/pubjumpi/undefined/6938/S/[timestamp]/?]
[/url]

&quot;Nie trzeba byś specjalnym znawcą tenisa, żeby wiedzieć, że to najmocniejszy skład, jaki możemy obecnie wystawić. Biorąc pod uwagę brak Agnieszki, naszym głównym celem jest utrzymanie się w Grupie I, a wszystko, co nam się uda osiągnąć ponadto, będzie bonusem. To nie znaczy, że w Izraelu nie będziemy walczyć o pierwsze miejsce w grupie i wejście do play off. Jednak realnie patrząc na siłę innych drużyn, będzie to bardzo trudne zadanie. Wiele będzie zależało od losowania grup, które nastąpi tuż przed rozpoczęciem turnieju&quot; - powiedział PAP Wiktorowski.

Radwańska w przyszłym tygodniu poleci do Melbourne, gdzie jej młodsza siostra Urszula wystartuje w eliminacjach do wielkoszlemowego Australian Open. Jeśli sama będzie się dobrze czuć i uzna, że jest w stanie grać, wystąpi w turnieju głównym. Ostateczną decyzję podejmie jednak w ostatniej chwili.
W reprezentacji zagra natomiast jej młodsza siostra Urszula, zajmująca obecnie 193. miejsce na świecie. W sierpniu 2009 roku była już 62. w rankingu, ale w ubiegłym roku w styczniu lekarze stwierdzili u niej pęknięcie jednego z kręgów w lędźwiowym odcinku kręgosłupa. Musiała pauzować ponad sześć miesięcy i teraz odrabia straty.

Obecnie drugą Polką w klasyfikacji WTA Tour jest Magda Linette - 177. Natomiast wśród deblistek Rosolska jest numerem 47., a Jans - 49.

&quot;Z tego, co wiem, to grę w drużynie Danii już potwierdziła liderka rankingu WTA Tour - Caroline Wozniacki, Białorusinki mogą liczyć choćby na Wiktorię Azarenkę, a gospodarze na Shahar Peer, a więc zawodniczki ze ścisłej światowej czołówki. Gdyby Agnieszka była zdrowa i mogła zagrać, to też należelibyśmy do najmocniejszych ekip, patrząc na lokaty najlepszych zawodniczek w rankingu. Bez niej nasze akcje stoją o wiele niżej, co nie znaczy, że skazani jesteśmy na ostatnie miejsca w grupie&quot; - dodał Wiktorowski.
Rywalizację w Grupie I Strefy Euroafrykańskiej polska drużyna rozpocznie w dniach 31 stycznia - 6 lutego na twardych kortach w izraelskiej miejscowości Ejlat, obok ekip Austrii, Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Danii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Węgier, Izraela, Łotwy, Luksemburga, Holandii, Rumunii i Szwajcarii.
W wyniku losowania drużyny zostaną podzielone na cztery grupy, których zwycięzcy zagrają w parach play off o miejsce w barażach o Grupę Światową II w 2012 roku.

Źródło: http://www.sports.pl

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Belgijka Justine Henin, była liderka światowego rankingu tenisistek, postanowiła zakończyć karierę z powodu kontuzji łokcia. To drugi taki przypadek w jej karierze - poprzednio wycofała się w maju 2008 roku, ale wróciła na korty półtora roku później.
Informację o zakończeniu kariery podała w środę rzeczniczka prasowa słynnej tenisistki.
&quot;Przeszłam ostatnio kilka testów medycznych, które potwierdziły, że stan mojego łokcia bardzo pogorszył się po występach w turnieju Australian Open (trwa obecnie w Melbourne)&quot; - przyznała Henin na swojej stronie internetowej.

&quot;Od pewnego czasu ból się nasilał, ale myślałam, że dzięki silnej woli przezwyciężę problemy. Niestety, wyniki badań oraz moi lekarze nie pozostawiają złudzeń. Nie mogę kontynuować kariery&quot; - dodała tenisistka.
Belgijka, siedmiokrotna triumfatorka wielkoszlemowych turniejów, po raz pierwszy wycofała się z zawodowego tenisa w maju 2008 roku. W momencie ogłaszania tej zaskakującej decyzji zajmowała pierwsze miejsce w rankingu światowym. Półtora roku później znów pojawiła się jednak na korcie.

Zdaniem wielu fachowców, do zmiany decyzji skłonił ją przypadek Kim Clijsters. Druga ze słynnych belgijskich tenisistek wróciła w sierpniu 2009 roku na kort po urodzeniu dziecka i wkrótce potem wygrała wielkoszlemowy turniej US Open.

Henin urodziła się 1 czerwca 1982 roku w Liege. Zawodową karierę rozpoczęła w 1999 roku. Wygrała 43 turnieje, w tym siedem Wielkiego Szlema. Dwukrotnie triumfowała w Warszawie - w 2005 i 2007 roku.

Jako pierwsza Belgijka awansowała w 2001 roku do finału Wimbledonu, w którym przegrała z Venus Williams. Jest również pierwszą tenisistką z Belgii, która wygrała turniej wielkoszlemowy - w 2003 roku w finale French Open pokonała rodaczkę Kim Clijsters. W tym samym roku triumfowała w US Open, a w 2004 roku w Australian Open.

W 2004 roku zdobyła w Atenach złoty medal olimpijski. W 2005, 2006 i 2007 roku wygrała French Open. W 2007 roku po raz drugi zwyciężyła w US Open - był to jej ostatni wielkoszlemowy sukces.

&quot;Teraz jest już jasne, że moja kariera definitywnie się zakończyła. Muszę to zaakceptować, choć jest mi bardzo trudno. Zwłaszcza po tym, gdy wróciłam na korty z ogromnym duchem walki&quot; - podsumowała Henin.
Podczas trwającego obecnie Australian Open Belgijka odpadła w trzeciej rundzie.

K 17

klajdi

Użytkownik
Witam ;) mam takie jedno pytanie, które mnie nurtuje po obejrzeniu meczu Robredo - Fognini, a własciwie jego końcówki. Otóż moje pytanie dotyczy zachowania Tommyego. Po meczu nie chciał on bowiem podac ręki Fogniniemu, choć ten starał sie to zrobić kilka razy. Wie może ktoś dlaczego? Nie oglądałem całego meczu i niestety nie wiem co było powodem takiego zachowania ze strony Tommyego, ale widac było że był strasznie wkurzony na Włocha ;P

tomekbdg 0

tomekbdg

Użytkownik
Meczu nie widziałem. Też jestem ciekaw, co musiał zrobić by wyprowadzić z równawagi Tomma. Co prawda można dostrzec, że Fabio nie jest zbytnio wielbiony przez kolegów z fachu.

king_roger 12

king_roger

Użytkownik
Co by nie było, to panowie będą mieli okazję sobie wszystko jeszcze raz wyjaśnić, bo w I rundzie turnieju w Brazylii znów staną do walki. Na pewno będzie ciekawie ????
Oglądałem końcówkę spotkania w Santiago i szczerzę powiem, że chyba jakieś wymiany słowne musiały mieć miejsce, że Robredo tak się wkurzył. Nie podobało mi się zachowanie Hiszpana, nie wiem, co dokładnie się stało, ale powinien podziękować i do szatni, a nie obrażonego udawać, bo to nie przystoi takiemu tenisiście.????

damianho91 82

damianho91

Użytkownik
Witam ;) mam takie jedno pytanie, które mnie nurtuje po obejrzeniu meczu Robredo - Fognini, a własciwie jego końcówki. Otóż moje pytanie dotyczy zachowania Tommyego. Po meczu nie chciał on bowiem podac ręki Fogniniemu, choć ten starał sie to zrobić kilka razy. Wie może ktoś dlaczego? Nie oglądałem całego meczu i niestety nie wiem co było powodem takiego zachowania ze strony Tommyego, ale widac było że był strasznie wkurzony na Włocha ;P
Meczu nie widziałem. Też jestem ciekaw, co musiał zrobić by wyprowadzić z równawagi Tomma. Co prawda można dostrzec, że Fabio nie jest zbytnio wielbiony przez kolegów z fachu.
Co by nie było, to panowie będą mieli okazję sobie wszystko jeszcze raz wyjaśnić, bo w I rundzie turnieju w Brazylii znów staną do walki. Na pewno będzie ciekawie ????

Oglądałem końcówkę spotkania w Santiago i szczerzę powiem, że chyba jakieś wymiany słowne musiały mieć miejsce, że Robredo tak się wkurzył. Nie podobało mi się zachowanie Hiszpana, nie wiem, co dokładnie się stało, ale powinien podziękować i do szatni, a nie obrażonego udawać, bo to nie przystoi takiemu tenisiście.????

http://www.eurosport.pl/tenis/movistar-open/2011/skandal-w-turnieju-atp_sto2653703/story.shtml

mozi 552

mozi

Użytkownik
Jestem pozytywnie zaskoczony ofensywą tenisową Sportklubu w tym roku ;) W tym tygodniu transmisje z Memphis, w poprzednim Rotterdam, wcześniej Johannesburg, a za tydzień duży turniej w Acapulco. Wreszcie jakiś tenis w polskiej TV, poza Eurosportem (w poprzednich latach z tego co pamiętam transmitowali dosłownie kilka turniejów w całym sezonie).

widzu 4,5K

widzu

Forum VIP
W przyszłym tygodniu bedzie Acapulco oraz Dubai!!!!!! To bedzie dopiero święto tenisa ???? Brawo dla SP, oby tak dalej. Eurosport to tylko WTA a WTA to nie sport...

andre@ 4,3K

andre@

Użytkownik
A propo transmisji :

1.Turniej w Memphis pokazuje za darmo włoska telewizja na Astrze czy Hot Berdzie, nie pamiętam &quot;Super Tenis TV&quot; Kanał ogólnodostępny za free. MOzna go złapać na zwykłą antene i tuner byle jaki. Kanał swietny, transmitują chelendzery, WTA i ATP

2.Super tenis TV pokazywał turnieje w Australii przed szlemem, Puchar Hopmana, Fed cap był na zywo z Australii - mnóstwo tenisa 24 godzine na dobe - za darmoche ! polecam !

3.TAk samo mozna oglądać za free tenis w Dubaju , na Astrze , kanał sportdubai

no i Eurosport free na Astrze tyle że po szwabsku !

Andre@

andre@ 4,3K

andre@

Użytkownik
tak polecam , chele są pokazywane bardzo często na żywca, a tak wogóle kanał jest zajefajny, tenis 24 h na dobe, bardzo duzo WTA i ATP na żywca, mozna włoskiego też podreperować albo się poduczyc, he he

wiem sam miałem kablówke, ale się wyniosłem, po prostu przepłacałem i tyle , szkoda kasy na Vektre

na FTA czyli free to air są jeszcze kanały pozyteczne i bezpłatne,

satelita, tunerek, lista wyszuka Ci się sama i oglądasz za free, na supertenistv oglądałem już masę turniejów, pokazywali też na zywca finał pucharu devisa Serbia - Francja , pozdro!

hellraiser 636

hellraiser

Forum VIP
Sportklub, ESy i SuperTennis są na &quot;n&quot;

Tak jak koledzy mówią wszystko prawda challengery, liga włoska, ATP, WTA są na LIVE jest trochę materiałów ze starych lat, wiadomośći z livescore&#39;am jest tego tam dużo i dosyć treściwie.

Co do Sportklubu z 2-3 lata temu dawali prawie co tydzień tenis lecz częściej damski i jeśli męskie turnieje to te słabo obsadzane #250tki lub turnieje w Niemczech.

Teraz jeśli widownia przed TV będzie duża taka polityka będzie utrzymywała się do końca sezonu na pewno.

andre@ 4,3K

andre@

Użytkownik
Jak tenis sie przenosi do Francji WTA czy ATP to chętnie zaglądam do internetowej francuskiej prasy tenisowej. Przed meczem wyczytałem wywiad z Soderlingiem : cytuje

&quot;Robin S öderling : «Ce match aurait pu aller dans n&#39;importe quel sens, l&#39;écart entre nous était très faible et il a vraiment bien joué. Je ne me sentais pas très bien aujourd&#39;hui sur le court alors je suis ravi de m&#39;en être sorti. Je suis malade depuis dimanche, avec de la fièvre mais depuis hier ça va un peu mieux. Seulement c&#39;est différent de se sentir mieux au fond de son lit que sur le court ! J&#39;espère que demain ça ira mieux car contre Llodra ce sera un gros match.» - C.B.&quot;

W skrócie mozna przetłumaczyć : że Soda od niedzieli gorączkuje, nie czuje się na siłąch i ogólnie jest niezdrowy, że czeka go ciężki mecz i nie wiadomo czy sprosta ?

Meczu nie oglądałem, ale z tego co czytałem powyżej to słowa Szweda mozna uznać za sciemke, sam myslałem że Llodra u siebie pyknie już podmęczonego Szweda, z kim będzie grał dalej Soda ?

Andre@

S 10,5K

sheva91

Użytkownik
Meczu nie oglądałem, ale z tego co czytałem powyżej to słowa Szweda mozna uznać za sciemke, sam myslałem że Llodra u siebie pyknie już podmęczonego Szweda, z kim będzie grał dalej Soda ?

Andre@
Z Melzerem bądź Tursunovem.

Do góry Bottom