to ja sie wypowiem jako niemal absolwent tejże uczelni.
Jeśli chodzi o Ekonomię samą w sobie na UEk'u, to nie są to jakoś wybitnie wymagające studia, bez wysiłku można sobie je przejść i międzyczasie korzystać ze studenckiego życia. Jak to na UEk'u, początkowo na wsyztskich kierunkach są te same przedmioty, taki wstęp do tego co czeka Was później. Z czasem wybiera się specjalność, na Ekonomii tych specjalności za wiele nie było, a zawsze to zależy od ilości chętnych (zazwyczaj otwierało się dwie - Gospodarowanie nieruchomościami i coś jeszcze. (poza tym do wyboru są :Ekonomia menedżerska, Przedsiębiorczość i innowacje, Strategie rozwoju i doradztwo ekonomiczne, Strategie rozwoju społeczno-ekonomicznego,Zarządzanie i doradztwo personalne) oczywiście w zależności od chętnych. Poza tym Ekonomia i Zarządzanie kojarzy mi się z dużą ilością fajnych lasek, także jeśli chodzi o ten aspekt, to polecam
Ja osobiście kończę
Finanse i Rachnkowość i mogę powiedzieć, że to znacznie bardziej wymagające studia, duży nacisk na rozwijanie zdoloności analitycznych, matematycznych itd. Zdarzało się, że w sesji było i 10 egzaminów + do tego zaliczenia, także nieciekawie.
Co prawda trudniej się dostać na FiR, bo progi wysokie, ale dla oferowaych specjalności warto spróbować:
Bankowość
Doradztwo podatkowe
Finanse przedsiębiorstw
Finanse i administracja publiczna
Inżynieria finansowa
Projektowanie i finansowanie ochrony środowiska
Rachunkowość i rewizja finansowa
Rynki finansowe i doradztwo inwestycyjne
Ubezpieczenia
Jak widać, bardzo życiowe i perspektywiczne przedmioty. Na każdym z nich po kilka przedmiotów na semestr, które są poświęcone różnym obszarom związanym ze specjalnością. A co do praktyk i pracy, to też zdecydowanie łatwiej znaleźć, gdyż instytucji bankowych i finansowych mamy od groma i każdy znajdzie coś dla siebie.
tyle ode mnie, jak macie pytania, to piszcie