rogerfede93
Użytkownik
Mistrzostwa Europy - Klagenfurt - Mężczyźni
Mecz od 11.15
Mecz od 11.15
Samoilovs/Smedins vs Brouwer/Meeuwsen 1 @ 2.00 Bet365 2-0
za 6j.
Obie pary grały nie tak dawno ze sobą w półfinale turnieju w Gstaad. Wtedy górą po wyrównanym trzy setowym boju byli Łotysze. Szczerze mówiąc mocno dziwi mnie ten kurs i fakt, że po raz kolejny minimalnym faworytem są Holendrzy. Z moich obserwacji wynika, że jednak Brouwer i Meeuwsen w ostatnim czasie nieco spuścili z tonu. Nieudane MŚ, potem co prawda brąz w Gstaad, ale następnie znowu fatalny występ w Yokohamie. W tym turnieju też grają dosyć nierówno. Mimo, że udaje im się wygrywać kolejne spotkania to brakuje mi konsekwencji i stabilności w ich poczynaniach. Przegrany pojedynek z parą Bockermann/Fluggen, stracony set z Czechami Kubala/Hadrava to oznaki, że przydarza się im częściej gorszy okres. W ćwierćfinale z Polakami też nie błyszczeli i gdyby tylko Kantor i Łosiak zachowali więcej spokoju to mogliby nawet to spotkanie wygrać. Wiadomo nie od dzisiaj, ze jest to para bardzo ofensywna, która opiera swoją grę na agresji, sile ognia w ataku i gry na siatce. Natomiast już w elementach defensywnych nie ma szału. Nie są oni zbyt szybcy, nie posiadają tej płynności w poruszaniu się. Jeżeli ich atak, zagrywka nie funkcjonuje tak jak trzeba to ciężko zmienić im cokolwiek i spróbować odwrócić losy spotkania poprzez inne elementy. Na pewno nie są zestawieniem, aż tak wszechstronnym jak ich przeciwnicy. Akurat Samoilovs i Smedins z każdym meczem wyglądają pewniej. W ich przypadku widać zwyżkę formy. Dzisiaj w 1/4 pokonali Hiszpanów Herrera/Gavira i przyznam, że po za jednym słabszym momentem ich gra wyglądała więcej niż przyzwoicie. Świetnie wyglądała współpraca blok-obrona. Obaj to dynamiczni i tacy żwawi siatkarze. Czują grę, potrafią doskonale bronić. Para wręcz wzorowo przygotowana pod względem fizycznym. Na ten moment i biorąc pod uwagę to co można było zobaczyć w wykonaniu obu par w tych zawodach trzeba przyznać, że jakość gry, a przede wszystkim solidność jest po stronie Łotyszy. Oni nie mają, aż takich wahań formy i potrafią w najważniejszych momentach rozegrać kosmiczne punkty. Kluczem do sukcesu będzie skuteczność w pierwszej akcji i utrzymanie dobrej dyspozycji w grze obronnej. Stać na to tę parę. Też ich przewaga powinna być widoczna w jakości przyjęcia. Oni raczej nie mają w tym elemencie problemów. Natomiast Holendrzy od czasu do czasu potrafią się zaciąć w jakimś ustawieniu i ze słabszego przyjęcia nie zawsze mogą utrzymać wysoką skuteczność w ataku. Myślę, że buki przesadzają stawiając Brouwera i Meeuwsena w roli faworytów, gdyż stracili oni nieco na pewności w grze i jutro Łotysze jak najbardziej w mojej ocenie mogą ten mecz wygrać i zapewnić sobie miejsce w finale. Co więcej na ten moment są po prostu parą prezentującą wyższy poziom i potencjał w grze.