adqs
Forum VIP
Typ: Bełchatów @ 1.44 Bet365 0:1
Po ośmiu latach Ekstraklasa wraca do Radomska. Chociaż wraca, to raczej nieodpowiednie słowo. Zawita tylko na dwie godziny.Tymi słowami spotkania zapowiada oficjalna strona GKS Bełchatów.
Właśnie to, że spotkanie zostanie rozegrane w Radomsku upatruję jako największą przewagę bełchatowian. Dodatkowo wspierać ich będzie duża grupa kibiców, gdyż oba miasta (Radomsko-Bełchatów) o zaledwie 40 kilometrów.
Oba zespoły dzieli ogromna różnica. GKS jest w czołówce tabeli, piotrkowianie zaś praktycznie na jej dnie. GKS to drużyna z Ekstraklasy, Concordia w Pucharze zaś broni honoru III ligi łódzko-mazowieckiej.
Kolejnym argumentem za są problemy organizacyjno-finansowe w klubie z Piotrkowa. W zespole gra bardzo wielu dotychczasowych juniorów.
Trener GKS-u Maciej Bartoszek mecz zapowiada słowami
Do Radomska trener Bartoszek zabrał swój najmocniejszy skład, prawdopodobnie szansę gry od pierwszej minuty dostanie Dawid Nowak.W poniedziałek na odprawie chyba wyraziłem się jasno i wszyscy piłkarze wiedzą, po co jadą do Radomska. Po prostu nie wyobrażam sobie innego scenariusza niż nasza wygrana. Inny wynik byłby dla mnie dużym policzkiem, a dla zawodników wielką kompromitacją. Na pewno nie lekceważymy rywala i bardzo nam zależy, aby zrehabilitować się po porażce z Górnikiem.
Dolcan Ząbki - Wisła Kraków
Wisła @ 1.45 Bet365 0:1
Wicemistrzowie Polski rozpoczynają drogę po trofeum Pucharu Polski. Trener Maaskant o spotkaniu z czerwoną latarnią I ligi mówi w ten sposób: „Przyjechałem do Polski wygrywać trofea, a Puchar Polski to przecież też trofeum. Wiem, że Wisła do tej pory nie wygrywała Pucharu Polski zbyt często. Dla mnie to trofeum do zdobycia i jutro rozpoczynamy drogę po nie”.
Dolcan jest zespołem, który w zeszłym sezonie wyeliminował zespół Śląska Wrocław, a nieco później bliski był wyrzucenia z rozgrywek kieleckiej Korony odpadając jednocześnie po dogrywce. Wtedy jednak ząbkowiczanie znajdowali się w zupełnie innym położeniu w pierwszoligowej tabeli. Byli wtedy w bezpiecznych rejonach, okolicach miejsc 10-13.
Trener Maaskant zabrał do podwarszawskiej miejscowości zawodników bardzo znanych, m.in. Andraża Kirma, Patryka Małeckiego czy Pawła Brożka. Holender zapowiada, że spotkanie muszą wygrać, i traktuje je może nawet poważniej niż starcia ligowe. Wiadomo, że czasem niespodzianki się zdarzają, tu jednak jej nie widzę, bo uważam, że chęć dobrego zaprezentowania się w dłuższym wymiarze czasowym trenerowi obu skrzydłowym Wisły- Małeckiego i Kirma może odbić się na zawodnikach Dolcana bardzo niekorzystnie.
Górnik Zabrze- Lechia Gdańsk
Typ: Górnik Zabrze @ 2.25 Bet365 0:2
Jedno z ciekawszych dzisiejszych starć. Jest to jedna z dwóch par, gdzie zmierzą się ze sobą dwa Ekstraklasowe zespoły. Biorąc pod uwagę fakt, że Górnik w zeszłym sezonie harcował na zapleczu najlepszej ligi świata, to zabrzanie będą gospodarzem.
Właśnie tu rozpatrywałbym ich szansy. Wiadomo, że grając na wlasnym boisku motywacja jest zupełnie inna. Gdańszczanie po przebyciu kilkuset kilometrów na pewno zagrają tak, by mieli siły na najbliższy mecz ligowy z Górnikiem, tym razem w Zabrzu.
Górnik prezentuje kapitalną formę na początku sezonu, zdobyli aż 12 punktów w sześciu dotychczasowych meczach, Zabrzanie wreszcie grają na miarę swojego potencjału i chcą z pewnością kontynuować dobrą passę w spotkaniu pucharowym. Lechiści grają bardzo średnio, słabsze mecze przeplatają tymi lepszymi. W ostatnim meczu wygrali z Cracovią, ale czy to taki sukces? Moim zdaniem pokonanie najsłabszej drużyny w lidze jest obowiązkiem. Zabrzanie zaś zepchnęli z pozycji wicelidera bełchatowski GKS. Uważam, że grając na takim poziomie i z takim zaangażowaniem jak z Bełchatowem są w stanie odprawić z kwitkiem zespół z Gdańska, który nie stawia sobie dalekosiężnych celów związanych z Pucharem Polski.
Kadry obu zespołów
Osiemnastka Górnika na mecz z Pucharu Polski z Lechią Gdańsk
Bramkarze: Sebastian Nowak, Łukasz Skorupski
Obrońcy: Michał Bemben, Mariusz Jop, Mariusz Magiera, Adam Marciniak
Pomocnicy: Vladimir Balat, Grzegorz Bonin, Adam Danch, Rafał Kucza, Aleksander Kwiek, Rafał Pietrzak, Mariusz Przybylski, Marcin Wodecki
Napastnicy: Tomasz Chałas, Szymon Sobczak, Adrian Świątek, Tomasz Zahorski
Kadra Lechii na mecz z Górnikiem: Paweł Kapsa, Sebastian Małkowski, Vytautas Andriuskevicius, Sergejs Kozans, Krzysztof Bąk, Hubert Wołąkiewicz, Deleu, Paweł Nowak, Łukasz Surma, Marko Bajić, Traore, Marcin Kaczmarek, Marcin Pietrowski, Ivans Lukjanovs, Tomasz Dawidowski, Paweł Buzała, Bedi Buval, Aleksandr Sazankov, Piotr Wiśniewski.
Oba zespoły zagrają mocnymi składami, ale liczę, że to górnicy awansują do najlepszej 16-ki.