diuq85
Użytkownik
Słowenia - Finlandia 3-1
Mikasa Cup (Maribor/Słowenia)
Typ: Słowenia
Kurs: 1,85
Buk: Unibet
Drugi dzień międzynarodowego turnieju w słoweńskim Mariborze. Obsada tego turnieju bardzo wyrównana. Oprócz gospodarzy i Finów, występują tutaj reprezentacje Słowacji i Iranu. We wczorajszych meczach obyło się bez niespodzianek. Słowenia pokonała po tajbreku Słowację, natomiast zespół ze Skandynawii ograł Azjatów. Wszystkie reprezentacje grają w bardzo mocnych składach, nie ma tutaj testowania młodych graczy, wszystko opiera się na rutynie i doświadczeniu. We wczorajszym spotkaniu trener Veselin Vukovic korzystał głownie z 6 zawodników: Pajenk, Sket (zdobył aż 31 punktów), Kamnik, Vincic, Jakopin, Urnaut. Zabrakło tylko Gaspariniego, ale jest w kadrze na ten turniej, być może zagra dzisiaj. Skład gospodarzy bardzo silny, praktycznie identyczny jak w meczach Ligi Europejskiej, tak udanej w tym sezonie. Finowie, sporo męczyli się z reprezentacją Iranu, chociaż wynik 3-1 nie odzwierciedla tego, Iran postawił poprzeczkę naprawdę wysoko, przegrywając końcówki setów. We wczorajszym meczu Daniel Castellani korzystał głównie z 6 graczy: Esko, Sammelvuo, Sivula, Kunnari, Shumov, Oivonene Ma.
Moim zdaniem w tym spotkaniu wygrają gospodarze, za którymi przemawia atut własnego podwórka, oraz gra na poważnie w tym turnieju, o czym zapewniał trener Vukovic jak i słoweńska federacja. Wspomniałem już, bardzo dobry sezon reprezentacji Słowenii, 3 miejsce w LE, o mały włos finał tej imprezy (no ale porażka z Hiszpania 2-3 w PF). Cały czas drużyna w równej formie, o dobrych parametrach fizyczny, silnej zagrywce. Drużyna od kilku lat regularnie robi postępy, gra przyjemna dla oka
Finowie, niczym specjalnie się nie wyróżniają, w spotkaniach LŚ zagrali dobrze tylko kilka spotkań, ale to było wręcz wykorzystanie słabej postawy rywali (głownie mam tu na myśli Serbię)
Spotkanie turniejowe, ale myślę, że warto spróbować pokusić sie o typ na Słowenię