Analizy pisałem przed pojawieniem się kursów, o ile w meczu
Polska -
Niemcy można było spodziewać się równych, o tyle drugim półfinale nie spodziewałem się takiego faworyzowania Rosjanek przez buki.
Polska - Niemcy
Pierwszy mecz półfinałowy. Przedsmak tej rywalizacji mieliśmy kilka dni temu podczas dwóch meczy sparingowych (3-2; 2-3). Mecze teraz powinny stać na wyższym poziomie i trzeba spodziewać się równie zaciętego meczu, bo spotkania Polek z Niemkami od kilku lat są bardzo interesujące i co ciekawe, te najważniejsze wygrywają Polki.
Obie drużyny na pewno znają się bardzo dobrze. Świetny mecz z Bułgarią zagrała Gośka Kozuch i głównie 2 set to jej zasługa, bo tam Niemki przegrywały już 4-5 punktami, a jej koleżanki niemożliwe męczyły się w ataku. Na pewno zdecydowana liderka zespołu, oprócz gry buduje bardzo ważną atmosferę i ducha w zespole. Grun i Brinker na pewno bardzo groźne. Wydaje mi się, że Sschuske gdzieś zgubiła formę i gra poniżej (moich) oczekiwań. Guidetti ma do dyspozycji dwie libero i widać, że korzysta z wymiany dość często.
Polki prowadziły dziś już 2-0 i potem gra się posypała. Na pewno można to zwalić w pewien sposób na zmiany wykonane przez Świdra. Całkiem całkiem zagrała Kasprzak, Martałek strasznie nerwowe ataki, chyba była stremowana, Dolata miała dziś dołek, ale jutro powinno być na optymalnym poziomie. Fajny mecz Okuniewskiej, kilka bardzo dynamicznych ataków i sporo punktowych bloków. Rozegranie też dziś nie funkcjonowało, jak we wcześniejszych meczach, ale myślę, że to wszystko na półfinał będzie grało. Dobry mecz Anki.
Wynik meczu niełatwo wytypować. Serce podpowiada, że Polki wygrają, rozum chyba też. Znów trzeba zagrać dobrze blokiem, bo to jest nasz duży atut na tym turnieju. Z Niemkami umiemy grać, a do tego kolejna ciekawostka: w 2003 roku Polki na Mistrzostwach Europy właśnie w hali w Ankarze zostały mistrzyniami, pokonując - uwaga: Niemki w półfinale i Turczynki w finale (Skowrońska pamięta
). Może mała powtórka z pamiętnego turnieju?
Moje propozycje
Polska wygra --- 1.90 @ 4/10 Expekt
WYNIK: 3-1
Rosja - Turcja
Drugi półfinał, co ciekawe o późniejszej godzinie i to dość dziwne dla mnie, bo zwykle wszystko ustawiane jest pod gospodarza (regeneracja na finał). Warto się temu przyjrzeć, bo jest to zmyślnie ułożone. Każda drużyna w całym turnieju ma tylko dzień przerwy i co ciekawe z Grupy B dwójka faworytów (
Serbia i
Rosja) pauzowała jako pierwsza, czyli Rosjanki grają dziś 4 mecz z rzędu w ciągu czterech dni i to może być odczuwalne. Turcja oczywiście dzień przerwy przed półfinałem. Ale to raczej taka ciekawostka i nie będę się zagłębiał w jakieś teorie itp.
Turczynki powinny postraszyć Ruskie serwisem. Niemki miały niemały problem z dokładnym przyjęciem, a u rywalek jest w kogo celować. Skrzydła Turcji nie są jakieś genialne, ale dobrze to wygląda w całości, fajną zmianę ostatnio dała Ozsoy. Duża odpowiedzialność na Neslihan i jestem ciekaw jak będzie grała jutro. Naz - młoda rozgrywająca, ale widać, że piłka się jej słucha i całkiem nieźle to wygląda, dobrze współpracują z nią środkowe.
Rosjanki od początku rozgrywek nie imponują, liczyłem na dużo lepszą grę. Ale może ta rosyjska lokomotywa dopiero się rozpędzała i teraz trudno będzie ją zatrzymać. Dziś z Holenderkami od końca pierwszego seta, do końca meczu świetna gra na siatce i tym razem dwie "wieże" - Ekaterina i Liubov zagrały na swoim bardzo wysokim poziomie. Co do Koshelevej, dalej nie mam przekonania do tej zawodniczki i myślę, że trener Ovchinnikov mógłby znaleźć jakąś alternatywę dla tej zawodniczki. Wydaje mi się, że Startseva mogłaby więcej grać z środkowymi, szczególnie w trudnych momentach seta jej rozegranie jest bardzo przewidywalne i pozbawione szybkości, proste wysokie piłki do skrzydła, ale temat wałkowany 100 razy.
Podsumowując. Półfinał w którym nastawiam się na dobry mecz i dużo walki. Turczynki u siebie, Rosjanki mają prawo odczuwać trochę zmęczenia, a trener niechętnie dokonywał zmian w poprzednich meczach. Ostatni mecz był na ME w tamtym roku, Turczynki wygrały wtedy dość niespodziewanie 3-0, dziś powinno conajmniej zliżyć się do wygranej. Jest value wg mnie.
Moje propozycje:
Turcja +1.5 --- 1.95 @ 5/10 Pinnaclesports
Turcja wygra --- 2.95 @ 3/10 Expekt
WYNIK: 1-3
Jupikajej :grin: