AZS Politechnika Warszawska - Delecta Bydgoszcz
Zdecydowanym faworytem tej rywalizacji jest ekipa z Bydgoszczy.
Politechnika ma za sobą piękną przygodę w Challenge Cup, która niestety happy endem zakończyła się dla drużyny z Częstochowy. Największą zaletą podopiecznych Trenera Panasa jest waleczność i determinacja. Wadą są na pewno seryjnie popełniane błędy i trochę "gorące" głowy niektórych zawodników. W jutrzejszym spotkaniu zabraknie Damiana Wojtaszka. Libero Politechniki doznał kontuzji w "złotym secie" finałowego spotkania Challenge Cup. Siatkarze z Warszawy mają spore problemy w przyjęciu i wobec braku Wojtaszka jutro może być w tym elemencie jeszcze ciężej.
Delecta zrobiła na mnie spore wrażenie w tym sezonie i trzeba przyznać, że przy odrobinie szczęścia to ten zespół mógł grać w półfinale PlusLigi, a nie Jastrzębski Węgiel. Trener Makowski stworzył ciekawy zespół, w którym na końcowy sukces pracują wszyscy zawodnicy. Wydaje mi się, że najmocniejszą stroną Bydgoszczan jest przede wszystkim równy, solidny poziom, ktory prezentują. Warto zwracać uwagę na środkowego Andrzeja Wronę, który poczynił naprawdę spore postępy. Jakoś szczególnie nie przepadam za libero Michałem Dębcem, ale muszę przyznać, że wykonuje kawał dobrej roboty.
Politechnika może jeszcze rozpamiętywać porażkę w Challenge Cup. Bolesną porażkę, bo przecież w "złotym secie" podopieczni Trenera Panasa prowadzili 6:0, a przy stanie 13:11 zostali oszukani przez sędziego. Według mnie Delecta wygra to spotkanie swoją cierpliwą postawą. Politechnika gra głównie na emocjach, falami. Delecta jest zespołem bardzo solidnym i sądzę, że jutro wykorzystają wszystkie słabości swoich rywali.
Zagrałem tylko handicap punktowy, ale po kursie 1.50 można jeszcze grać na zwycięstwo (chociaż były oczywiście wyższe).
Typy:
Delecta Bydgoszcz (-4.5 pkt.) @ 1.75 Betsafe
Delecta Bydgoszcz @ 1.50
Unibet
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - Resovia Rzeszów
Krótko, bo czasu brak.
Zespoły według mnie prezentują zbliżony potencjał. Resovia to na pewno zespół, który dysponuja sporą siłą w ataku. ZAKSA ma bardzo dobrze wyszkolonych technicznie zawodników. I oczywiście bardzo inteligentnego rozgrywającego.
Dzisiaj możemy zobaczyć odpowiedź na pytanie: Czy lepiej być w rytmie meczowym (Resovia), czy lepiej odpoczywać i spokojnie przygotowywać się do najważniejszych spotkań ?
Resovia według mnie jest "w gazie". Sporo osób (na przykład Forum Resovii) krytykuje Resovię za finał CEV Cup. Według mnie podopieczni Trenera Kowala pokazali się z dobrej strony i przede wszystkim w rewanżu pokazali charakter. Poza tym Dynamo to europejska czołówka, więc porażka z tym zespołem na pewno wstydu nie przyniosła. Przy odrobinie szczęścia mogliśmy być świadkami "złotego seta".
Kurs na Resovię wysoki i warto spróbować. Jutro najprawdopodobniej powtórzę te typy.
Typy:
Resovia Rzeszów (+1.5 seta) @ 1.72
Unibet
Resovia Rzeszów @ 2.55 Bwin
Może potem napiszę coś o drugim półfinale