Przy weekendzie mało czasu, także wszystko co chcę zagrać gram już teraz.
Asseco Resovia Rzeszów - Jastrzębski Węgiel 1 @ 1,42 Unibet 3-0 easy nawet rezerwami szkoda że nie złapałem dzisiejszego kursu ok ~1,8
O Resovii sporo gorzkich słów już napisałem i wszystko to podtrzymuję. Gram na Rzeszowian tylko ze względu na słabość JSW. Widać że po powrocie po kontuzjach Lasko i Bartman muszą ewidentnie złapać rytm meczowy. Kubiak też ostatnio mnie nie przekonuje, niby w statystykach jest nieźle ale brakuje tego czegoś. JSW przegrał ostatnio z ZAKSĄ u siebie 3-0. To pokazuje w jakim miejscu jest obecnie ta drużyna, brakuje chyba świeżości i ogrania także w PO powinno być dobrze. Zresztą trener Bernardi mówił że nie ważne dla nich które miejsce będą mieli w rundzie zasadniczej. Bo aby zostać MP trzeba wszystko wygrywać, także taktykę zwycięstw chce zastosować w PO
Resovia, kochana Resovia, męczy się niesamowicie. Ostatnia porażka w Bydgoszczy 3-2 nie wystawia im najlepszej opinii. Nie chcę ciągle powtarzać tego samego, ale Resovia grając z Tichackiem sporo traci, mam nadzieję że trener Kowal w końcu zrozumie że Dobrowolski gra lepiej w ostatnim czasie. Od trzech spotkań bardzo równą wysoką formę prezentuje Alek Akhrem, chciałbym go zobaczyć w przyjęciu w duecie z Bojiciem. Tylko że obaj są ofensywni, a Igła sam przyjęcia nie utrzyma. Grozer co ma to kończy. JSW moim zdaniem tego spotkania nie wygra, chyba że katastrofę po raz kolejny zagra Resovia i wyciągnie rękę do swoich rywali.
Lotos Trefl Gdańsk - AZS Politechnika Warszawska 2 @ 1,42 Unibet 3-0 ????
Zawodnicy z Warszawy to są goście, dzisiaj po męczarniach wywalczyli awans do półfinału pucharu CEV. Bardzo dobre spotkanie rozegrał Wojtek Żaliński oraz Maciej Krzywiecki (który zastąpił Krzyśka Wierzbowskiego). Widać było że do optymalnej dyspozycji dochodzi Steuerwald. Dzisiaj nie grał Grzesiek Szymański którego zastąpił i to z całkiem dobrym skutkiem Mikołajczak. Politechnika gra bardzo ambitnie. Ostatnia wygrana w lidze 3-2 z Częstochową i wcześniejsze wyrównane i zacięte boje to tylko potwierdzają. Politechnika gra bardzo agresywnie na zagrywce co w mecz z Treflem który ma kiepskie przyjęcie będzie bardzo dużym atutem. Myślałem że po meczu w Olsztynie Trefl się przełamie i zacznie wygrywać, ale nic bardziej mylnego, grają przeciętnie nadal popełniając masę błędów własnych. Przestoje w niektórych ustawieniach przerażają, do tego ta silna zagrywka ze strony Politechniki może ich całkowicie wykończyć. Politechnika nadal gra o 6 miejsce w tabeli i jeśli wygrają za 3 punkty, wcale nie będzie to marzenie ściętej głowy. Bo Fart i Częstochowa mają bardzo trudne mecze.
Tytan AZS Częstochowa - Delecta Bydgoszcz 2 @ 1,72 Unibet
Na koniec chyba najciekawsze spotkanie 18 ostatniej kolejki sezonu zasadniczego. Akademicy z Częstochowy zawodzą w tym sezonie. Wyraźnie mają problemy z mocniejszymi rywalami a na pewno do takich zalicza się Delecta. Ze słabymi idzie w miarę przyzwoicie. Oczekiwania przed sezonem na pewno były większe ale stojąc w miejscu kadrowo w siatkówce cofamy się do tyłu. Bardzo przeciętnie grają przyjmujący Murek i Gierczyński. Mają mecze kiedy idzie dobrze, ale jest wyraźnie za dużo słabych momentów, Janeczek bardzo chimeryczny, ale raczej solidny. Dobrze gra środkowy Wiśniewski i chyba na tym pochwały w stronę Jasnej Góry się kończą. Delecta rewelacja sezonu, 4 miejsce i jeśli wygrają choćby za 2 punkty będą pewni utrzymania tego miejsca. Trener Makowski wykrzesał wszystko co mógł z tej drużyny, drugą młodość przeżywa Stefan Antiga i to on jest liderem tego zespołu. Świetne przyjęcie, doskonała zagrywka, dobry atak, i co najważniejsze dobra gra w obronie. Dawid Konarski jeśli pierwsze piłki mu wejdą to później jest już z górki, ale jak początek słaby to męczy się i to bardzo. Ostatnio nie grał Jurkiewicz także nie wiem jak będzie teraz. Delecta ma więcej atutów i moim zdaniem wyra to spotkanie, tym bardziej że dzisiaj Częstochowianie grali w pucharze CEV 4 sety + złoty set. Być może wkradnie się zbyt dużo optymizmu i samozadowolenia, do tego podróż z meczu i być może jakieś zmęczenie. Także pobieram wygraną Delecty.