-vs-
Spotkanie : Asseco Resovia Rzeszow vs. Domex Tytan AZS Częstochowa
Typ : Domex Tytan AZS Częstochowa +2,5 (sets)
Kurs : 1,55
Buk.: Expekt
Analiza : Spotkanie PO w PLS. Zespoły już wczoraj rozegrały pierwsze spotkanie, które zakończyło się wynikiem 3-1 dla gospodarzy ( 23:25, 25:20, 25:21, 25:21) . Oba zespoły to czołowe zespoły i trudno wskazać wyraźnego faworyta. W sezonie zasadniczym to Resovia była wyżej sklasyfikowana bo aż na 3 miejscu zdobywając 39pkt. Domex, który walczył jeszcze w
LM uplasował się dopiero na 6 miejscu. Myślę, że Rzeszowianie nie chcieli trafić na akademików iż jest to bardzo nie wygodny rywal. Grę zespołu ciągnie Zbigniew Bartman oraz Smilen Mlyakow. Młodzi środkowi już nie raz potrafili uprzykrzyć życie atakującym. Dobrze zapowiadający się Piotr Nowakowski gra coraz lepie. Po drugiej stronie bardzo dobrze poukładany zespół. Reprezentanci Polski jak Woicki, Wika,Gierczyński czy libero Krzysztof Ignaczak decydują o grze swojego zespołu. Gracze akademików udowodnili już w
LM, że potrafią wygrać ze światowej klasy zespołami. Wczoraj po pierwszym secie wydawało się, że mogą nawet odnieść zwycięstwo w hali Podpromie. Dobry występ środkowych Rzeszowian w tym Hernandeza, który został wybrany najbardziej wartościowym zawodnikiem spotkania przyniósł zwycięstwo gospodarzy w trzech kolejnych partiach. Jednak to nie przesądza o wyniku tej potyczki. Wyraźne tego dnia zawodnicy AZS nie radzili sobie przyjęciem. Bardzo dobrych było jedyne
27% więc bardzo słabo. Sovia przyjęć bdb miała, aż
48%. Domex popracował w pierwszym secie blokiem zdobywając 6 pkt przy 1 Resovii i to głównie zadecydowało o wygranej pierwsze partii. W ataku to również Rzeszowianie mieli większą skuteczność bo
49% było kończących. W ataku rządził nie podzielnie Mikko Oivanen, który zdobył łącznie 22 pkt właśnie z tego elementu. AZS wypadł gorzej w tej statystyce
41%. Jeżeli AZS popracuje blokiem i polepszy zdecydowanie przyjęcie myślę, że będzie w stanie dzisiaj wygrać nawet cały mecz. Jednak ja proponuje bardzo asekuracyjną wersję na wygraną co najmniej jednego seta przez akademików. W rundzie zasadniczej Częstochowianie wygrali na własnym boisku z Resovia po tiebreaku 3-2, jednak w Rzeszowie odnieśli boląca porażkę 3-0. Niestety nie mogłem oglądać wczorajszego spotkania dlatego mogę trochę przybliżyć statystyki i moje odczucia.