Pamapol Wielton Wieluń - Tytan AZS Częstochowa
Czym Pamapol Wielton Wieluń może pokonać Częstochowę ?
Drużynę z Wielunia po raz kolejny poprowadzi Trener Schuichi Mizuno. Zarząd klubu ma problemy ze znalezieniem nowego Trenera. W zespole już jakiś czas jest doświadczony atakujący Radosław Rybak, ale na pewno potrzebuje czasu, żeby zgrać się z zresztą zespołu. Mocnymi punktami powinni być przede wszystkim Martin Blanco Costa i Serhiy Kapelus. Środkowy z Argentyny prezentuje się dobrze. Skutecznie radzi sobie w ataku, również nieźle wygląda jego gra w bloku. Grający na przyjęciu Kapelus to solidny zawodnik. Dynamiczny, dobrze wyszkolony technicznie. W ekipie z Wielunia jest kilku zawodników, którzy potrafią mocno uderzyć w polu serwisowym. Na pewno zaliczają się do nich skrzydłowi. Ostatnio dobre spotkanie rozegrał leworęczny atakujący Mikołaj Sarnecki. W poprzednim sezonie bardzo podobała mi się gra Maćka Zajdera. W tym sezonie lekko przygasł.
Czym Tytan AZS Częstochowa może pokonać Wieluń ?
Porażki w środku tygodnia z zespołem z Izraela nie biorę w ogóle pod uwagę. Częstochowa w PlusLidze spisuje się bardzo dobrze. Drugie miejsce w Tabeli jest lekkim zaskoczeniem, chociaż po tym co pokazują na parkiecie jak najbardziej na to zasługują. W dobrej formie jest Bartosz Janeczek. Od niego wymaga się już regularności. Strasznie podoba mi się gra Fabiana Drzyzgi. Rozgrywa szybko, kombinacyjnie. Często korzysta ze środkowych. Mocnym punktem Częstochowy jest zagrywka i blok. Te elementy często idą ze sobą w parze. Jeżeli chodzi o zagrywkę to nie zawsze jest to mocny serwis. Piotrek Nowakowski i Łukasz Wiśniewski zagrywają bardzo trudnego do przyjęcia flota. W bloku Piotrek i Łukasz imponują. Przede wszystkim są strasznie szybcy na siatce. Dużo spokoju i opanowania do zespołu wprowadzają Krzysiek Gierczyński i Dawid Murek.
Mam nadzieję, że spotkanie będzie "czyste". Te drużyny mają ze sobą dobre relacje. Przekonaliśmy się o tym w końcówce poprzedniego sezonu kiedy to Wieluń potrzebował punktów. Argumenty sportowe przemawiają za podopiecznymi Trenera Kardosa. W środku tygodnia do Izraela pojechali rezerwowi, więc jutro podstawowy skład Akademików z Częstochowy powinien być głodny gry.
Zawsze darzyłem sympatią ekipę z Częstochowy. Przede wszystkim za charakter i walkę do końca. Młoda ekipa wsparta kilkoma doświadczonymi zawodnikami, która chce coś ugrać.
Propozycja:
Tytan AZS Częstochowa -1.5 (Sets Handicap) @ 1.60
Unibet
Tytan AZS Częstochowa -8.5 pkt. (Match Points Handicap) @ 1.80
Unibet
Fart Kielce - Jastrzębski Węgiel
W 100% podpisuje się pod postem
Tadzina. Miałem grać jeszcze
Under 185.5 pkt, ale spojrzałem na wyniki poszczególnych spotkań Kielczan na własnym parkiecie i zrezygnowałem.
Czym Fart Kielce może pokonać Jastrzębie ?
Drużyna z Kielc na pewno ma więcej do zaoferowania na własnym parkiecie. Na wyjazdach radzą sobie znacznie słabiej o czym mogliśmy się przekonać w trzech ostatnich kolejkach. Bardzo dużo w ekipie Trenera Daszkiewicza zależy od Xaviera Kapfera. Francuz grający na przyjęciu jest liderem swojego zespołu. Xavier dobrze radzi sobie w przyjęciu, jest dobrze wyszkolony technicznie co pomaga mu również w ataku. Zazwyczaj to do niego najczęściej piłkę kierują Maciek Dobrowolski albo Michał Kozłowski. Piotrek Łuka, który występuje obok Kapfera na przyjęciu otrzymuje znacznie mniej piłek w ataku. Przeciwnicy raczej omijają go swoją zagrywką. Najczęściej w zespole z Kielc przyjmuje Libero Adam Swaczyna. Wybitnym zawodnikiem w tym elemencie na pewno nie jest. Środkowi jak na razie wielkiej roli w tej drużynie nie odgrywają. Rzadko wykorzystywani w ataku.
Czym Jastrzębski Węgiel może pokonać Kielce ?
Drużyna Jastrzębskiego Węgla jak na razie spisuje się po prostu słabo. Obecnie cały czas drużynę prowadzi Trener Miroslav Palgut, który wcześniej był asystentem Trenera Prielożnego. Powoli do gry wraca atakujący Igor Yudin. Australijczyk to bardzo dobry zawodnik, który w poprzednim sezonie miał znaczący wpływ na grę swojej ekipy. Świetnie rozumiał się z Grześkiem Łomaczem i wnosił pozytywną atmosferę. Mitja Gasparini, który zastępuje Igora gra przede wszystkim siłowo. Taka gra czasami jest skuteczna, ale rywale nie śpią i po jakimś czasie potrafią rozpracować Słoweńca, który cały czas atakuje w jednym tempie. Obecnie najlepiej i najrówniej prezentuje się Lukas Divis. Słowak miewa problemy w przyjęciu. Nadrabia jednak walorami ofensywnymi. W ataku potrafi złapać piłkę na dobrym zasięgu. Rzadko ściąga piłkę. Momentami irytują środkowi Jastrzębskiego. Adam Nowik i Bartek Gawryszewski ciągle mają problemy z poprawnym wykonaniem zagrywki. Obaj zagrywają flota, który jest dosyć łatwy. Może podobać się gra Bartka w bloku jak i w ataku. Jest szybki, dynamiczny i skoczny.
Czy Jastrzębski w końcu odpali ? Wydaje mi się, że tak. Zawodnicy mogą być zmęczeni po ciężkim i długim spotkaniu w
LM, ale siatkarsko są lepsi od gospodarzy jutrzejszego spotkania. Mam nadzieję, że jutro to udowodnią i zgarną 3 punkty.
Propozycje:
Jastrzębski Węgiel @ 1.45
Unibet
Jastrzębski Węgiel -1.5 (Sets Handicap) @ 2.00
Unibet
Jastrzębski Węgiel -5.5 pkt. (Match Points Handicap) @ 1.85
Unibet
Ciężko mi to zrozumieć...
AZS Politechnika Warszawska - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Czym AZS Politechnika Warszawska może pokonać Kędzierzyn-Koźle ?
Podopieczni Trenera Panasa prezentują się w tym sezonie całkiem dobrze. Zajmują miejsce w czołowej szóstce i to jest chyba dla nich najważniejsze. Na kilka godzin przed spotkaniem zostanie podjęta decyzja dotycząca występu Michała Kubiaka. Świetny, waleczny zawodnik, który odgrywa znaczącą rolę w zespole Politechniki. Często to powtarzam, ale Michał jest dla mnie kandydatem do reprezentacji. Potrzebujemy zawodników z charakterem, którzy zostawiają serce na parkiecie. Michał dysponuje bardzo dobrym serwisem. W przyjęciu jest trochę gorzej. Atak ? Świetna dynamika i skoczność. Inteligentny chłopak. Drugim przyjmującym jest Zbyszek Bartman. Posiada spory potencjał, szczególnie w grze ofensywnej. Szkoda, że nie potrafi zapanować nad emocjami. Szybko się denerwuje i blokuje. Kiepsko przyjmuje zagrywkę. Może się podobać gra rozgrywającego Maikela Salasa. Często uruchamia środkowych, gra dosyć szybko. Pozytywna postać ekipy z Warszawy. Osobiście podoba mi się jeszcze gra Ardo Kreeka. Estończyk występujący na środku siatki prezentuje równą, wysoką formę. Skuteczna gra w ataku, dobra
praca w bloku i całkiem niezła zagrywka.
Czym ZAKSA Kędzierzyn-Koźle może pokonać Warszawę ?
ZAKSA jak na razie troszkę rozczarowuje. Sporo TB z zespołami, z którymi ta drużyna powinna spokojnie wygrywać. Skład wygląda naprawdę dobrze. Ciężko stwierdzić gdzie znajduje się problem. W bardzo wysokiej formie jest Jurij Gladyr. Kiedyś chyba już pisałem, że dla mnie jest to czołówka jeżeli chodzi o środkowych w PlusLidze. W ataku Ukrainiec jest bardzo skuteczny, dobrze pracuje i punktuje w bloku. Posiada bardzo trudną zagrywkę. Miewa w tym elemencie problemy z regularnością, ale ostatnio jest co raz lepiej. Nadal uważam, że Kubę Jarosza stać na lepszą grę w ataku. Ma do tego predyspozycje. Sporo dobrego do zespołu może wnieść Brazylijczyk Idi. Świetna technika, spokój, opanowanie. Widać, że jest przyzwyczajony przede wszystkim do bardzo szybkich piłek. Potrafi nabić piłkę na blok umożliwiając kolegom powtórzenie akcji. Michał Ruciak prezentuje się solidnie w ataku. Ciężko jest go zatrzymać przy dobrze rozegranej piłce. Jest niższym zawodnikiem i atakuje w trochę innym tempie. Często wykorzystuje ręce rywali. Tine Urnaut znacznie lepiej radzi sobie w ataku niż w przyjęciu. Właśnie odbiór zagrywki troszkę słabiej ostatnio wygląda u przyjmujących ZAKSY.
Jutro powinniśmy zobaczyć twardy, wyrównany mecz. Bardzo dużo zależy od dyspozycji w polu serwisowym. Zarówno ZAKSA jak i Politechnika potrafią bardzo mocno zagrywać. W obu zespołach są zawodnicy, którzy mają problemy w przyjęciu. Zobaczymy czy zostanie to wykorzystane. Mam nadzieję, że wystąpi Michał Kubiak. Wojtek Żaliński czy Krzysztof Wierzbowski raczej nie będą w stanie zastąpić Michała.
Propozycja:
AZS Politechnika Warszawska +1.5 (Sets Handicap) @ 1.72
Unibet