ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - PGE Skra Bełchatów
Miałem dwie opcje. Lekko zagrać na gospodarzy (2.65
Unibet) lub odpuścić i spokojnie obejrzeć miejmy nadzieję ciekawe widowisko. Wybrałem tą pierwszą opcję. Dlaczego ?
Według mnie ZAKSA ma w tym pojedynku szanse. Żeby jednak nawiązać walkę z Mistrzem Polski muszą przede wszystkim dobrze grać w przyjęciu. Ciekawe na jaką parę przyjmujących postawi Trener Stelmach. Tine Urnaut w przyjęciu gra po prostu słabo. Ma spory zasięg w ataku i w tym elemencie gra raczej dobrze. Michał Ruciak w przyjęciu radzi sobie lepiej od Słoweńca. Może nie dysponuje ogromną siłą w ataku. Idzie jednak w troszkę innym tempie niż pozostali zawodnicy i to często mu pomaga. Inteligentny, dobrze wyszkolony technicznie zawodnik. Idi to bardzo dobry zawodnik. W przyjęciu myślę, że radziłby sobie najlepiej z całej trójki. Brazylijczyk lubi w ataku dostawać bardzo szybkie piłki. Spore doświadczenie i świetna technika. Paweł Zagumny przy dobrym przyjęciu da sobie radę. Bardzo często uruchamia swoich środkowych, którzy są bardzo skuteczni. Jurij według mnie w tym sezonie jest najlepszym środkowym w Plus Lidze. Trochę martwię się o pozycję atakującego. Kuba Jarosz w tym sezonie gra troszkę słabiej. Kuby brakuje zwłaszcza w trudnych momentach, w których to właśnie atakujący powinien być pewnym punktem swojej drużyny. Libero Piotrka Gacka sztab szkoleniowy i zawodnicy Skry znają doskonale. Czasami ma spore problemy z flotami. Jednak jeżeli miałbym oceniać jego grę w tym sezonie to Piotrek prezentuje pozytywnie.
Skra cały czas gra na równym, wysokim poziomie. Prezentuje bardzo wszechstronną siatkówkę. W dobrej dyspozycji ostatnio jest Michał Winiarski. Technika na najwyższym poziomie. Troszkę w dołku jest Bartek Kurek, ale to na pewno szybko minie. Szkoda, że Skra nie ma zmiennika dla Bartka. W meczu z Resovią zaskoczył mnie Mariusz Wlazły ze swoją regularną i piekielnie mocną zagrywką. Takie serie ostatnio mu się rzadko zdarzały. Cały czas nie przekonuje mnie Karol Kłos, który akurat dzisiaj może mieć ciężką przeprawę ze swoimi rywalami po drugiej stronie siatki. Ciekawe jakim składem spotkanie rozpocznie Trener Jacek Nawrocki.
W pierwszym spotkaniu ZAKSA miała lidera na parkiecie, którym był Sebastian Świderski. Dzisiaj go oczywiście zabraknie. Skra potrafi rozstrzygać spotkania zagrywką. Mają zawodników, którzy uderzają bardzo mocno z wyskoku i takich, którzy wprowadzają piłkę do gry flotem. Przyjęcie w ZAKSIE będzie w tym spotkaniu najważniejsze. Przy dobrym dograniu wierzę, że Paweł Zagumny jest w stanie skutecznie poprowadzić grę swojego zespołu. Kto wie, może ugotuje na środku Kłosa ? Mocną stroną ZAKSY jest blok i zarywka. Te elementy często idą ze sobą w parze.
Większość z ostatnich spotkań pomiędzy tymi druzynami rozstrzygało się dopiero w TB.
Propozycje:
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle @ 2.65
Unibet
ZAKSA Kedzierzyn-Koźle +1.5 (Sets Handicap) @ 1.85
Unibet
Mam nadzieję, że po spotkaniu nie będę żałował wybrania pierwszej opcji przed spotkaniem.