Asseco Resovia Rzeszów - Tytan AZS Częstochowa
Resovia staje dzisiaj przed szansą na wskoczenie na pozycję wicelidera PlusLigi. Aby wyprzedzić Częstochowę podopieczni Trenera Travicy potrzebują kompletu punktów.
Częstochowa gra w tym sezonie bardzo dobrze. Przez całą rundę zasadniczą prezentowali się w miarę równo i solidnie. Grę ciągnie przede wszystkim Krzysztof Gierczyński, który powinien dzisiaj zostać ciepło przywitany przez rzeszowskich kibiców. Gierek często w ataku wykorzystuje ręce blokujących. Przyzwoicie gra też Dawid Murek, który miewa lepsze i gorsze momenty. Doświadczony, waleczny zawodnik. Na Libero występuje Michał Dębiec. Ciekawy zawodnik, według mnie pasuje do ekipy prowadzonej przez Trenera Kardosa. Środek siatki wygląda bardzo, bardzo dobrze. Piotrek Nowakowski i Łukasz Wiśniewski pomimo młodego wieku są już ogranymi zawodnikami. Bartek Janeczek w większości spotkań zasluguje na pochwały. W tym sezonie zaczął grać inteligentnie i na miarę swoich możliwości. Mózgiem drużyny jest Fabian Drzyzga. Ma wolną rękę u Trenera Kardosa i to przynosi efekty.
Resovia ostatnio trochę męczyła się z Evivo Düren w Pucharze CEV. Ostatecznie jednak odnieśli zwycięstwo i awansowali do dalszej fazy rozgrywek. Gra podopiecznych Trenera Travicy cały czas pozostawia wiele do życzenia. Mają fragmenty kiedy grają siatkówkę na naprawdę wysokim poziomie, potem jednak zdarzają się przestoje, mnóstwo niedokładności i chaos na parkiecie. Mam trochę zastrzeżeń do gry Baranowicza. Chłopak ma spory talent i potrafi rozgrywać. Często gra bardzo szybką piłkę na skrzydło i niestety za niską. Grozerowi wystarczyłoby zagrać 50cm wyżej. Poza tym wydaje mi się, że Baranka krótko trzyma Trener Travica. Rozgrywający, który jest kierowany i któremu narzuca się styl gry nigdy nie będzie mógł dać z siebie 100%. Cieszy dobra forma Aleha Akhrema. Białorusin prezentuje na prawdę równą formę. U Alka podoba mi się jeszcze profesjonalizm. Nie ma gwiazdorstwa i na parkiecie daje z siebie wszystko. Ciekawe kiedy do optymalnej formy wrócą Gyorgy Grozer i Matej Cernic. Grozer w ostatnich spotkaniach prezentował ciut lepszą formę, ale to jeszcze nie jest maksimum jego możliwości. Nie mam zastrzeżeń do gry Mateja w ataku. Wiadomą rzeczą jest, że nie będzie otrzymywał takiej ilości piłek co Grozer czy Akhrem. Włoch musi przede wszystkim poprawić grę w przyjęciu. Uznawany jest za specjalistę w tym elemencie, ale na razie nic specjalnego nie pokazał.
Resovia według mnie musi kierować swoją zagrywkę na Krzyśka Gierczyńskiego. Gierek będzie ważnym ogniwem w Częstochowie w ataku i w jakiś sposób trzeba go wyeliminować. W meczu z ZAKSĄ rewelacyjnie funkcjonował blok Rzeszowa. Może dzisiaj podopieczni Trenera Travicy powtórzą ten wyczyn ? Jeżeli Resovia zagra na dobrym poziomie to zgarnie komplet punktów.
Spotkanie można obejrzeć na Polsacie Sport lub na TV4 od godziny 14.45 ! Zapraszam !
Propozycje:
Resovia Rzeszów @ 1.42
Unibet
Resovia Rzeszów -1.5 (Sets Handicap) @ 1.85
Unibet
Resovia Rzeszów -7.5 (Match Points Handicap) @ 1.85
Unibet
EDIT: Resovia wreszcie pokazała na jakim poziomie może grać w tym sezonie. Nie było przestojów, niedokładności i przede wszystkim między zawodnikami była chemia. Według mnie "team spirit" to jedna z ważniejszych rzeczy w sporcie. Świetny mecz pary Grozer (76% skuteczności w ataku) - Baranowicz. Michał w końcu rozgrywał tak jak potrafi. Wcześniej dużo było mówienia o nieporozumieniach na linii Grozer-Baranowicz. Panowie podobno odbyli męską rozmowę na treningu i od razu widać efekty. Nie było zgrzytów między nimi. No i ta reakcja Grozera po bloku Baranka W końcu !
Fart Kielce - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Farciarze w spotkaniu z Wieluniem zawiedli na całej linii. Przede wszystkim brakowało charakteru i wzajemnego wsparcia na boisku. Gra jakoś specjalnie nie sprawiała im radości. Najważniejsze ogniwa w zespole to przyjmujący Xavier Kapfer i atakujący Sławomir Jungiewicz. Ci dwaj zawodnicy w spotkaniu z Wieluniem pokazali się z dobrej strony i od początku sezonu grają równo. Ostatnio Piotrek Łuka był chory i w wyjściowym składzie zastąpił go Ludovic Castard, który zaprezentował się słabo. Ostatnio trochę słabo wyglądało przyjęcie podopiecznych Trenera Daszkiewicza. Na Libero występował Tomasz Drzyzga i nie mógł tego spotkania zaliczyć do udanych. Dzisiaj być może wystąpi już Rich Lambourne.
Kędzierzyn w ciągu tygodnia w łatwy sposób uporał się z hiszpańską Unicają Almeria i podobnie jak zespół z Rzeszowa awansował do dalszej fazy rozgrywek Pucharu CEV. W tym spotkaniu nadal nie grał Jakub Jarosz i nie wiem czy w dzisiejszym spotkaniu wystąpi. Dominik Witczak, który jest zmiennikiem Kuby to dobry zawodnik. Świetnie wyszkolony technicznie i potrafiący wykorzystać ręce rywali. Na przyjęciu powinni rozpocząć Michał Ruciak i Brazylijczyk Idi, który rozegrał dobre spotkanie przeciwko Hiszpanom. Grą oczywiście będzie kierował Paweł Zagumny i jest to olbrzymi atut ZAKSY. Środek siatki w tym sezonie prezentuje się imponująco i to właśnie parę Gladyr - Czarnowski uznałbym obecnie za najlepszą w PlusLidze (Para z Częstochowy Nowakowski - Wiśniewski również może się podobać.). Podopiecznym Trenera Stelmacha czasami brakuje skutecznego ataku ze skrzydeł, ale od czego jest Paweł Zagumny ?
ZAKSA jest zdecydowanym faworytem tego spotkania i zdziwiłbym się gdyby Farciarzom udało się dzisiaj ugrac coś więcej niż jednego seta. Kielczanie na własnym parkiecie radzą sobie dobrze, ale dzisiaj po drugiej stronie siatki staną zawodnicy, którzy w tym sezonie mierzą bardzo wysoko.
Propozycje:
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle -1.5 (Sets Handicap) @ 1.42
Unibet
Jastrzębski Węgiel - Delecta Bydgoszcz
Osobiście miałem z tego typu zrezygnować, ale po króciutkiej rozmowie z
Wacławem zdecydowałem się jednak spróbować.
Drużyna Jastrzębskiego Węgla ostatnio zaczęła grać co raz lepiej. Zwycięstwo w Częstochowie pokazało, że podopieczni Trenera Bernardiego jeszcze nie zrezygnowali z walki o czołową szóstkę. Cały czas w bardzo dobrej formie jest Lukas Divis, który wspiera w ataku swojego atakujacego. Widać, że Lukas jest inteligentnym zawodnikiem i przede wszystkim ogranym. Znakomicie plasuje i kiwa, świetnie wychodzi mu pipe grany z Grześkiem Łomaczem. Benjamin Hardy może nie dostaje wielu piłek w ataku, ale dobrze radzi sobie z przyjęciem zagrywki. Powoli do gry wraca Igor Yudin, który w spotkaniu z Bledem dał świetną zmianę. Mitja Gasparini w PlusLidze radzi sobie dobrze. Bije piekielnie mocno i często to przynosi punkty. Gdyby zmieniał czasami rytm ataku, byłby jeszcze lepszy. Ciekawe na kogo dzisiaj postawi Trener Jastrzębian. Na środku siatki powinni zacząć: Łukasz Polański i Bartosz Gawryszewski. Szybcy przy siatce i w miarę skuteczni w ataku. Łukasz posiada trudną zagrywkę.
Delecta w tym sezonie zupełnie mnie nie przekonuje. Ich forma strasznie faluje i rzadko zdarza im się zagrać dwa dobre spotkania pod rząd. Nie oszukujmy się. Mają też Trenera, który raczej im nie pomaga. Jego "porady" na "czasach" są byłyby dla mnie trochę irytujące. Para przyjmujących miała napędzać grę Delecty. Siltala według mnie nie może złapać optymalnej formy. Sopko miewa naprawdę dobre spotkania, ale przeplata je ze znacznie słabszymi. Martin w każdym momencie potrafi jednak włączyć swoją piekielnie mocną zagrywkę. Posiada chyba jeden z lepszych serwisów w PlusLidze. Ciężko powiedzieć kto zagra na pozycji atakującego. Grzesiek Szymański i Dawid Konarski prezentują obecnie podobny poziom. Dawid jest bardziej dynamiczny, ale Grzesiek to olbrzymie doświadczenie i cały czas spore umiejętności. Pozytywną postacią jest na pewno Michał Masny. Słowak rozgrywa bardzo fajnie i trudno mu coś konkretnego zarzucić. Sporo gra środkiem co pokazał w ostatnim spotkaniu ze Skrą, w którym bardzo często wykorzystywał w ataku Michała Cervena. Na pozycji Libero Krzysztof Andrzejewski, który jest, ale niczym szczególnym się nie wyróżnia. Nie mogę się jakoś przekonać do tego zawodnika.
Delecta nie ma najlepszego przyjęcia i szczególnie na tej hali może to być problemem. Jeżeli piłka ucieknie w którąś ze stron to może być bardzo ciężko z wyprowadzeniem skutecznej akcji.
Jastrzębski jest na fali wznoszącej i dzisiaj powinien pokonać ekipę z Bydgoszczy. Stawka tego spotkania jest wysoka i trochę szkoda, że Polsat Sport nie przeprowadza transmisji z tego spotkania. Emocji na pewno nie zabraknie.
Propozycje:
Jastrzębski Węgiel @ 1.30
Unibet
Jastrzębski Węgiel -1.5 (Sets Handicap) @ 1.60
Unibet
EDIT: Szkoda gadać.