#17 New York Rangers - Ottawa Senators Rangers -1.5 (2,80)
Do końca zasadniczego sezonu zostało +/- 10 spotkań. Także w tej fazie nie ma już żartów i trzeba ważne mecze wygrywać. Ekipa z Nowego Jorku ostro ostatnio wzięła się do roboty, ponieważ po bardzo dobrym początku sezonu później zdecydowanie obniżyli loty. Przez dość długi okres prowadzili w Atlantic Division, ale obecnie zajmują 4 miejsce i szans na wygranie dywizji nie ma żadnych. W konferencji wschodniej zajmują 7 miejsce, więc jak na zespół w takim składzie personalnym jest to wynik dość kiepski. Przed nimi są drużyny Pens oraz Caroliny, które mają odpowiednio 2 i 1 pkt przewagi nad Rangersami. Lecz co najważniejsze mają o dwa mecze więcej rozegrane. Także każda wygrana jest obecnie na wagę złota, bo nie muszę chyba tłumaczyć jakie profity mogą być z tego, że jest się na wyższym miejscu w konferencji. Ostatnio raz w Madison Square Garden gospodarze przegrali 27 lutego z Floridą. Po tej porażce rozegrali jeszcze 4 domowe mecz wszystkie wygrywając. Patrząc pod względem mojego typu 3 z 4 meczów kończyły się dwubramkową przewagę ekipy z NY. Dziś w bramce gospodarzy bez zmian czyli zagra Henrik Lundqvist, który w ostatnich 8 meczach ma bilans 7-1-0. Jest to na pewno mocne ogniwo Rangersów. Z pozostałych zawodników można na pewno wyróżnić Callahana, Antropova oraz Zherdeva. Bardzo dobrze w ostatnim czasie funkcjonuje gra w przewadze, szczególnie w meczach domowych. Tutaj można upatrywać szans, wiedząc jaką defensywą dysponuje zespół goście. Skoro wywołałem ich do tablicy to przejdźmy teraz do Senatorów. Ottawa ostatnio w gazie, ponieważ mają 4 mecze z rzędu wygrane, a w ostatnich 10 spotkaniach bilans 8-2-0. Trzeba jednak z czystym sumieniem przyznać, że część z tych wygranych zawdzięczają swojemu bramkarzowi Brianowi Elliottowi, który ma niebywałą serię 8 z rzędu wygranych! Musiałbym być skończonym głupcem, żeby stawiać przeciwko Brianowi z handi. I tu jest haczyk na dzisiejszy typ. Elliott dostał zasłużony dzień odpoczynku i zagra dziś Alex Auld. Alex w marcu zagrał dwukrotnie puszczając 8 bramek. W tym, że w meczu z Płomieniami zagrał tylko dwie tercje. Jego osoba właśnie spowodowała, że dziś zagram handi na NY. Sądzę, że argumenty, które wymieniłem są dość klarowne. Mam nadzieję, że Alex i Henrik zagrają na swoim poziomie. Czyli Alex 3-4 bramki puści, a Henrik powstrzyma wielką trójkę. Mecz o duża stawkę dla gospodarzy, także przegrać nie mogą, a Ottawa już chyba się za bardzo rozhulała i ktoś musi ich przywrócić na ziemię. Oby byli to dziś hokeiście z Nowego Jorku.
Kurs z: Bwin