Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers
Typy:
-Lakers under 106@1,89 (betsson)
-Thunder 1 kwarta -4@1,80 (sportingbet, przy równo -4 przegrana)
-Thunder -9 1 połowa @1,90 (maraton)
Jeszcze nie typowałem na tym forum pierwszej kwarty tudzież połowy, jednak dziś wyjątkowo czuję, że będzie to dobrym pomysłem w meczu Thunder. Z gamy bukmacherów w których gram wybrałem najkorzystniejsze linie.
Dla Thunder niespodziewanie dzisiejszy mecz będzie "revenge game", po tym jak w dosyć absurdalnych okolicznościach przegrali w Staples kilka dni temu. Piszę absurdalnych, bowiem Thunder szybko osiągnęli 18 pkt przewagi, by na początku czwartej kwarty 18 punktami prowadzili...Lakers, którzy byli świeżo po blowoucie -48 od Clippers, a w 3 kolejnych meczach tracili 125 lub więcej pkt. Co by nie mówić, była to gruba wpadka Oklahomy.
Niepewna postawa Thunder od powrotu Westbrooka sprawiła, że z pierwszego miejsca w konferencji zrobiło się drugie, decydująca faza sezonu, dlatego o ulgowym traktowaniu Lakers mowy być nie może.
Liczę, że Thunder wyjdą dziś na sportowej złości, a gdy ich ofensywa będzie funkcjonować na dobrym poziomie (moim zdaniem to bardziej ofensywa, niż obrona spowodowała, że z meczu pod kontrolą zrobiła się duża przewaga Lakers) to o dwa handicapy na kwartę i połowę można być spokojnym. Lakers, którzy w ostatnim czasie sięgnęli dna jeśli chodzi o obronę, mogą być wodą na młyn dla gospodarzy. Byli tą "wodą" w 1 kwarcie ostatniego meczu, jednak w drugiej Westbrook zaliczył chyba najgorsze minuty od powrotu do składu Thunder i jak to się skończyło wszyscy widzieli. Mimo całego wiadra hejtu na Russella, jest to ciągle all-star i tak naprawdę Lakers to dla niego, przynajmniej na papierze, rywal marzenie. Do spółki z Durantem, z odpowiednią mobilizacją, której dziś raczej nie zabraknie, mogą pobawić się z obroną Lakers na całego.
Nie patrzyłem nawet w statystyki pierwszych połów i kwart Thunder, ponieważ myślę, że każdy mecz ma swoją historię i dzisiejszy stoi pod hasłem: "zemsta Thunder", i porównywanie nawet poprzednich meczów obu ekip nie będzie tu miarodajne. Także forma Thunder nie ma tu imo większego znaczenia, bo Thunder w każdym momencie sezonu stać na to, by z zestawu dzisiejszych typów zrobić 3/3, choć na plus jest fakt, że w meczu z Rockets, Oklahoma zareagowała odpowiednio i wygrała z pokryciem dzisiejszego underu 106-98.
Dlaczego under Lakers? Typ nieco ryzykowny, bo Thunder mogą wyjść dziś z założenia: i tak rzucimy więcej od Lakers. Jednak Lakers pomimo fatalnego bilansu są drużyną bardzo groźną, zwłaszcza gdy miejsce mają strzelcy obwodowi, których nie brakuje, a po tym, jak w ostatnim meczu Thunder pokarał życiowym występem Meeks, liczę, że gospodarze mocno przycisną w defensywie, pomimo braku Perka i Sefoloshy. 106 pkt na tak trudnym terenie jak parkiet w Oklahomie to dosyć wysoka linia wg mnie. Na ostatnich 16 wyjazdów Lakers tylko 3 razy zrobili over przy dzisiejszej linii. Mecz w Staples pokazał, że radosna sieczka z Lakers może być nieco ryzykowna, gdy strzelcom "Jeziorowców" siedzi rzut. Dlatego liczę choć na minimum obrony, i to wystarczy do pokrycia tej linii.
Jeśli jednak Thunder zdecydują się na otwartą wojnę, wtedy liczę, że dzięki tym razem ogarniętemu Westbrookowi (z Rockets wyglądał dużo lepiej niż w feralnym meczu z Lakers), który ma wygodny matchup, ofensywa Thunder będzie dużo wydajniejsza, i handicapy podane przeze mnie zostaną pokryte.
3 dotychczasowe mecze to kolejno pogrom w wykonaniu Thunder 122-97 u siebie, wymęczona wygrana 107-103 w Staples i wspomniana ostatnia porażka 110-114. Dziś jeśli Thunder zagrają jak ich na to stać, powinniśmy mieć powtórkę z meczu nr 1. Liczę na minimum 2/3.