Pierwsza faza mistrzostw za Nami. Możemy się cieszyc z postawy Polaków, którzy są na zwycięskiej drodze do najlepszej czwórki. Teraz czekają nas mecze ze słabszymi ekipami jak Słowacja i
Hiszpania które pokonaliśmy bezpośrednio przed tymi ME. Odpowiednio Słowaków w kw.MŚ a Hiszpanów na Memoriale Wagnera. Z Grekami także nie przewiduje jakiegoś trudnego meczu, chociaż Ci z koleji także sa bez porazki, ale to nie jest klasowa drużyna i nie musimy się ich obawiac jak np. Rosjan. Ale zostając jeszcze przy naszej grupie w II rundzie sądze że do półfinałów awansują Polacy i Francuzi. Wiem , że przed turniejem pisalem że bez Pujola może byc kiepsko, ale Yannick Bazin gra przyzwoicie. Nie gra wykwintych kombinacji jak Pujol ,ale trzyma poziom. W dodatku pewny punkt w polu serwisowym. DObrze ułożona ręka i mocna zagrywka która niejednemu psuje szyki. Samica i Rouzier dobrze w ataku sobie radzą, do tego zawsze pewny Antiga. Środkowi nie odstają zbytnio bo Vadeleux i Kieffer są pewni w swoich poczynaniach. Dodatkowym atutem Francuzów jest bardzo dobra gra w obronie, w dzisiejszym mezcu z Turkami wybronili mnóstwo piłek po atakach rywali, z tego rodziły się zabójcze kontry.
Francja z pewnoscią nie powiedziala jeszcze ostatniego słowa. O sile Polaków pisac nie trzeba bo kazdy raczej ogląda mecze i widzi jak gramy
Po drugiej stronie "drabinki" będzie dochodziło do bardzo ciekawych pojedynków. Mój faworyt całej imprezy tj
Serbia po dzisiejszym zwycięstwie z Włochami wcale nie stoi na straconej pozycji. Jednak kluczem do awansu będzie pokonanie Rosjan. Sądze że jest to możliwe do wykonania. Po tym jak w meczu z Bułgarami na Grbica posypały się gromy że gra tylko do Milijkovica w kolejnych spotkaniach urozmaicił atak swojego zespołu. WIęcej gry środkiem i wykorzystywanie Janica i Kovacevica. Ten drugi szczególnie dobrze zagral z Italią. Wygrane nad Oranje i Finami nie powinny stanowic dla Serbów problemu. Finowie są bez formy. Porażka z ROsjanami gdzie zostali rozjechani mówi sama za siebie. Mikko Oivanen w meczu z Holendrami nie istniał, a więc główna siła ofensywna zespołu odpada i Esko nie ma pewniaka do wystaw. Zatem Finowie raczej w mojej opinii będą dostarczycielem pkt w tej grupie. Rosjan nie widziałem w żadnym meczu na tych mistrzostwach, ale wyniki są dobre tylko nie wiem jak jest z grą, ale jakoś fenomenalnie oprócz dzisiejszego meczu raczej nie jest. Tie break z Oranje i urwany set przez Estończyków może świadczyc o problemach Sbornej. No i nieobliczalni Bułgarzy faze grupową przeszli jak burza. 3 zwycięstwa z dobrymi przeciwnikami. Ciekawie się zapowiadają mecze
Serbia -
Rosja i Bułgaria-
Rosja w tej rundzie ME. Dla mnie faworytami do awansu w tej grupie są Serbowie i Bułgarzy.
O tym kto na kogo trafi w 1/2 zdecyduje losowanie. To może i dobrze dla Polaków, bo gdybyśmy awansowali to mamy szanse ponownie trafic na przeciwnika z którym wcześniej graliśmy, a nie na potęge z grupy przeciwległej. ALe najpierw pokonajmy Grecje, Hiszpanie i Słowacje potem porozmawiamy o szansach medalowych
No i na sam koniec tak jak
radek03 razi w oczy realizacja transmisji. Oglądając PLUS Lige przyzwyczailiśmy się do wysokiego standardu powtórek , a Turcy serwują nam takie z kilometra i mamy wiedziec czy był blok ????
Do tego dochodzą kibice, których nie ma na halach. Przeciez to impreza mistrzowska a kibiców jak na lekarstwo.
Kolejna sprawa to sędziowie. Głównie tyczy się to liniowych. Dzisiaj co wyprawilali w meczu Trucja -
Francja to kpina ! Po jednej z zagrywek piłka wylądowala blisko pół metra w oucie a sędzia z chorągiewką boisko ???? Tak było kilka razyw tym meczu. Wcześniej też zdarzały się pomyłki ale bez przesady.
No i pytanie podsumowujące. Czy warto w takim kraju organizowac taką impreze skoro nie ma zainteresowania ze strony kibiców, slaba realizacja mistrzostw. Nie wiem jakie zyski osiąga CEV z organizacji ME w Turcji, ale w innych krajach popyt na siatkówke jest zdecydowanie większy. Nie mówie już o tym żeby impreza musiała byc w Polsce, ale np Bułgaria. Bo wiadomo Rosjanie mieli ostatnie ME, Serbowie mieli LŚ, Włosi mają MŚ2010, a Polacy mają MŚ bodajże 2014 o ile mnie pamiec nie myli
Ale przeciez Bułgarzy, Francuzi czy nawet Hiszpanie aktualni ME twierdze żę zorganizowali by o wiele lepszy turniej, a i zyski dla federacji byłyby większe. To taka moja dygresja na ten temat. Nie wiem czy wszyscy mają takie same zdanie, ale ja tak twierdze bynajmniej.