Jutro postaram się napisać "krótkie" podsumowanie Naszego występu na Mistrzostwach Świata.
Króciutko, bo do meczu zostało mało czasu.
Włosi mieli słabą Grupę i nie zdziwiłem się ich zwycięstwami. Grają dobrze, ale dopiero teraz stają przed prawdziwym wyzwaniem. Podopieczni Trenera Lozano z meczu na mecz grają co raz lepiej.
Szóstka reprezentacji Niemiec już się wykrystalizowała. Steuerwald-Grozer-Bohme-Gunthor-Andrae-Kromm-Tille. Siła w ataku bardzo duża. Gyorgy Grozer w spotkaniu z Portoryko zagrał bardzo, bardzo dobrze. Robert Kromm jest to według mnie główna armata Naszych zachodnich sąsiadów. Bjorn Andrae jest to doświadczony zawodnik i w ataku na pewno może najwięcej z trójki: Andrae, Schwarz, Kaliberda. Bohme i Gunthor mają spory potencjał. Marcus Bohme posiada piekielnie mocną zagrywkę z wyskoku. Czasami ciężko mu się jednak wstrzelić. Max Gunthor zagrywa flotem, który również jest trudny do przyjęcia. Ferdinand Tille, którego bardzo lubię prezentuje się znakomicie i prowadzi w klasyfikacji na Najlepszego Libero. Patrick Steuerwald potrafi grać kombinacyjnie i na pewno to dzisiaj ujrzymy.
Siłą Niemców jest mocna zagrywka i bardzo mocne skrzydła. Dużo będzie zależało od Grozera i Kromma.
Szóstka reprezentacji Włoch również nie jest dla Nas zaskoczeniem. Vermiglio-Fei-Mastrangelo-Birarelli-Parodi-Savani-Marra. Również siła w ataku potężna. Alessandro Fei to klasa sama w sobie. Zawodnik genialny. Często to na Nim spoczywa ciężar gry w ataku i to do niego Valerio posyła najważniejsze piłki. Valerio gra kombinacyjnie i bardzo szybko. Potrafi bardzo, bardzo dobrze gubić blok. Czasami jednak przesadza czy to z szybkością czy to z wysokością piłki. Zauważyłem, że rzadko posyła piłki do Birarelliego. Na przyjęciu bardzo ofensywna para. Simone Parodi bardzo mi się podobał w czasie LŚ. Obecnie również znakomicie spisuje się w ataku. Cristian miewa czasami problemy w przyjęciu, w ataku potrafi jednak pokazać się ze znakomitej strony. Sylwetki Luigi Mastrangelo nie trzeba przybliżać. Bardzo doświadczony i bardzo dobry zawodnik. Spora siła w ataku i w polu serwisowym. Emanuele Birarelli to zawodnik Trentino Volley. Dobry w bloku, w ataku rzadziej wykorzystywany. Davide Marra w porównaniu do rywala z reprezentacji Niemiec zupełnie się nie wyróżnia.
Chciałbym zobaczyć w tym meczu pięć setów. Bez układania się, bez kombinacji. Niech zwycięży sport, a nie kalkulacja. A przy okazji reprezentacja Niemiec, której życzę jak najlepiej. Kurs jest wysoki, więc warto spróbować.
Niemcy @ 3.20 Expekt