H2H Mistrzostwa Świata
Iran - Niemcy
Value i to spore.
Według mnie większe szanse na osiągnięcie sukcesu w zbliżających się MŚ mają
Niemcy.
Iran zrobił spore postępy i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Bardzo ciekawy i przede wszystkim niebezpieczny zespół. Atuty: trudna, zróżnicowana zagrywka, świetny rozgrywający (Marouf obecnie jest jednym z najlepszych rozgrywających), bardzo dobra gra na siatce i przede wszystkim pasja. Po tych chłopakach (spora pewnie zasługa trenera Velasco i obecnego trenera Kovaca) po prostu widać, że gra sprawia im radość.
Niemcy otwarcie mówią o tym, że chcą na tych MŚ zdobyć medal. I szczerze mówiąc mają na to szanse. Trener Heynen to świetny fachowiec, a do tego ma kilku zawodników z naprawdę wysokiej półki. Przede wszystkim skrzydłowi są na wysokim poziomie. Grozer, Fromm i Kaliberda to będzie pewnie podstawowa
trójka, która na siatce dysponuje naprawdę sporą siłą. Trochę kiepską mają zagrywkę i to może być lekki problem.
Niemcy znajdują się w grupie B z Brazylią, Kubą, Finlandią, Koreą Południową i Tunezją. Grupa niezbyt mocna i szczerze mówiąc
Niemcy mają tutaj naprawdę sporą szansę na 2 miejsce i dobrą ilość punktów. W 2 fazie grupowej trafią na grupę C (
Rosja, Bułgaria, Kanada, Egipt,
Chiny,
Meksyk) i też nie jest to najmocniejsza grupa. Okej,
Rosja może być poza zasięgiem, ale Niemców spokojnie stać na wygraną z Bułgarią, czy Kanadą. Obiektywnie mówiąc do trzeciej fazy grupowej obok Rosji i Brazylii (chociaż
Rosja mnie jak na razie w ogóle nie przekonuje i wcale tak łatwo sobie w tych MŚ radzić według mnie nie będzie) awansują pewnie
Niemcy albo Bułgarzy.
Irańczycy znaleźli się od razu w bardzo ciężkiej grupie D, w której oprócz Iranu są
Włochy,
USA,
Francja,
Belgia i outsiderzy Portoryko. Awans Iran powinien wywalczyć, ale po pierwsze stracą pewnie trochę punktów, a po drugie grupa jest naprawdę, naprawdę mocna i nawet
Belgia może tutaj namieszać jak będzie w dobrej dyspozycji. W 2 fazie grupowej grupa D łączy się z grupą A (
Polska,
Serbia,
Argentyna,
Australia, Kamerun i Wenezuela) i też zwycięstwa Iranu nie są tutaj wcale tak pewne. Pomimo tego, że Iran zrobił naprawdę ogromne postępy i pomimo tego, że bardzo lubię tą drużynę to jednak wydaje mi się, że w trzeciej fazie grupowej się nie znajdą.
Value według mnie jest, więc jak ktoś ma konto w BetCity i może tam sobie zagrać to polecam.
W Marathonie kursy odwrotne. Iran
2.44 -
Niemcy 1.61
Typ:
Niemcy @ 2.60 BetCity
Iran - Bułgaria
Sytuacja bardzo podobna (o czym w sumie wspominałem wyżej) jak w przypadku H2H Iran -
Niemcy.
Bułgarzy w grupie C z Rosją, Kanadą, Egiptem, Chinami i Meksykiem. Grupa przeciętna. Rosjanie są faworytami, ale w obliczu kontuzji kilku zawodników i kilku zmian w składzie wcale ich wygrana w grupie i bardzo dobry występ na MŚ nie są tak oczywiste. Bułgarzy mają bardzo dużą szansę na zajęcie przynajmniej 2 miejsca w grupie (Iran według mnie nie ma zbyt dużych szans na 2 miejsce w swojej grupie). O tą lokatę podopieczni Plamena Konstaninova powalczą pewnie z Kanadą, która jest dla mnie jednak lekkim znakiem zapytania.
Bułgarzy są bardzo mocni na siatce, dobrze spisują się w bloku (tutaj spory plus to dołączenie do drużyny środkowego Todorova, który wcześniej zmagał się chyba z kontuzją). Podobnie ma się sprawa z zagrywką, tutaj też kilku świetnie zagrywających zawodników. Widać, że Konstantinov ma pomysł na ten zespół. Zrezygnował z braci Bratoev, ale czy to dobra decyzja to się jeszcze okaże (według mnie nie).
Bułgarzy po wyjściu z grupy łączą się z grupą B (
Brazylia,
Niemcy, Kuba,
Finlandia,
Korea Południowa, Tunezja), więc spokojnie powalczą o trzecią fazę grupową (może skutecznie) według mnie głównie z Niemcami.
Bułgarzy słabo spisywali się w LŚ, ale Konstaninov jest w stanie sprawić, żeby bułgarska reprezentacja znowu znalazła się w czołówce.
Typ:
Bułgaria @ 2.60 BetCity
Wiadomo, że w BetCity są limity, więc pewnie ze stawką nie poszalejecie (a przynajmniej większość). W obu przypadkach value.
Niemcy i Bułgaria są w tej "łatwiejszej" połówce i między tymi zespołami według mnie powinna się rozegrać walka o awans do trzeciej fazy grupowej (tak czy inaczej
Brazylia i
Rosja pewnie się znajdą w tej fazie). Iran oczywiście też ma szansę na awans do tej fazy, ale jednak w ich połówce jest więcej lepszych zespołów (
Włochy,
USA,
Serbia, może
Polska), a przecież sporo mogą namieszać Francuzi czy Belgowie, z którymi Iran zagra już w grupie.