Witam!
Wstałem dzisiaj wcześnie jak na mnie i obejrzałem na chłodno dwa mecze: Katar-
Niemcy oraz Chorwacja-
Polska. Przez cały turniej byłem negatywnie nastawiony na grę naszej reprezentacji i miałem na to argumenty, które obroniłem słowami i cyframi, a przede wszystkim wystarczyło obejrzeć powtórki lub skróty meczów naszych z fazy grupowej. Może było takie założenie od początku aby się nie przemęczać i odpalić w PO?
Nie wiem, na razie skutki są OK. ????
Do rzeczy.
Niemcy zagrali jakby bali się trochę wygrać, nieporadnie w ataku i bez werwy, od początku meczu przestraszeni troszkę. Jest to zespół w trakcie budowy i może dlatego brakowało im pewności siebie oraz doświadczenia w takich meczach.Pierwsza połowę Katar zagrał naprawdę dobrze, nie mogę się do niczego przyczepić, natomiast opiszę trochę drugą połowę gdzie pojawiło się sporo błędów w ich grze. Przede wszystkim mieli 7-8. (??? nie liczyłem) minutowy zastój w ataku, a przyczyną tego zastoju była agresywna gra w obronie Niemców. W meczu z Polakami, Katar powinien mieć jeszcze więcej problemów, bo obrona naszych jest na wyższym poziomie niż Niemców, o czym przekonali się nasi rywale, czy to Szwedzi czy Chorwaci. Zdziwiłem się że
Niemcy nie zagrali 5+1, ze stałym obrońcą przy Capote lub Markovicu? Nie radzili sobie z ich rzutami w ogóle, nie radzii sobie również z Vidalem na kole, który wypychał wszystkich obrońców. W późniejszym okresie (2 połowa), gdzie
Niemcy się obudzili i dogonili rywala na 2 bramki różnicy gra Kataru się posypała. Nasi sąsiedzi zagrali dużo bardziej agresywnie (o czym wspomniałem) i miało to odzwierciedlenie zarówno na grze ofensywnej jak i obronnej Kataru.
Niemcy dochodzili z większą łatwością do rzutów, zwłaszcza z prawego skrzydła. Zagrali 3x pod rząd podobną akcje z przerzuceniem gry na prawe skrzydło, a obrońców prawie w ogóle tam nie było. W końcówce zabrakło chłodnej głowy obu ekipom. Gospodarze bez pomysłu w ataku. Wiencek zebrał chyba ze 3 piłki z pola bramkowego, ale ich nie wykorzystał. Kluczową akcją natomiast była kontra Groetzkiego i pudło na 1.5 minuty do końca przy dwubramkowej przewadze Kataru. Swoją rolę odegrali bramkarze Kataru to trzeba przyznać, interwencje Sarica w końcówce, obronione karne Stojanovica. Ale... wynikało to bardziej z niemocy Niemiec, a co za tym idzie z wypracowaniem sobie pozycji rzutowej. Uważam że gdyby nasi sąsiedzi od początku meczu usiedli na rywalach, a nie tylko w drugiej połowie, to by mogli wygrać spokojnie, ale niestety przestraszyli się i polegli właściwie w pierwszej połowie. W końcówce może zabrakło sił? Po drugie nie są mistrzami pogoni jak Polacy :razz: Swoją cegiełkę dołożyli sędziowie, ale nie musieli się wysilać
Jestem ciekaw jakby wyglądała ich
praca jakby to
Niemcy prowadzili i mieli pod kontrolą mecz. :]
Mecz Polaków?!?! ???? Co tu opisywać? Nieobliczalni! Jest naprawdę duża szansa na finał. Obrona i jej współczynniki znacząca się poprawiła, Szmal zaczronić, w ataku coś tam kreujemy lepszego niż w fazie grupowej, Syprzak chyba uwierzył w siebie.Pojawiła się waleczność nie tylko przez 10 minut meczu jak wynik niekorzystny, tylko od początku do końca. Na pewno nasi uwierzyli w siebie i przy sprzyjających okolicznościach pojawiła się wiara w medal. Jeżeli zatrzymaliśmy całą listę chorwackich gwiazd, to czemu nie mamy zatrzymać właściwie trójki Capote-Markovic-Vidal? To oni głównie tworzą atak, a jeżeli zagramy 5+1 tak jak pisałem wyżej to powinno być pięknie. Co zrobią w ataku nasi? Jak usiądą na nich od początku to wyjdzie w praniu że Katarska sklejka musi się wiele jeszcze nauczyć i wyjdą braki w grze. Niby wszyscy piszą że super robota trenera Rivery itp. ale jakich oni mieli tak naprawdę rywali na poziomie? I jak poradzą sobie z obroną na poziomie?!!
Austria i
Niemcy narzekali na sędziów, więc mam nadzieję że dzisiaj będą w miarę obiektywni, ale na to nie liczę. Nasi są na pewno na to przygotowani i tak szybko się nie zagotują. Fajne słowa napisał
sumada90 o przepychaniu i wizerunku IHF... Jeżeli by naprawdę przepchnęli Katar, to będzie super syf i sajgonki
Sportowo myślę że Katar z nami nie wygra.
Podobały mi się słowa Bartka Jureckiego o tym, że nie dadzą o sobie zapomnieć jak zakończą karierę i o tych ostatnich 'cichych latach'. Jest motywacja, jest walka - będzie dobrze. ????
Zmieniłem zdanie na temat gry Polaków, bo pojawiły się ku temu argumenty. Stąd mój typ na mecz:
Polska @2.25!
Do boju Panowie!!!
Powodzenia!!!
All for nothing... SKANDAL!!! afera, bandyctwo, bandytyzm, bezprawie, blamaż, bonanza, burda, burza, chryja, cyrk, draka, epizod, farsa, granda, hańba, heca, horror, incydent, jaja, jatka, kant, kino, kłótnia, komedia, kompromitacja, koszmar, kryminał, machlojka, mezalians, mordobicie, nieczysta sprawa, nieporozumienie, niesprawiedliwość, nieuczciwość, numer, obciach, obrzydlistwo, ohyda, okropność, oszustwo, piekło, poruta, potworność, przeboje, przekręt, przeprawa, przewalanka, rozbój, rozróba, scena, sensacja, Sodoma i Gomora, spór, szachrajstwo, szopa, szopka, szwindel, tragikomedia, ubaw, utarczka, utarczka słowna, waśń, widowisko, wiocha, wstyd, wydarzenie, wypadek, wyzysk, zadyma, zajście, zamęt, zatarg, zgorszenie...
Szkoda Naszych, ale nic nie mogli wskórać z pieprzonymi sędziami.... Więcej pierdolenia o fair play!!! ????????