Polska - Chorwacja
Chorwacja @ 1,40
Chorwacja -2,5 @ 1,78
nie weszło, ale nie szkodzi:razz:
Ja ciągle nie mam zaufania do Polaków. Ich wygrana za Szwedami to ogromny sukces i nie chciałbym go umniejszać, ale nie można nie wspomnieć o tym, że gdyby reprezentanci Trzech Koron zagrali dobry mecz, raczej nie cieszylibyśmy się z awansu. Chorwaci natomiast przeżywali ciężkie chwile w meczu z Kanarkami. Zaskakujące było, jak Brazylijczycy po słabych początkach obu połówek spotkania, doganiali rywala i toczyli wyrównaną grę. Ale dziś jest jest nowy dzień i inny mecz.
Trener Chorwatów stwierdził, że
Polska to najmocniejszy rywal z jakim przyjdzie mu się zmierzyć w Katarze. Trudno stwierdzić czy to z jego strony kurtuazja, czy szczere słowa, ale jedno jest pewne - to Chorwaci są faworytem, a Slavko Goluza być może chce zdjąć trochę presji ze swojego zespołu.
Chorwaci mają niesamowicie mocny skład. Grają zespołowo. Ogromną wartość na skrzydłach stanowią Cupić i Strlek, silna druga linia, Duvnjak który sam potrafi pociągnąć grę w trudnych momentach. No i Alilowić w bramce.
U nas chłopaki grają bardziej sercem i wolą walki. Oczywiście nikt z przypadku nie dostaje się do najlepszej ósemki świata, ale nie ma co się oszukiwać - nasi w ataku pozycyjnym często nie wiedzą co grać. Mamy indywidualności, które w takich momentach biorą piłkę i kreują coś sami, ale na tle takiego rywala jak Chorwacja myślę, że zespół stanowi większą wartość niż jednostka.
Na naszą niekorzyść przemawia również historia spotkań. Ostatni raz wygraliśmy z nimi 6,5 roku temu na IO w Pekinie, gdzie w fazie grupowej wygraliśmy 27:24. Od tego czasu przegraliśmy wszystkie 4 mecze.
Są mocni rywale, z którymi gra się dobrze (jak np.
Szwecja, czy swego czasu
Niemcy), ale Chorwacja to przeciwnik, który wyraźnie nam nie leży.