Mógłbyś trochę jaśniej i pry okazji jakie pozycje do tego ?"Charakterystyka socjolektu więziennego. Dokonaj analizy językowej wybranych wypowiedzi".
Jeśli chodzi o geografię, to w ostatnich latach z wykluczeniem tegorocznej matury, to rozszerzenie było łatwiejsze od podstawy O fizyce nie mam pojęcia, więc się nie wypowiem.Witam:razz:
Czy Fizyka i Geografia na rozszerzonym jest dużo trudniejsza niż podstawa?
Jeśli masz ten sam temat, mogę Ci podesłać trochę źródeł na priv. Kuzynka pisała magisterkę na resocjalizacji o podobnym temacie.Mógłbyś trochę jaśniej i pry okazji jakie pozycje do tego ?
Dokładnie, polecam coś pod kątem języka. W sumie nie trzeba dużo czytać, a jak jeszcze ktoś jest obeznany z tematem to nawet nie musi się dużo przygotowywac. Ja swego czasu miałem temat' rożne srodowiska, różne sposoby komunikowania się np. język młodzieży, kibicow sportowych, informatyków - język komunikatorów. itp.Generalnie jakoś nie przekonuje mnie pisanie pracy maturalnej z literatury, wolałbym coś pod kątem języka, ale pani polonistka mi odradza
Soory, ale co on ma do tego ile kosztuje vademecum operonu ? nie popadajmy w paranoję ...Matma podsatwka nie miałem wyboru, kazali mi kupić Operon zadania(nie ruszyłem) i taką czarną książkę z zadaniami do matury wydawnictwa toruńskiego Aksjomat. Ta miała służyć na kółko z matmy czy tam dodatkową matmę, jak zwał tak zwał, no i chodziłem i trochę zadań porobiłem, ale tam same suche odpowiedzi, więc jak nie wiesz to nauczyciel musi podpowiedzieć jak robić. Polak podstawka to nic, bo matura z polaka nie jest z wiedzy... sam zobaczysz. Fiza nic nie piszę, mnie nie dotyczy, a do gegry miałem narzuconą zieloną z PWN-u: zadania maturalne z odpowiedziami na końcu i bardzo powszechne w szkole mojej było vademecum Operonu, tyle, że cena koło 70 zł, no ale takie cenym jak w tym kraju Donek rządzi.....
Operon gwarantuje dobry wynik, wszystko fajnie ogarnięte, jeśli ktoś podejdzie sumiennie do przyswajania wiedzy z tego vademecum to na maturze dobry wynik gwarantowany. To jest matura, nie ma co się łasić na kilka PLNnów.Soory, ale co on ma do tego ile kosztuje vademecum operonu ? nie popadajmy w paranoję ...
Też się zastanawiałem nad vademecum z Operonu i mam pytanie - czy korzystał ktoś z vademecum Zielonej Sowy ? Widziałem na jakimś forum, że ktoś wspominał, że jest całkiem ok, a kosztuje 15zł więc nie wiem czy warto je kupić czy lepiej wybulić 65zł na dobre, ale reklamowane(przez co drogie) vademecum Operonu.
Ja jestem na mata infa. W 3 klasie nie mam geografii, a mimo to piszę rozszerzenie. Niedługo zaczną się fakultety, a do tego staram się sam coś ogarniać w domu. Matura z geografii nie jest trudna, a niektórzy twierdzą że rozszerzenie jest łatwiejsze od podstawy, taka tendencja utrzymywała się na przestrzeni ostatnich matur.Też mi się tak wydaje, co prawda ja mam maturę dopiero w maju '13, ale zamierzam zdawać rozszerzenie z geografii a przez 1 klasę nie robiłem prawie nic, więc mam zaległości ;] do tego w 3 klasie nie będę miał w szkole geografii w ogóle więc będę musiał sam się przygotować.
albo odkupić od starszego kolegi za flaszkę i przy okazji napić się z nim :razz:Oprócz 2010. A Vademecum Operonu kupujesz na allegro używkę i masz 30zł, nie warto kupować najnowszego wydania.